TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Heger: Pre záchranu ekonomík musíme nasadiť nielen investície, ale aj reformy

14.09.2020, 17:30
Autor:
TASRTASR
Slovensko je podľa Hegera pripravené diskutovať o nových zdrojoch s dôrazom na to, aby prispievali k takzvanej uhlíkovej neutralite EÚ.

V záujme udržateľného a rýchleho ozdravenia európskych ekonomík treba nielen prílev investícií, ale aj implementáciu konkrétnych hmatateľných reforiem zameraných na odstránenie medzier v štruktúrach hospodárstiev Európskej únie (EÚ).

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) to vyhlásil v rámci berlínskeho zasadnutia európskych ministrov financií, ktoré sa uskutočnilo 11. až 12. septembra.

V rámci rokovania ministrov financií EÚ (Ecofin) sa zhodli, že v dôsledku pandémie európske ekonomiky stále čelia neistotám a signály oživenia sú nerovnomerné. Preto je nutné zmobilizovať všetky domáce a európske nástroje podpory.

Ako ďalej informovalo Ministerstvo financií (MF) SR, predmetom diskusie ministrov boli aj možné nové zdroje príjmov rozpočtu Únie.

Európska komisia plánuje v budúcnosti predložiť návrh na spoločné emisné clo a spoločné zdanenie nadnárodných gigantov v sektore IT (digitálny poplatok), rovnako aj návrh odvodov do rozpočtu EÚ založený na emisných povolenkách CO2. Tie by sa mali rozšíriť aj na námornú a leteckú dopravu.

Slovensko je podľa Hegera pripravené diskutovať o nových zdrojoch s dôrazom na to, aby prispievali k takzvanej uhlíkovej neutralite Únie. Zároveň by tak v budúcnosti nemalo dôjsť k výraznému navýšeniu odvodov členských štátov do rozpočtu EÚ.

Ďalšou z diskutovaných tém bola potreba spravodlivého a efektívneho zdanenia vrátane digitálnej ekonomiky. Členské štáty podľa MF v zásade podporili myšlienku reformy korporátnej dane, ale väčšina ministrov požaduje počkať na výsledky rokovaní v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Heger podporil prehlbovanie doterajšej spolupráce v boji proti daňovým únikom a podvodom.

V oblasti finančných služieb ministri diskutovali o prispôsobení regulácie digitálnej ére a zároveň zachovaní dostatočnej miery flexibility, bezpečnosti a ochrany dát. Slovenský minister financií podporil finančné inovácie a ich zavádzanie v spolupráci s aktérmi trhu a pri téme bankovej únie sa prihovoril za jej dobudovanie.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:11