StoryEditor

NBS očakáva nižší rast v roku 2009

05.12.2008, 16:33
Autor:
ČTKČTK
Po vláde a analytikoch znížila výhľad rastu slovenskej ekonomiky aj Národná banka Slovenska (NBS). V najnovšej prognóze očakáva na budúci rok spomalenie tempa výkonu hospodárstva na 4,7 percenta z doteraz predpokladaných 6,6 percenta.

NBS o tom informovala na svojej internetovej stránke. V prognóze tiež znížila odhad budúcoročnej inflácie a mierne zvýšila výhľad miery nezamestnanosti.

Nižší rast hrubého domáceho produktu (HDP) predpokladá NBS aj pre tento rok a rok 2010, v ktorom by malo hospodárstvo pridať o 5,8 percenta. Prognózu centrálna banka nekomentovala, bližšie údaje zverejní 19. decembra po rokovaní Bankovej rady.

Pre dopady svetovej finančnej krízy už skôr zhoršili výhľad vývoja domácej ekonomiky analytici, ako aj vláda. Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) očakáva na budúci rok rast HDP o 4,6 percenta v porovnaní s 6,5 percenta v predchádzajúcej prognóze. Pre očakávané spomalenie rastu ekonomiky, ktorá v treťom štvrťroku stúpla medziročne o sedem percent a udržala sa na popredných miestach v rámci EÚ, vláda počas schvaľovania budúcoročného štátneho rozpočtu v parlamente minulý týždeň navýšila očakávaný schodok verejných financií na 2,08 percenta z 1,7 percenta HDP.

Vláda tiež očakáva prepustenie niekoľko tisíc zamestnancov, pretože svetová kríza by sa mala v krajine prejaviť napríklad v znížení exportu. Slovenské hospodárstvo v minulosti ťahal predovšetkým automobilový priemysel, ktorý v mnohých krajinách zaznamenal v poslednom čase zhoršenie odbytu. Centrálna banka súčasne zvýšila odhad deficitu bežného účtu platobnej bilancie, ktorá zahŕňa tiež zahraničný obchod krajiny. Bežný účet by na budúci rok mal skončiť v schodku zodpovedajúcom 4,6 percenta HDP. Doteraz NBS predpokladala pokles na 2,9 percenta výkonu hospodárstva.


Prečítajte si aj
Koruna zatvárala týždeň tesne pod hranicou 30,200

Slovenská mena sa v piatok držala voči euru v úzkom pásme. Obchodovanie otvárala pri úrovni 30,180 SKK/EUR a počas dňa len mierne oslabila na 30,190 / 200 SKK/EUR. Podľa dílera OTP Banky Slovensko Eduarda Pračka straty zaznamenali aj ostatné meny v regióne.

Euro koncom týždňa voči doláru oslabilo

Jednotná európska mena v piatok oslabila voči doláru, keďže averzia k rizikovým operáciám opäť stúpla. Pod pokračujúci odpor k riskovaniu sa tiež podpísalo očakávané zverejnenie údajov o zamestnanosti v USA, kde sa predpokladá prudké zníženie počtu zamestnaných z dôvodu zosilnenia svetového ekonomického ochladenia.

 

01 - Modified: 2003-07-17 22:20:07 - Feat.: 0 - Title: Našou výhodou začína byť jedinečnosť výrobkov 02 - Modified: 2003-07-17 22:44:17 - Feat.: 0 - Title: V projektoch Phare zaostávame
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 03:59