TASR - Henrich Mišovič
StoryEditor

Finančná správa odhalila daňové podvody. Firmy mali spôsobiť škodu za 1,45 milióna

02.07.2019, 14:55
Autor:
TASRTASR
Informovala o tom Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy.

Príslušníci finančnej správy (FS) z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) zaistili v uplynulých dňoch účtovníctvo dvom spoločnostiam.

Firma z Bratislavy podnikajúca v upratovacích službách mala spôsobiť štátnemu rozpočtu škodu 1,25 milióna eur a spoločnosť z Čadce podnikajúca v stavebníctve je podozrivá z podvodov za 200-tisíc eur. V oboch prípadoch pokračujú ďalšie procesné úkony. Informovala o tom Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy.

Spoločnosť z Čadce, ktorá sa zaoberá stavebnou činnosťou, je podozrivá z nezákonného spôsobu znižovania vlastnej daňovej povinnosti a znižovania základu pre výpočet dane z právnických osôb. Príslušníci finančnej správy z KÚFS tejto spoločnosti účtovné doklady zaistili.

Spoločnosť si mala odpočítavať daň z pridanej hodnoty (DPH) z daňových dokladov za tovar a služby, u ktorých existuje podozrenie, že neboli v skutočnosti dodané tak, ako je dokladované na faktúrach.

Spoločnosť z Čadce si uplatňovala odpočítanie dane z daňových dokladov od spoločností, ktoré v súčasnosti majú zahraničných konateľov a sú nekontaktné, prípadne sú už zaniknuté, sídla spoločností sú virtuálne a sú na rizikových adresách alebo nevykonávali reálnu činnosť a daňové kontroly u nich skončili s významnými nálezmi.

Obdobné konanie identifikovali príslušníci finančnej správy z KÚFS aj pri spoločnosti z Bratislavy, ktorá sprostredkovane poskytovala upratovacie služby a zaoberala sa predajom rôzneho tovaru a poskytovaním služieb.

Spoločnosť si navyše uplatňovala odpočítanie DPH od takých dodávateľov, ktorí ňou deklarované dodanie tovarov nepotvrdili a vyhlásili, že pre predmetnú spoločnosť tovar nedodali. Aj tejto spoločnosti zaistili účtovné doklady.

Skokanová upozornila, že konateľom spoločností hrozí v prípade dokázania viny za spáchanie trestného činu daňového podvodu - skrátenia dane a poistného trest odňatia slobody vo výške 7 až 12 rokov.

01 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí 02 - Modified: 2023-12-06 09:30:42 - Feat.: - Title: Spojené arabské emiráty vydali do Dánska Brita podozrivého z rozsiahlych daňových podvodov 03 - Modified: 2023-07-31 16:43:46 - Feat.: - Title: Veľká Kočnerova kauza mieri pred súd: Obžaloba opisuje, ako mal s kumpánmi vytiahnuť zo štátu milióny eur 04 - Modified: 2023-04-24 10:29:49 - Feat.: - Title: Finančná správa odhalila daňové podvody pri nákupe krmiva za takmer päť miliónov eur 05 - Modified: 2023-04-01 11:15:50 - Feat.: - Title: Proces v kauze exprezidenta Kisku sa začne v polovici apríla. Čelí obžalobe zo zločinu daňového podvodu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:41