TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Matovič odmietol zvýšiť matkám pandemické ošetrovné, tvrdí Mihál. Teraz im chce pomáhať

03.05.2021, 17:27
Autor:
domadoma
Jozef Mihál, ktorý krátko pôsobil aj vo vláde Igora Matoviča ako štátny tajomník ministerstva práce, pripomenul situáciu z konca marca 2020. 

"Pre rodiny na ružiach ustlané," začal svoj víkendový status na Facebooku bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽaNO). 

V ňom oznámil, že chce výrazne pomôcť osamelým matkám, a to daňovo-odovodou reformou. 

Matka s dvoma deťmi by tak podľa jeho výpočtov namiesto 606 eur po novom dostala 1021 eur. Má to však háčik, v rozpočte na to chýbajú miliardy eur. 

Mihálov návrh odmietol 

Matovič preto navrhol zvýšiť daň z pridanej hodnoty. A proti tomu podľa neho budú brojiť najmä tí, pre ktorých "je hodnota rodiny a detí cudzí pojem, ktorý by najradšej zo slovníka vymazali", napísal. 

Jozef Mihál, ktorý krátko pôsobil aj vo vláde Igora Matoviča ako štátny tajomník ministerstva práce, však spomenul situáciu z konca marca 2020. 

"Krátko po mojom vymenovaní za štátneho tajomníka som na koaličnej rade navrhoval zvýšenie pandemického ošetrovného pre osamelé matky. Z dnešných 55 percent hrubej mzdy na aspoň 70 percent hrubej mzdy. Po polhodinovej diskusii súhlasili všetci, napríklad aj vtedajší minister financií Heger so svojim tímom," napísal Mihál na sociálnej sieti. 

Vtedajší premiér Matovič mal na rokovanie prísť neskôr. 

"Vypočul si, že sme sa bez neho dohodli na zvýšení pandemického ošetrovného pre osamelé matky, chvíľu rozmýšľal a zaznelo kategorické: Ne. Bude sa to zneužívať," dodal Mihál. 

Utrpia chudobní 

Voči zvyšovaniu DPH sa rázne postavil aj koaličný partner, rovnako ho kritizujú aj ekonómovia. 

"Zvýšenie DPH je pre nás absolútne neprijateľné. Aj z toho dôvodu využijeme na koaličnej rade právo veta a akýkoľvek návrh, ktorý bude zvyšovať DPH zavetujeme," reagoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Zvyšovaním daní by podľa analytičky FinGo.sk Lenky Buchlákovej najviac utrpeli nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ktoré už teraz majú problém so splácaním svojich základných finančných záväzkov.

Ak by Slovensko zvýšilo DPH na 25 percent, ako to navrhuje Matovič, zaradilo by sa k trojici krajín – Švédsko, Chorvátsko a Dánsko – s rovnakou sadzbou dane. Vyššiu má už len Maďarsko (27 percent).

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:56