Igor MatovičTASR/D. Veselský
StoryEditor

Matovič pripustil zvýšenie DPH, kritikom posiela odkaz. Takýto návrh budeme vetovať, reaguje Sulík

02.05.2021, 16:27
Autor:
redred
Minister financií Igor Matovič povedal, že na časť pokrytia nákladov by bolo potrebné zvýšiť DPH.

Minister financií Igor Matovič v dohľadnej dobe predstaví daňovo-odvodovú reformu. Bývalý premiér to uviedol na sociálnej sieti. Matovič predstavil plán ako chce pomôcť napríklad osamelým pracujúcim matkám.

"Fico s Pellegrinim jej nachystali taký vraj “sociálny štát” ... že za svoju poctivú mesačnú prácu spolu s dvoma prídavkami na deti a dvoma daňovými bonusmi na deti dostane osamelá pracujúca matka s dvomi deťmi cca 606 eur v čistom. Hanba," napísal Matovič.

Matovičov plán

Na tomto príklade uviedol, že po novom by takáto matka mala dostať 1 021 eur mesačne.

"Môj vysnívaný “sociálny štát”, po daňovo-odvodovej reforme, ktorú od leta chystám, tejto istej matke poskytne cca 1021 eur mesačne. Po daňovo-odvodovej reforme, ktorú chcem v dohľadnej dobe ľuďom predstaviť, by tejto matke zostalo na mesiac už 571 eur miesto 156. Nie veľa, ale už sa to aspoň na život bude ponášať," pokračoval minister financií.

Matovič načrtol aj tému zvýšenia DPH. "Samozrejme, v situácii, keď Fico s Pellegrinim doslova vybrakovali našu spoločnú špajzu o desiatky miliard, v situácii, keď nám kvôli kríze chýbajú v rozpočte miliardy eur, nemôžeme takúto zásadnú zmenu Slovenska na skutočne sociálny a prorodinný štát urobiť na ďalší dlh - nikto nám na to nepožičia. To znamená, že na časť pokrytia nákladov by sme potrebovali, áno, zvýšiť DPH," hovorí Matovič.

Podľa neho začnú voči tomu brojiť najmä tí, pre ktorých je hodnota rodiny a detí cudzí pojem, ktorý by najradšej zo slovníka vymazali.

"Tí, ktorí si užívajú svoje miliónové majetky bez toho, aby niekedy nejaké dane platili a vedia, že vyššej DPH by už neušli. Tí, ktorí s pocitom bohorovnosti perom o morálke kážu, ale v pohode podvádzajú štát (ľudí), keď fakturujú svoju prácu na fiktívne živnosti a sro tak, aby tiež dane neplatili. Tí, ktorí pohŕdajú matkou z tohto príbehu, lebo je vraj len neschopná, má sa viac snažiť a zarobiť viac."

Matovič tvrdí, že rodina z tohto príkladu zaplatí na vyššej DPH max 20 eur mesačne, zlomok z toho, čo reformou získa.

"Tí, čo deti ešte nemajú a chcú ich mať, tiež raz na zmene získajú, len nie hneď. Rodičia deťom a vnúčatám závidieť nebudú ... a dôchodcom sa vyššia DPH automaticky vykryje cez valorizáciu dôchodkov o dôchodcovskú infláciu, čiže nič nestratia," vysvetlil Matovič. 

​Sulík o možnosti zvýšenia DPH

Šéf SaS Richard Sulík, že návrh na zvýšenie DPH bude na koaličnej rade vetovať.

Zvýšenie DPH je pre nás absolútne neprijateľné. Aj z toho dôvodu využijeme na koaličnej rade právo veta a akýkoľvek návrh, ktorý bude zvyšovať DPH zavetujeme. Ak má dobre fungovať naša koalícia, musia sa rešpektovať aj pravidlá. Podpora rodín je správnou vecou rovnako, ako je dôležité spraviť poctivú daňovo-odvodovú reformu. Určite sa však nemôže ísť cestou zvyšovania DPH a populisticky prichádzať s nápadmi, ktoré nemajú oporu ani medzi koaličnými partnermi,“ uviedol Richard Sulík.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:33