Dostávame sa aj do nových oblastí, ako je herný, letecký či vesmírny priemysel. Tam vidíme taktiež nové príležitosti, hovorí šéf investičnej agentúry Róbert Šimončič.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Slovensko hrá o projekty za šesť miliárd a tisícky pracovných miest, tvrdí pre HN šéf SARIO

22.02.2021, 23:00
V prípade investície BMW sa Slovensko dostalo do finálovej dvojice, uviedol v rozhovore pre HN generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič.

Ako sa z hľadiska investícií vyvíjal minulý rok?
Súčasný ekonomický vývoj v dôsledku globálnej pandémie zásadným spôsobom ovplyvnil rozhodovanie investorov v minulom roku a okrem iného sa výrazne predĺžili aj ich rozhodovacie procesy. Inými slovami, množstvo projektov nevypadlo z radarovej obrazovky, ale posunulo sa v čase. Ďalšie projekty zas vypadli úplne. Tento rok však evidujeme v globále väčší počet investičných príležitostí, na ktorých aktuálne pracujeme. Vyzerá to, ako keby niektoré firmy čakali na to, kedy sa skončí tento marazmus, a majú vo svojich plánoch projekty, ktoré by sme možno výhľadovo nemali, a pritom ich dosť pravdepodobne budeme uzatvárať niekedy budúci rok. To znamená, že sme síce videli úbytok niektorých projektov, no na druhej strane aj prírastok rozpracovaných projektov. Vidíme teda, že veľké firmy sa aj v tomto náročnom období rozhodujú o zásadných investičných rozhodnutiach v budúcnosti. Táto pandémia pomohla každému trochu nadýchnuť sa, zamyslieť sa a zrejme aj systematickejšie pristupovať k strategickým rozhodnutiam do budúcnosti.

Koľko investícií sa podarilo uzavrieť?
Uzavreli sme 15 projektov oproti 39 v roku predtým. Aj napriek tomu je však objem investícií o niečo väčší ako v predchádzajúcom období. Syndrómom minulého roka je hlavne príchod investícií z krajín Európskej únie. Tie zámorské sú tie, ktoré sa oddialili, alebo aj jednoducho padli. Aj teraz evidujeme záujem väčších projektov zo zámoria, avšak tu, už ako som spomínal, prispel faktor, akým je pandémia. Aj toto je pre nás dôkaz, že v potrebných procesoch Únia fungovala a funguje aj v takomto náročnom období, zatiaľ čo príchod zámorských investorov so sebou niesol komplikácie.


O Slovensku sa často hovorí ako o montážnej dielni. Darí sa k nám prinášať projekty s vyššou pridanou hodnotou?


Všeobecne máme aktuálne dosť veľa projektov s vyššou pridanou hodnotou. Celkovo ich bolo viac ako polovica. Za to, že sa nám v posledných rokoch darí zvyšovať ich percentuálne zastúpenie, sme veľmi radi. Tiež je potrebné podotknúť, že sa snažíme rozmiestniť ich po Slovensku. Viac ako polovica z nich bola totiž umiestnená na stredné alebo východné Slovensko.

Ak by sme sa pozreli na segmenty, kto najviac podržal objem preinvestovaných prostriedkov? Bol to tradične automotive?
Samozrejme, automotive je pilier a je dôležité, aby sme zachytili podstatné trendy, akými sú elektromobilita, vodíkové technológie a tak ďalej. Pomerne veľké množstvo aktuálne rozpracovaných projektov sa týka práve elektromobility, čo je pre nás veľkou výhodou, keďže ide o projekty s vyššou pridanou hodnotou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:08