StoryEditor

Malé obce musia predávať majetok. Krízu nezvládajú

02.01.2010, 09:15
Autor:
TASRTASR

Hospodársku a finančnú krízu prežívali menšie obce na Slovensku vlani ťažšie. Povedal to pre TASR starosta obce Virt v Komárňanskom okrese Ján Kovács.

"Sedemnásťpercentný výpadok na daniach znamená dvojmesačnú stratu, ktorú veľmi pociťujeme. Nevieme pokryť ani najnutnejšie výdavky. Sú ohrozené mzdy, odvody a režijné náklady obecného úradu," informoval Kovács s tým, že vlani vyčerpali všetky rezervy na riadny chod obce a perspektíva je neistá.

"Jediným riešením je, že obec predá svoj vlastný majetok. Vlastníme pozemky, ktoré budeme musieť speňažiť, aby sme sa dostali z terajšej nevyhovujúcej situácie," vysvetlil starosta, ktorý dúfa, že v tomto roku sa finančná a hospodárska situácia zlepší. "Veľké mestské úrady môžu urobiť prinajhoršom personálne opatrenia, môžu znížiť stav zamestnancov, ale na malých obecných úradoch je to nemožné," konštatoval.

V obci Virt žije 300 obyvateľov a je pomerne nízka nezamestnanosť. "Nie preto, že by sme vytvárali pracovné miesta, ale viacerí občania idú za prácou do neďalekého Maďarska alebo do okresného mesta Komárno. Pravda je taká, že v Maďarsku ak znižovali počet zamestnancov, tak prepúšťali zahraničné pracovné sily, ale väčšina týchto prepustených pracovníkov sa uplatnila u iných firiem v Rakúsku a Anglicku," uviedol Kovács a pripomenul, že obecní podnikatelia zamestnávajú tiež menší počet pracovníkov, žiaľ veľké firmy ako napríklad Poľnohospodárske družstvo zanikli.

"Podľa môjho názoru prvý polrok tohto roka bude ešte veľmi ťažký, zlepšenie očakávam až koncom roka. Verím, že sa zastaví aj pokles počtu obyvateľstva. Mladí občania poutekali v 80. rokoch do väčších miest, čo sa odzrkadlilo na populácii. Súčasný trend je taký, že mladí sa vracajú do rodinných domov, zrenovujú po rodičoch zdedené budovy," priblížil Kovács a poznamenal, že obec získala pred dvoma rokmi na rozvoj infraštruktúry 996.000 eur. "Obnovili sme všetky miestne komunikácie, chodníky, verejné priestranstvá, verejné hygienické zariadenia a parkoviská. Vysadili sme 300 stromov a tak sa zmenila naša obec na nepoznanie. Finančná injekcia nám veľmi pomohla. Naše súčasné obecné finančné možnosti neumožňujú vypracovanie nových náročnejších projektov," ukončil starosta obce.

01 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 02 - Modified: 2024-04-02 08:31:54 - Feat.: - Title: Most v Komárne sa večer sfarbí na modro, mesto tým vyjadrí podporu ľuďom s autizmom 03 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 04 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-03-18 16:15:28 - Feat.: - Title: Toyota, Nissan aj Panasonic. Japonských zamestnancov čaká zvýšenie platov, aké nevideli 30 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:14