Peter KažimírTASR/
StoryEditor

Chceme vás prekvapiť, hovorí Kažimír. NBS je optimistická, pre Slovensko má dobré správy

31.03.2021, 09:42
Autor:
ČTKČTKmahomaho
Národná banka Slovenska očakáva v tomto roku rast slovenskej ekonomiky rýchlosťou päť percent.

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku rásť rýchlosťou päť percent. Vyplýva to z prognózy ekonomického vývoja, ktorú predstavila Národná banka Slovenska. 

NBS znížila odhad rastu HDP na tento rok na päť z doterajších 5,6 percenta. V budúcom roku naopak očakáva v porovnaní so svojimi doterajšími odhadmi lepší vývoj.

"Neistota v tomto roku je menšia, ako bola pred rokom," hovorí guvernér NBS Peter Kažimír.

"Chceme vás opäť raz prekvapiť. My v Národnej banke Slovenska vidíme napriek komplikovanému prvému štvrťroku vývoj slovenskej ekonomiky celkom pozitívne a veľmi optimisticky," uviedol.

"Očakávame, že naša ekonomika porastie v tomto roku rýchlosťou päť percent. Predkrízovú úroveň by sme mohli dosiahnuť koncom roka," dodal šéf centrálnej banky.

Základom je zvládnutie očkovania a Veľkej noci

Na budúci rok by mala ekonomika podľa NBS rásť ešte rýchlejšie a to tempom 5,6 percenta. 

"Pomáha nám zahraničný dopyt. Máme problémy s domácou spotrebou, tie vyplývajú hlavne z druhej vlny a lockdownu. Tu si však myslím, že ľudia budú ochotní míňať viac, keď sa uvoľnia opatrenia," dodal guvernér.

Tvrdí, že optimizmus z obnovy svetovej ekonomiky sa prelieva aj na Slovensko.

Predpokladom pre naplnenie prognózy je podľa centrálnej banky zvládnutie vakcinácie a Veľkej noci. 

Zamestnanosť klesne

Trh práce na Slovensku zostáva podľa Kažimíra v solídnom stave a je naďalej odolný. "Pomohli mu opatrenia zo strany štátu, o tom niet žiadnych pochýb," hovorí guvernér. 

Vzhľadom na situáciu, v ktorej sa Slovensko nachádzalo v prvom štvrťroku, však podľa neho netreba očakávať zásadné oživenie trhu práce v tomto roku.

"Predpokladáme v tom priemernom čísle, že dokonca dôjde k poklesu zamestnanosti v tomto roku," hovorí Kažimír s tým, že k opätovnému nárastu by malo dôjsť začiatkom budúceho roka.

"Zvyšujúca produktivita práce vytvorí celkom priestor pre celkom slušný rast miezd, odhadujeme na úrovni päť percent ešte v tomto roku," podotkol. 

Ministerstvo financií pred týždňom zhoršilo výhľad tohtoročného rastu domácej ekonomiky na 3,3 percenta z predchádzajúceho odhadu 4,3 percenta. Na budúci rok naopak ekonómovia ministerstva počítajú s rastom HDP až o 6,3 percenta.

Vlani HDP Slovenska kvôli dopadom pandémia klesol o 5,2 percenta. Išlo o prvý pokles od globálnej finančnej krízy z roku 2009, kedy hospodárstvo zaznamenalo pokles o 5,5 percenta.

01 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 02 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 03 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 04 - Modified: 2024-04-08 09:20:19 - Feat.: - Title: Dopyt po úveroch ostáva znížený. Za ochladením sú najmä pôžičky podnikom, konštatuje Národná banka Slovenska 05 - Modified: 2024-04-07 08:45:42 - Feat.: - Title: Trhové očakávania krotia optimizmus možného zlacňovania hypoték, uviedla Národná banka Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:28