StoryEditor

Bratislava zostane blokovaná. Ostatné mestá opustia

08.01.2010, 20:15
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 9.1.2010 10.10 | Výsledkom dnešného rokovania nespokojných malých a stredných dopravcov vo Zvolene je, že neustúpia zo svojich požiadaviek ani z pozícií, ktoré zaujali na Rožňavskej ulici v Bratislave.

Ochotní sú ale ustúpiť zo svojich pozícií na ostatných miestach SR, a to do pondelkového rokovania s predsedom vlády Robertom Ficom. Novinárov o tom po skončení rokovania informoval člen organizačného výboru Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček.
     
Zablokované ulice
"Ako sme sa už mnohokrát vyjadrili, súhlasíme so zavedením elektronického mýta, ale takého, ako hovoril pán premiér - teda mýta spravodlivého. Minister dopravy vo svojich výrokoch na tlačových konferenciách urazil nielen dopravcov, ale všetkých poctivých občanov," vyhlásil Polaček. Prerušenie aktivít na ostatnom území Slovenska s výnimkou Bratislavy označil za "prejav dobrej vôle" dopravcov.
     
V hlavnom meste v piatok viac ako sto nákladných áut zablokovalo tri ulice - Rožňavskú, Tomášikovu a Galvániho. Ochromili tak východný vjazd do hlavného mesta a mestskú dopravu v tejto časti. Ako prvá bola ešte vo štvrtok 7. januára zablokovaná Rožňavská ulica. Jej neprejazdnosť spôsobila podľa Polačeka polícia. Tá totiž podľa jeho slov zastavila kamióny, ktoré chceli mestom iba prejsť a následne odstaviť vozidlá na mieste, kde by neblokovali dopravu.
     
Situácia sa dnes zmenila, keď kamionisti úmyselne zablokovali Tomášikovu a Galvániho ulicu. Na Tomášikovú prešli dve nákladné vozidlá, ktoré tak obišli policajné hliadky. Momentálne je križovatka Rožňavskej a Tomášikovej prejazdná.

Bystrica neblokuje, zostáva v pohotovosti
Polícia nemá informácie o tom, že by nespokojní malí a strední dopravcovia v Banskobystrickom kraji blokovali niektoré úseky ciest. TASR o tom dnes informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková.

"Cesty neblokujeme, ale do pondelka ostávame v pohotovosti. Podporujeme požiadavky, ktoré vláde predostrel organizačný výbor Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). O ďalšom postupe rozhodneme podľa toho, ako dopadne pondelňajšie avizované rokovanie jej zástupcov s predsedom vlády Robertom Ficom. Nie sme proti zavedeniu mýta, ale to musí byť spravodlivé," povedal pre TASR malodopravca Slavomír Lamper z Medzibrodu, ktorý je v okresoch Banská Bystrica a Brezno koordinátorom protestnej akcie dopravcov proti terajšiemu spôsobu zavedenia mýta.

Takmer 40 malých a stredných autodopravcov zo spomínaných okresov sa do protestnej akcie dopravcov zapojilo v pondelok 4. januára. Čiastočne blokovali vjazdy asi na desať čerpacích staníc, avšak vodičom nebránili tankovať pohonné hmoty do áut. Zbierali od nich podpisy pod petíciu a informovali ich svojom pohľade na zavedenie elektronického mýta. Na podporu svojich požiadaviek sa im podarilo získať vyše 2500 podpisov.     

Požiadavky
K protestujúcim v hlavnom meste sa počas piatku pridávali kamionisti aj v ďalších slovenských mestách. Pomalou jazdou brzdili dopravu v Košiciach aj Nitre. Pridávajú sa k nim tiež vodiči v Nových Zámkoch, Poprade či Banskej Bystrice.
     
UNAS chcela dnes o svojich požiadavkách, kvôli ktorým blokuje mnohé cesty a brzdí premávku, rokovať s premiérom Ficom. Ten ich však neprijal a odkázal im, že s nimi bude rokovať, ak zastavia protesty. Dostali pritom ultimátum do pondelka 11. januára. "Do pondelka, ak chcú, aby stretnutie bolo, tak musia ukončiť všetky aktivity, ktoré naozaj znepríjemňujú život celej verejnosti," uviedla jeho hovorkyňa Silvia Glendová.
     
Dopravcovia žiadajú od premiéra a šéfa rezortu dopravy Ľubomíra Vážneho splniť štyri požiadavky. Ide o zníženie spotrebnej dane z pohonných látok, cestnej dane či prerušenie prevádzky mýtneho systému o šesť mesiacov.
     
Ich poslednou požiadavkou bolo rozdeliť spoplatnené úseky ciest na menšie časti, aby bol systém výberu mýta spravodlivejší. Na tomto sa dnes na rokovaniach s rezortom dopravy dohodlo združenie autodopravcov ČESMAD. SkyToll a Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) k urýchlenému vyriešeniu tohto bodu vyzval dnes aj premiér Fico.

01 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomohli autá a stroje 02 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lotyšsko 03 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovníček 04 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Porovnanie rýchlostí
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:33