StoryEditor

Klaus: Rozpočet je zlý, je to problém

Prezident Václav Klaus (na snímke) vo štvrtok kritizoval štátny rozpočet na budúci rok, ktorý schválila Poslanecká snemovňa. Rozpočet podľa neho má príliš vysoký deficit, čo ďalej prehlbuje krízu verejných financií.

Ich "neudržateľná deficitnost" je podľa Klausa vážnym problémom, ktorý politici dlhšiu dobu zanedbávali. Dnes podľa neho už nemá dobré riešenie.

Zlepšenie by mohla priniesť len silná vláda, ktorá by sa navyše mohla oprieť o širší konsenzus politických strán.

Klaus to povedal na štvrtkových diskusných raňajkách s podnikateľmi organizovaných týždenníkom Euro. "Považujem ten deficit za zúfalo zlý, ale nevidím dobré riešenie," povedal Klaus.

Problém je už dlho

Problém deficitných rozpočtov je podľa neho zanedbané už od roku 2002, tj od vlády sociálnodemokratického kabinetu pod vedením Vladimíra Špidlu, a náprava je rok od roka ťažšie.Škody ekonomike podľa neho navyše prinesú aj úsporné opatrenia, pretože budú mať zlý vplyv na dopyt.

Situácia, kedy poslanci do rozpočtu výrazne zasahujú a zvádzajú do neho tesú politickú bitku, podľa Klausa vyplýva z "nešťastného volebného systému", ktorý neumožňuje vytvorenie silnej vládnej väčšiny. Riešením by podľa neho bola zmena volebného zákona a zavedenie bonusu pre víťaza volieb.

"Tragické je, že nie je plán, cesta založená na konsenze politických strán. To nemôže vyvzdorovat jedna strana proti druhej," dodal.

Zadĺžený je každý občan 

Rozpočet počíta s príjmami približne 1,022 bilióna a výdavkami 1,185 bilióna korún. Deficit prekročí v budúcom roku rekordnú sumu 163 miliárd korún. Štátny dlh už prerastené hranicu jedného bilióna korún. To znamená, že každý občan dlhuje viac ako 100 tisíc korún.

Ľavicoví poslanci napriek nesúhlasu vlády presunuli miliardy na sociálne služby, platy úradníkov a na platby poľnohospodárom. Podľa premiéra Jana Fischera je výsledkom pozmeňujúcich návrhov z dielne ľavice dodatočných viac ako 12 miliárd korún, upozornil premiér. Pomer deficitu verejných financií k hrubému domácemu produktu tak vzrastie o 0,4 percentuálneho bodu a dostane sa na úroveň 5,7 percenta.

ANIMÁCIA: Rozpočet na rok 2010 alebo ako by vyrástlo mesto výdajov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:49