Logistické centrum vo Zvolene má pomôcť odľahčiť dopravu v Bratislave.TASR
StoryEditor

Slovenská pošta upraví doručovanie zásielok

27.10.2020, 11:07
Autor:
TASRTASR
Slovenská pošta vyzýva občanov, aby boli ohľaduplní, opatrní a zodpovední pri preberaní zásielok.

Slovenská pošta upraví doručovanie niektorých doporučených zásielok. Cieľom je chrániť zdravie zamestnancov v prevádzke aj obyvateľov miest a obcí.

Obyčajné a doporučené zásielky dostanú adresáti priamo do schránok, úradné zásielky si prevezmú na verejnom priestranstve.

Ak adresáti nebudú zastihnutí na adrese, dostanú do poštovej schránky oznámenie o uložení tejto úradnej zásielky.

Vyplýva to z rozhodnutia vlády a príkazu ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), ktoré v utorok nadobudli právoplatnosť.

Informovala o tom hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková. Tento krok súvisí s krízovou situáciou spôsobenou šírením nového koronavírusu.

Uložená na pošte

Doručovanie obyčajných listových zásielok by malo pokračovať ako doposiaľ. Zásielku doručovateľ vhodí do poštovej schránky.

V prípade, že sa zásielka nedá pre veľkosť vhodiť do schránky, bude uložená v pobočke pošty. Doručovateľ nechá oznámenie o uložení zásielky zákazníkovi v schránke.

"Štandardné doporučené zásielky bude Slovenská pošta doručovať vhadzovaním do domovej listovej schránky, pričom za deň doručenia sa bude považovať deň vhodenia takejto zásielky do schránky," spresnila hovorkyňa.

V prípade, že sa zásielka nedá pre veľkosť vhodiť do poštovej schránky, bude uložená na pobočke pošty. Doručovateľ nechá oznámenie o uložení zásielky na pošte.

Výnimkou je doručovanie úradných zásielok, poistených listov, doporučených listov so službou "Dobierka", "Doručenka", "Do vlastných rúk", poštových poukazov na adresu a na výplatu doručovaných s peniazmi.

Doručovateľ ich doručuje na verejnom priestranstve, pričom adresáta privolá cez zvonček. Adresát musí byť vybavený rúškom alebo inou ochranou tváre, musí mať vlastné pero a treba dodržiavať primerané vzájomné odstupy.

Ak je adresát nezastihnutý, doručovateľ nechá v schránke oznámenie o uložení zásielky, teda žltý lístok, a zásielku uloží na pobočke pošty.

Minimalizovanie nákazy 

Slovenská pošta zároveň vyzýva občanov, aby boli ohľaduplní, opatrní a zodpovední pri preberaní zásielok.

V prípade karantény alebo podobnej situácie preto prosí zákazníkov, aby z bezpečnej vzdialenosti a bezpečným spôsobom jasne informovali doručovateľov, že aktuálne nemôžu prísť s nimi do kontaktu a prevziať si zásielku.

Pre minimalizovanie rizika šírenia nákazy aj naďalej platia už zavedené ochranné opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva SR. V priestoroch pobočiek Slovenskej pošty je regulovaný počet zákazníkov, v pobočke sa tak môže nachádzať jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.

Musia byť dodržiavané dvojmetrové vzájomné odstupy, čo platí aj pre zákazníkov čakajúcich pred pobočkou.

Do priestorov pobočky môžu vstúpiť iba zákazníci, ktorí budú mať riadne nasadené ochranné rúško alebo inú ochranu tváre.

Hovorkyňa pošty odporúča priniesť si tiež rukavice a vlastné pero a pri úhrade platieb uprednostniť platobnú kartu. K dispozícii je i dezinfekcia rúk.

01 - Modified: 2024-04-10 13:39:23 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na falošné SMS vydávajúce sa za Slovenskú poštu 02 - Modified: 2024-02-23 11:57:11 - Feat.: - Title: Slovenská pošta vydáva známku k Veľkej noci 03 - Modified: 2024-02-08 16:02:16 - Feat.: - Title: Ako zaistiť, aby zásielky prišli zákazníkom včas 04 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ 05 - Modified: 2023-12-18 13:19:54 - Feat.: - Title: Slovenská pošta našla v balíčku páchnuce vtáčie telíčka. Zamestnancom prejdú rukami státisíce zásielok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:05