StoryEditor

Dôvera reaguje na Matoviča: Do štátneho rozpočtu sme odviedli vyše 90 miliónov eur

07.10.2020, 19:14
Autor:
TASRTASR
Matovič v stredu uviedol, že štát, teda VšZP je lepším hospodárom ako súkromné zdravotné poisťovne.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera kritizuje absenciu transparentného a stabilného systému financovania zdravotnej starostlivosti.

Dokazuje to podľa nej fakt, že štát dlhodobo neplatí férovú sadzbu za tzv. poistencov štátu – deti, dôchodcov, mamičky na materskej či nezamestnaných občanov.

​Argumenty predstaviteľov vlády premiéra Igora Matoviča (OĽANO) k tomu, prečo nechcú pristúpiť k spravodlivému dofinancovaniu zdravotníctva, považuje za demagógiu.

Poisťovňa tak reagovala na stredajšiu tlačovú konferenciu premiéra, informoval o tom PR manažér Dôvery Matej Štepianský.

"Bojom proti Pente si táto vláda zobrala za rukojemníkov poistencov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Je to o to zarážajúcejšie, že k takémuto riešeniu pristupuje v roku, ktorý je zásadne negatívne ovplyvnený pandémiou," komentovala poisťovňa.

Zásah do vlastníckych práv 

Návrh kapitálového vstupu štátu do súkromných zdravotných poisťovní považuje Dôvera za neprimeraný a neodôvodnený zásah do vlastníckych práv.

"Zároveň tento návrh považujeme za prvý krok v už deklarovanej snahe vytlačiť z trhu súkromné zdravotné poisťovne," poznamenal Štepianský.

Poisťovňa poukazuje na to, že jej zisky, ale aj zisky zdravotníckych zariadení Penty znamenajú aj to, že štát nemusí vynakladať financie na ich záchranu či financovanie.

Do štátneho rozpočtu mala poisťovňa v posledných desiatich rokoch odviesť vyše 90 miliónov eur.

Zdôrazňujú, že akcionár Dôvery – spoločnosť Penta Investments masívne reinvestuje svoje zisky späť do slovenského zdravotníctva.

"Ak do tejto sumy zarátame aj výstavbu najmodernejšej nemocnice v Bratislave, tak do roku 2023 Penta preinvestuje do slovenského zdravotníctva takmer pol miliardy eur," doplnili. Spoločnosť zamestnáva tiež 11-tisíc ľudí.

Union sa vyjadrí vo štvrtok 

Súkromná zdravotná poisťovňa Union uviedla, že kategoricky odmieta, aby ju vláda SR vťahovala do svojich sporov s finančnou skupinou Penta.

"Dnešné mimoriadne zavádzajúce tvrdenia nás šokovali a zásadne s nimi nesúhlasíme," uviedla hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že sa k téme vyjadria ešte vo štvrtok.

Matovič v stredu uviedol, že štát, teda VšZP je lepším hospodárom ako súkromné zdravotné poisťovne.

Obvinil bývalých premiérov za Smer-SD Roberta Fica a Petra Pellegriniho, že vytvorili v systéme slovenského zdravotníctva také prerozdelenie financií, ktoré pripravilo štátnu zdravotnú poisťovňu od roku 2017 o 243 miliónov eur.

Ďalej uviedol, že šéf Penty Jaroslav Haščák od roku 2009 do roku 2019 cez zdravotnú poisťovňu Dôvera "vytiahol" zo slovenského zdravotníctva 705 miliónov eur, z toho 460 miliónov eur cez fiktívny zisk, ktorý mu umožnili Pellegrini a Fico, pričom podľa predsedu vlády nezaplatil jedno jediné euro a vytuneloval peniaze do schránky na Cypre.

01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-04-17 08:24:16 - Feat.: - Title: Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má kompletné vedenie 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:23