StoryEditor

Manažér Plzeňského Prazdroja: Čapované pivo zažíva najhoršiu krízu v dejinách

06.05.2020, 00:00
Evidujeme 15-percentný pokles tržieb, ktorý už nevieme dohnať, uviedol v rozhovore pre HN Branislav Kubiš, šéf on-trade v spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko.

Za normálnych okolností by sa už rozbiehala pivná sezóna. Tento rok však zrejme príde s oneskorením. Hrozí, že vôbec nenastane, podobne ako sa diskutuje napríklad o tom, či bude letná sezóna?
Či chceme alebo nie, táto doba ovplyvní nás všetkých, prevádzku v našej obľúbenej krčme aj samotné podnikanie. Ale asi od septembra by sme mali byť v takzvanej zastabilizovanej fáze. Väčšia otázka ako kedy je, čo to vlastne bude znamenať. Teda koľko prevádzok to neprežije a aký bude úbytok zákazníkov v prevádzkach.

Čo by znamenalo vynechanie sezóny pre samotné podniky?
Ich straty budú vysoké, neskorá jar a celé leto sú pre ne najsilnejším obdobím roka. Priemerná prevádzka počas letnej sezóny predá 34 hektolitrov piva.


V stredu sa uvoľnia opatrenia a otvoria sa ďalšie prevádzky. Reštaurácie a puby, teda hlavné ťahúne sektora HoReCa a vaši hlavní partneri, medzi nimi však nebudú. Mali by?
Chápeme a rešpektujeme nariadenia hlavného hygienika a Ústredného krízového štábu. Posledné počty nakazených sú nízke, čo je dobrým signálom, že situácia sa pomaly dostáva pod kontrolu. Zdravie a bezpečnosť ľudí sú na prvom mieste, druhou stranou mince sú však existenčné problémy desiatok tisíc ľudí, ktorí sú na gastrosektor naviazaní. Nie je to teda len o firmách, ale hlavne o ľuďoch, ktorým dávajú živobytie.


Sprístupnené však budú aspoň terasy. Nie všetky podniky ich však majú a mnohým tržby z nich nepokryjú ani režijné náklady. Oplatí sa teda zariadeniam otvoriť terasy?
Už teraz vieme, že krízu neprežilo skoro 20 prevádzok, s ktorými spolupracujeme. Zatvorenie podnikov prišlo rýchlo a nečakane a mnohé prevádzky sa na to nestihli pripraviť. Po oznámení plánu uvoľňovania ekonomiky sa nálada trochu zlepšila, zaevidovali sme okolo 600 prevádzok, ktoré robia výdaj cez okienko. Žiaľ, napriek pozitívnemu trendu evidujeme v podstate každý týždeň ďalších našich partnerov, ktorí sa ocitajú pokraji existenčných problémov a dostali sme sa k obdobiu, ktoré na začiatku veľa z nich označilo ako hraničné.

A čo samotní zákazníci? Nebudú sa báť sedieť na terasách, zložiť si rúška a vychutnávať si pivo ako v minulosti?
Otvorené terasy budú veľkou vzpruh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:38