StoryEditor

Do zahraničia možno cestovať lacnejšie

21.02.2006, 23:00

Ak chcete vo vlaku odpočívať a zároveň cestovať aj s vaším autom, môžete pri ceste autovlakom využiť novú spiatočnú zľavu. Napríklad jedna cesta z Popradu-Tatier do Prahy vyjde bez spiatočnej zľavy na 1 221 korún a cesta tam aj späť na 2 442 korún. Ak však využijete spiatočnú zľavu, zaplatíte za cestu z Popradu do Prahy a späť iba 2 005 korún a ušetríte 437 korún.

Karta Z a CityStar
Pri pravidelnom cestovaní do Českej republiky sa oplatí využiť ponuku City Star alebo Kartu Z. S Kartou Z možno cestovať vo vnútroštátnych vlakoch v ČR za zákaznícke cestovné so zľavou 30 až 50 percent. Karta Z pritom platí jeden rok od zakúpenia a stojí len 264 korún.
Pre tých, ktorí cestujú do ČR len občas, je výhodná ponuka susedných železníc CityStar. Treba si kúpiť spiatočný cestovný lístok so zľavou City Star a cestujete po ČR s takou istou zľavou, ako poskytuje Karta Z. Železničná spoločnosť Slovensko, (ZSSK), a. s., poskytne na slovenskom území zľavu 10 percent.
S Kartou Z a so zľavou CityStar možno cestovať aj v rýchlovlakoch Pendolino. Konkrétny príklad: Pri ceste z Košíc do Prahy bez Karty Z zaplatíte plné cestovné vo výške 1 179 korún. Cesta tam a späť vás bude stáť 2 358 korún. S Kartou Z však jednosmerný cestovný lístok stojí len 896 korún a cesta tam aj späť vyjde na 1 792 korún. Na jednej ceste úspora 283 korún a pri ceste späť až 566 korún.
So zľavou City Star zaplatíte za spiatočný cestovný lístok z Košíc do Prahy 1 652 korún, ale ak vás so zľavou City Star pocestuje viac, zľava porastie. Na ilustráciu: piati zaplatíte za cestu tam aj späť 6 667 korún a každý zo skupiny cestujúcich má spiatočný cestovný lístok len za 1 333 korún.

CityStar v Európe
V medzinárodnej preprave možno so zľavou City Star cestovať do ČR, Nemecka, Švajčiarska, Grécka, Bulharska, Rumunska, Chorvátska, Slovinska, Macedónska, Juhoslávie, Rakúska, Bieloruska, Ruska a na Ukrajinu. Napríklad deti od 6 do 15 rokov v sprievode rodiča alebo starého rodiča so zľavou City Star cestujú zadarmo na všetkých tratiach Rakúskych spolkových železníc. S ponukou City Star zaplatí cestujúci za spiatočný cestovný lístok z Bratislavy do rakúskeho Innsbrucku 2 002 Sk. Ak by zľavu nevyužil, cestovný lístok tam aj späť ho vyjde na 4 828 korún. So City Star teda ušetrí 2 826 korún. Navyše, bonusovú 10-percentnú zľavu získa držiteľ preukazu Junior RailPlus, Klasik RailPlus.

BIJ preukaz pre mladých
Mladí od 12 do 26 rokov môžu cestovať lacnejšie s preukazom BIJ, ktorý im platí na železniciach v Bulharsku, Rumunsku, ČR, Poľsku, Maďarsku, Rakúsku, Chorvátsku, Srbsku, Čiernej hore, Luxembursku, vo Švajčiarsku, v Macedónsku, Slovinsku a v Bosne a Hercegovine. Výška zliav kolíše od 25 do 40 percent. Z Bratislavy cez Rakúsko do švajčiarskeho Bernu je cestovné 4 179 korún, ale s preukazom BIJ len 3 149 korún. To znamená, že úspora je až 1 030 korún.

InterRail je zľava pre všetkých
Ak máte záujem precestovať celú Európu na jedenkrát, bez ohľadu na vek si môžete kúpiť preukaz InterRail. Keďže európske železnice sú rozdelené do niekoľkých zón, s preukazom InterRail cestujete po európskych železniciach podľa vybranej zóny s 50-percentnou zľavou. Platí pre jednu zónu 16 dní, pre kombináciu dvoch zón 22 dní a pre všetky zóny jeden mesiac. S preukazom InterRail máte aj voľný alebo zľavnený vstup do vybraných európskych múzeí či iných kultúrnych inštitúcií.
Zóny železníc, ktoré uznávajú preukaz InterRail:
Zóna A: Veľká Británia, Írsko, Severné Írsko
Zóna B: Švédsko, Nórsko, Fínsko
Zóna C: Dánsko, Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko
Zóna D: Poľsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina
Zóna E: Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Luxembursko
Zóna F: Španielsko, Portugalsko, Maroko
Zóna G: Taliansko, Slovinsko, Grécko, Turecko, Námorné trate Taliansko - Grécko: Ancona/Bari - Igoumenitsa/Patras
Zóna H: Bulharsko, Rumunsko, Macedónsko, Srbsko a Čierna Hora

S EuroDominom osem dní vo vlaku
Ak sa cestujúci rozhodne precestovať vlakom len jednu krajinu, ZSSK mu ponúka cestovný lístok EuroDomino. S ním môže cestovať ľubovoľne počas troch až ôsmich dní, ktoré si zvolí, a to počas jedného mesiaca v sieti železníc tej krajiny, ktorú si vyberie. Pritom ZSSK poskytne až 50-percentnú zľavu pre cestu z miesta odchodu až po štátnu hranicu tých železníc, na ktoré bol kúpený cestovný lístok EuroDomino. Cestovný lístok EuroDomino si môžu kúpiť všetci cestujúci bez ohľadu na vek.

Mladým RailPlus
ZSSK okrem domácich a zahraničných zliav ponúka možnosť výhodnejšie cestovať so zľavou RailPlus. Mladí od 15 do 26 rokov si môžu na základe preukazu Junior Rail Plus kupovať zľavnené cestovné lístky v medzinárodnej preprave so zľavou do 25 percent na železnice, ktoré akceptujú ponuku Rail Plus (celá západná Európa) a dospelí od 26 do 60 rokov na základe preukazu Klasik RailPlus získajú takisto zľavu RailPlus.

Niečo pre malý pohraničný styk
Pri cestách do Čiech, Poľska, Maďarska a Rakúska sú pripravené aj špeciálne ponuky v rámci malého pohraničného styku a susedskej prepravy. Ponuky sa však nevzťahujú len na oblasť cestovného, ale tiež na prepravu lôžkovými a ležadlovými vozňami, prepravu bicyklov, kočíkov a batožín.

Všetky podrobnosti o zľavách do zahraničia sú na www.slovakrail.sk alebo na telefónnom čísle Call centra 18 188.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:13