Európska investičná bankaReuters
StoryEditor

Európska investičná banka vlani na Slovensku podporila projekty sumou 251 miliónov eur

07.02.2020, 10:23
Autor:
TASRTASR
Podporu získalo asi 2300 malých podnikov, pričom sa podporilo približne 24 200 pracovných miest.

Európska investičná banka (EIB) vlani na Slovensku podporila projekty sumou 251 miliónov eur vo forme pôžičiek a záruk.

Podporu získalo asi 2300 malých podnikov, pričom sa podporilo približne 24 200 pracovných miest. V piatok o tom informovala viceprezidentka EIB Lilyana Pavlova.

„Pre EIB bol minulý rok na Slovensku dôležitý, pretože sme podpísali projekt trvalo udržateľnej mestskej mobility v Bratislave, ktorý je prvou pôžičkou EIB pre mesto. Bude to mať pozitívny vplyv na klimatickú zmenu a zlepší životné podmienky obyvateľov Bratislavy a ľudí dochádzajúcich do mesta,“ skonštatovala Pavlova.

Bratislava dostala pôžičku v objeme 50 miliónov eur.

Investície v objeme viac ako miliardy eur

Od začiatku pôsobenia Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) do konca roka 2019 boli na Slovensku schválené projekty financované z fondu v celkovej hodnote 555 miliónov eur.

Tieto zdroje by mali zmobilizovať investície v objeme 1,45 miliardy eur. EFSI je finančný pilier Investičného plánu pre Európu zameraný na zvyšovanie úrovne investícií v Európe, tvorbu pracovných miest a podporu rastu.

Ďalšou dôležitou investíciou EIB je fond rizikového kapitálu do budúcnosti Venture to Future Fund, prostredníctvom ktorého majú byť podporené vnútroštátne investície v členskom štáte, v ktorom je kapitálové financovanie stále nedostatočne rozvinuté.

"Kombinovaná účasť fondu a jeho spoluinvestorov uľahčí vznik ďalšej generácie podnikateľských šampiónov na Slovensku," priblížila Pavlova s tým že, toto je ďalšia dôležitá investícia pre Slovensko.

Úverové linky pre tri banky

Okrem toho uviedla, že vďaka poradenským službám EIB príprava projektov v regiónoch na Slovensku spĺňa podmienky na granty Európskej únie v celkovej sume približne 4,6 miliardy eur s celkovou investičnou hodnotou 8,35 miliardy eur.

EIB vyčlenila 10 miliónov eur pre fond rizikového kapitálu, ktorý investuje najmä do malých a stredných podnikov (MSP) so sídlom na Slovensku. EIB očakáva, že z celkového finančného príspevku od všetkých investorov vo výške 40 miliónov eur bude mať úžitok zhruba 20 MSP. Fond bol zriadený s podporou Slovak Investment Holdingu (SIH).

Vlani EIB poskytla úverové linky trom bankovým skupinám na Slovensku, a to UniCredit Leasing, VÚB a SGEF CZ. Tieto zdroje majú podporiť rozvoj miestnej infraštruktúry, opatrenia v oblasti klímy, ochrany životného prostredia, energetiky, výskumu a vývoja, inovácií a služieb vrátane cestovného ruchu.

Zo sprostredkovaných pôžičiek malo vlani na Slovensku úžitok približne 904 projektov, ktoré predložili MSP a spoločnosti so strednou kapitalizáciou a ktorými sa podporilo približne 18-tisíc pracovných miest.

Okrem toho EIB na Slovensku poskytuje poradenské služby, a to napríklad v rámci nástroja Jaspers alebo nástrojov na podporu cieľov v oblasti klímy a energetiky.

Pavlova priblížila, že ďalšie aktivity EIB na Slovensku majú byť zamerané na podporu modernizácie udržateľnej infraštruktúry.

Týka sa to napríklad projektov v oblasti verejnej dopravy, energetickej efektívnosti či v projektov v environmentálnej oblasti.

01 - Modified: 2023-02-12 21:35:41 - Feat.: - Title: Viceprezidentka EIB: Naše peniaze sú lacné a flexibilné 02 - Modified: 2023-02-08 13:35:20 - Feat.: - Title: Viceprezidentka EIB: Naše peniaze sú lacné a flexibilné 03 - Modified: 2022-08-17 13:11:59 - Feat.: - Title: Európska investičná banka dá 22 miliónov eur poľskej firme na vývoj nových liekov proti rakovine 04 - Modified: 2022-06-21 20:27:00 - Feat.: - Title: Ukrajina bude potrebovať možno až bilión eur na obnovu, povedal šéf Európskej investičnej banky 05 - Modified: 2020-06-09 21:48:53 - Feat.: - Title: Heger sa stal novým predsedom Rady guvernérov EIB
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:46