StoryEditor

Avízo na dnes: Regulačný úrad sa vyjadrí k cenám tepla a vody

18.12.2007, 06:31
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví sa vyjadrí k cenám v teplárenstve a vodárenstve.


Teplári vraj vypočítali nové ceny podľa vlastných odhadov

Možný nárast ceny tepla pre domácnosti o 10 %, ktorý vypočítali teplárenské spoločnosti, je podľa Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP) postavený na základe ich subjektívnych očakávaní. Podľa SPP teplári totiž vypočítali možnú novú cenu tepla na základe vlastných odhadov budúcej ceny ropy a vývoja kurzu. "Skutočné hodnoty týchto parametrov budú známe až podľa reálneho vývoja v roku 2008. Až tieto skutočné ceny ropy a ropných produktov na svetových trhoch a skutočný vývoj kurzu koruny voči doláru budú postupne vstupovať do cenových vzorcov, ktoré sú súčasťou kontraktov medzi SPP a odberateľmi a budú určovať konečnú cenu," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Cena ropy Brent a kurz slovenskej koruny voči dolára ovplyvňujú cenu zemného plynu, ktorý tvorí v cene tepla približne 65 %.

Celý článok >>


Teplo zdražie o 10 percent

Cena tepla na budúci rok môže pre domácnosti v priemere vzrásť až o 10 percent. Ako pre agentúru SITA povedal predseda Predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný, v priemere by to pre jednu domácnosť znamenalo zvýšenie o 33 až 55 korún za jeden gigajoul. Na konci októbra pritom avizovali teplári maximálne zvýšenie cien tepla pre domácnosti na úrovni štyroch percent, a to kvôli medziročnému zníženiu objednaného množstva tepla odberateľmi. „Minulý týždeň sme dostali od Slovenského plynárenského priemyslu ceny zemného plynu pre budúci rok. Po spracovaní nových cien a ich aplikácie do potrebných vzorcov sa zistila absurdná skutočnosť, na základe ktorej sú výsledné ceny zemného plynu vo všetkých kľúčových tarifách o 10 až 15 percent vyššie, ako uvažoval regulačný úrad pre výpočet ceny tepelnej energie pre rok 2008,“ zdôvodnil nové odhady vývoja cien tepla Obšívaný. Podľa neho pritom SPP tvrdí, že zvyšujú cenu plynu len o 4 až 6 percent.

Celý článok >>


Ak bude ropa drahá, plyn môže ísť hore

Ceny energií od nového roka napriek svetovému vývoju výrazne nestúpnu. Prečo je to tak a ako sa to podarilo dosiahnuť, vysvetľuje šéf orgánu zodpovedného za cenotvorbu.

Ceny ropy na svetových trhoch, ktoré vstupujú aj do ceny zemného plynu, za posledný rok stúpli takmer na dvojnásobok. Prečo sa ceny plynu pre domácnosti napriek tomu podarilo udržať na prakticky rovnakých úrovniach?
Treba to vnímať z dvoch aspektov. V prvom rade sa podarilo zregulovať oprávnené náklady Slovenského plynárenského priemyslu, ktoré vstupujú do distribúcie. Tie tvoria okolo polovice výslednej ceny plynu. Niektoré náklady, ktoré naozaj nemali nič s distribúciou, sme vo výnose označili ako neoprávnené, a tie si regulovaný subjekt nemôže účtovať. Pokles poplatkov oproti minulému roku je viac ako sto miliónov korún. Úlohu zohral aj korekčný faktor – oprava odhadov budúcich cien z minulosti. Tá bola na úrovni päť až šesť percent. Čo sa týka cien ropy, pre výpočet ceny plynu sa berie priemer za posledných deväť mesiacov, kde sa súčasný nárast cien nevyníma tak dramaticky. Nárast cien ropy do určitej miery vykompenzovala aj silnejšia koruna.

Celý článok >>
 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:27