StoryEditor

Krúpa pre HN: Nie som biely kôň z východu. Zakladateľ Arcy o svojich kauzách aj súboji miliardárov

04.10.2020, 15:30
Nie je to korektný prístup. Čím skôr tam bude správca, tým lepšie to bude pre veriteľov, tvrdí spoluzakladateľ a bývalý šéf skupiny Arca Capital Pavol Krúpa.

Ste spoluzakladateľom skupiny Arca Capital. Aj keď v jej štruktúrach od roku 2018 nefigurujete, tvrdíte, že ste jedným z veriteľov, a zároveň ste jej výrazným kritikom. Ako vnímate aktuálnu situáciu a informácie o údajnom londýnskom investorovi?

Pokiaľ sa objaví investor, ktorý má reálne pomôcť situácii v Arce, budem tento vstup vítať. Teda ak bude seriózny a predloží plán na záchranu Arcy v súlade so všetkými zákonmi.

Ja som štatutárom spoločností, ktoré majú voči Arce pohľadávky, a môj záujem a záujem firiem, ktoré zastupujem, je, aby investori dostali čo najviac.

Máte aj zákulisné informácie o tom, či je vstup tretej strany reálny a v akom rozsahu?

Arca Investments aj Arca Capital Slovakia, čo sú dve hlavné podnikateľské entity skupiny, nezverejnili žiadne výročné správy ani informácie pre veriteľov, aby sme mohli situáciu dostatočne dobre vyhodnotiť.

Nový investor by mal vstupovať v rámci reštrukturalizácie, ak hovoríme o slovenskom zákone, a mal by predložiť plán, v ktorom deklaruje, ako bude vyzerať jeho biznis model a uspokojovanie pohľadávok.

Ak nie je jasné, ako investor vstúpi do spoločnosti Arca Investments a Arca Capital Slovakia, tak sa môže podsúvať dojem, že ten vstup nemusí byť úplne seriózny a v súlade so zákonom.

Ak totiž investor neoboznámi veriteľov, čo chce odkúpiť, čo chce dostať, čo chce investovať a zabezpečiť svojím vstupom, tak to zaváňa nepoctivosťou.

Akou nepoctivosťou?

Z nádejného investora sa jednoducho môže vykľuť nástroj na to, ako opäť vyviesť aktíva z Arcy, čím by sa opakoval scenár z decembra, keď skupina vyviedla aktíva na Cyprus a na iné osoby v rámci Česka a Slovenska. Ak by sa teraz stalo to isté s Londýnom, tak by sa konanie ťažšie rozporovalo.

Ak príde reštrukturalizačný plán, tak musí byť schválený veriteľmi. To je najmä dôvod, prečo činnosť manažmentu kritizujem. Moji bývalí partneri ma osočujú z negatívnej kampane.

Ja tvrdím len to, že ak niekto má pristupovať k veriteľom seriózne, tak by nemal zneužívať ochranu určenú na boj s krízou na vyvádzanie aktív a naťahovať lehoty odporovateľnosti.

Máte bližšie informácie, s kým aktuálne predstavitelia skupiny rokujú?

Nemám. Už niekoľko mesiacov sa dozvedám o situácii z médií, prípadne od ľudí, ktorí so mnou v Arce sympatizujú. Sú náznaky, že sa nejaký investor objavil. No keď počas troch mesiacov nedokázal manažment predstaviť investorom jasný plán, tak si len myslím, že touto činnosťou ich varia ako žabu.

Mám pocit, že chcú, aby aktivita veriteľov postupom času vyprchala, a zároveň ich upokojovať informáciami o rôznych investoroch.

Ak by investor prišiel, čo by sa následne s Arca Capital Slovakia a Arca Investments stalo?

Arca Investments má zmenkových veriteľov a individuálnych investorov. Arca Capital Slovakia zas má dlhopisových investorov, ktorí boli oslovení na základe prospektov Národnej banky Slovenska. Aktíva sú rozdielne v prípade obidvoch spoločností. V oboch prípadoch by mal prísť audit a predloženie akt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-30 15:05:03 - Feat.: - Title: Bratislavský obchodný dom čelí konkurzu a po 15 rokoch mu hrozí zatvorenie, v jeho pozadí sú známi finančníci 02 - Modified: 2023-07-25 15:30:17 - Feat.: - Title: Veritelia Arca Investments neschválili prepracovaný plán na reorganizáciu firmy 03 - Modified: 2023-07-25 12:07:22 - Feat.: - Title: Schôdza veriteľov skrachovanej spoločnosti Arca Investments sa začala neskôr, hlasovanie sprevádzajú problémy 04 - Modified: 2023-07-30 17:30:14 - Feat.: - Title: Namiesto mrakodrapu hrdzavý plot a cirkusanti. To sa však zmení, v Bratislave sa dražia lukratívne pozemky 05 - Modified: 2023-03-09 07:44:56 - Feat.: - Title: Súd to potvrdil, Dedoles má šancu na druhý život. Teraz však musí splácať miliónové dlhy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:53