StoryEditor

V Nitrianskom kraji obnovia lokálky

14.05.2003, 00:00

Vedenie Nitrianskeho samosprávneho kraja plánuje založenie regionálnej dopravnej spoločnosti, ktorá by zabezpečovala prepravu na železničných tratiach, kde bola prevádzka vo februári zastavená. Malo by ísť o spoločný podnik kraja s miestnym súkromným investorom, ktorá sa špecializuje na železničnú nákladnú dopravu. Umožnilo to rozhodnutie Železničnej spoločnosti, že od polovice júna obnoví prevádzku na siedmich regionálnych tratiach. Podľa predsedu kraja Milan Belicu by sa tak od polovice júna vlaky mali vrátiť na trate Levice -- Štúrovo, Čata -- Šahy, Úľany nad Žitavou -- Zlaté Moravce a Šaľa -- Neded.
Obnovou dopravy sa zabráni znehodnoteniu železničnej infraštruktúry, ktorá v budúcnosti prejde pod samosprávy. Podmienkou je však prijatie viacerých legislatívnych úprav, najmä novely kompetenčného zákona, podľa ktorej by pôsobnosť v oblasti regionálnej železničnej dopravy prešla na kraje.
Prevádzkovanie regionálnych tratí zo strany Nitrianskeho kraja bude možné, len ak pripravovaná spoločnosť zabezpečí nielen obslužnosť územia, ale aj nákladnú dopravu. V tej je väčšina dotknutých tratí vysoko zisková. Vedenie nitrianskeho VÚC predpokladá, že založenie spoločného podniku so súkromnou firmou bude finančne výhodnejšie ako dotovanie výkonov autobusovej dopravy vo verejnom záujme.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:04