Budúcnosťou slovenského potravinového maloobchodu sú špecializované predajne, orientované napríklad na zdravé potraviny.HN/Peter Mayer
StoryEditor

Maloobchodné tržby medziročne klesli o takmer deväť percent

06.07.2020, 11:05
Autor:
TASRTASR
Najviac padli tržby v špecializovaných predajniach.

Tržby v maloobchode boli v máji 2020 o 8,9 percenta nižšie ako pred rokom. Pokles sa prejavil vo väčšine činností, z toho najvýznamnejšie v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach, ktoré mali nižšie tržby o 26,2 percenta.

Nárast zaznamenali tržby v nešpecializovaných predajniach (hypermarkety a supermarkety) o 3,5 percenta a zvýšili sa aj v špecializovaných predajniach s ostatným tovarom pre domácnosť o 5,5 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Situáciu v máji najviac ovplyvnilo postupné uvoľňovanie opatrení v krajine prijatých v súvislosti s ochorením COVID-19 v druhej polovici mesiaca, čo sa prejavilo medzimesačnými rastmi tržieb vo vybraných činnostiach obchodu v máji 2020.

Špecializované predajne 

Tržby za vlastné výkony a tovar (ďalej len tržby) v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v maloobchode vzrástli o 2,8 percenta. Tieto rasty však nevrátili tržby na úroveň pred situáciou spôsobenou ochorením COVID-19.

"Vo všetkých hlavných činnostiach vnútorného obchodu bola dosiahnutá úroveň tržieb nižšia ako pred rokom v máji 2019. V medziročnom porovnaní vykázali vyššie tržby len vybrané čiastkové činnosti, napríklad maloobchod v nešpecializovaných predajniach (hypermarkety a supermarkety) alebo maloobchod s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach," uviedla Libuša Kolesárová, riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR.

Pokles tržieb v maloobchode v medziročnom porovnaní ovplyvnila aj skutočnosť, že významné zníženie zaznamenali špecializované predajne s pohonnými látkami o 11,8 percenta (vplyv najmä nižších cien pohonných látok) aj maloobchod mimo predajní, stánkov a trhov o 8,2 percenta.

Rovnako nižšie tržby mali predajne maloobchodu s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 14,9 percenta, prípadne špecializované predajne so zariadeniami pre IKT o 14,5 percenta.

Stánky a trhy 

Najväčší pokles tržieb o 38,5 percenta bol v maloobchode v stánkoch a na trhoch, ktorý však netvorí významný podiel na tržbách slovenského maloobchodu.
ŠÚ SR poskytol aj v máji mimoriadne rozšírenejšie mesačné informácie o tržbách v maloobchode o vybrané podrobnejšie štruktúry činnosti maloobchodu. Ide o čiastkové údaje za podniky s počtom zamestnancov 20 a viac a menšie podniky aj živnostníkov s ročným obratom vyšším ako 5 miliónov eur.

Tie ukázali, že predaj v špecializovaných maloobchodných predajniach s odevmi už zaznamenal výrazne miernejší medziročný pokles tržieb - o 26 percent oproti aprílovému prepadu o 80,7 percenta, v predajniach s obuvou a koženým tovarom tržby klesli o 18,6 percenta (v apríli bol medziročný pokles o 79,1 percenta). Rast tržieb lekární sa počas mája tohto roka zmiernil, medziročné zvýšenie predstavovalo 5,6 percenta.

V rámci skupiny špecializovaných prevádzok zameraných na potraviny, nápoje a tabak maloobchod s mäsom a mäsovými výrobkami v čase postupného uvoľňovania opatrení zaznamenal pokles tržieb o 7,7 percenta.

Naopak, prevádzky s tabakovými výrobkami zaznamenali v máji nárast o 2,6 percenta. Od začiatku roka v maloobchode tržby klesli o 5,1 percenta.

01 - Modified: 2022-04-13 06:57:52 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj je na pokraji bankrotu. Predchádzalo mu zníženie daní o polovicu 02 - Modified: 2022-04-03 16:08:17 - Feat.: - Title: Slovákov nezastavila ani koronakríza. Zdrojom zárobku už nie je len nákup nehnuteľností 03 - Modified: 2022-02-11 08:04:56 - Feat.: - Title: Výkony stavebníctva výrazne zaostávajú za číslami spred pandémie. Produkcia minulý rok opäť klesla 04 - Modified: 2022-02-10 11:59:39 - Feat.: - Title: Koronakríza silnejšie pritlačila slovenskú ekonomiku. Na jej porazenie si počkáme dlhšie 05 - Modified: 2022-02-09 10:13:12 - Feat.: - Title: Vláda odklepla takmer 2,5 milióna eur pre mestá a obce, štát im preplatí pandemické výdavky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:38