Pestovateľom ovocia každý rok zostáva priemerne až 30 percent nepozberaných plodín. To predstavuje celkový výpadok na tržbách vo výške 10 miliónov eur. „Škoda vzniká nezaložením, nedopestovaním a neochránením úrody pre nedostatok sezónnych pracovníkov,“ hovorí pre HN Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Nákaza problém ešte zhoršila.
Producenti napríklad nemali pre koronakrízu dosť ľudí na ochraňovanie kvitnúcej úrody počas jarných prízemných mrazov. Príliš nízky počet brigádnikov hlásia poľnohospodári každú sezónu. Vo vinohradoch pravidelne chýba približne tisíc ľudí. Ovocinárom a zeleninárom zase dvetisíc.
Preto prišiel rezort práce s novinkou. Ide o takzva...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
Zostáva vám 85% na dočítanie.