StoryEditor

Koniec XP-čka pomáha biznisu

23.04.2014, 23:58
Autor:
jmjm
technológie

„Oproti decembru minulého roka sa nám v marci a apríli zdvojnásobil predaj operačných systémov, ako napríklad Windows 7. Je to neobvyklé, lebo v tomto období obyčajne prichádza pokles,“ hovorí marketingový manažér firmy ITSK-HS Peter Košec. Predajca počítačovej techniky, ktorý má obchody v šiestich mestách na Slovensku, ťaží z odstavenia Windowsu XP. Microsoft na začiatku tohto mesiaca ukončil jeho podporu. V praxi to znamená, že počítače s týmto systémom už nebudú dostatočne chránené pred útokmi hackerov a rizikom úniku citlivých údajov. Ľudia a firmy vo veľkom začali prechádzať na novšie a bezpečnejšie operačné systémy. Podľa odhadov HN to tak obchodníkom prihrá biznis za niekoľko miliónov eur. Dostanú náplasť za takmer desaťpercentný prepad predaja počítačov z vlaňajška. „V tomto roku možno budeme vidieť obrat. Obnovu počítačov bude sprevádzať aj zvýšená spotrebiteľská dôvera, ktorá podporí rast dopytu,“ hovorí analytička spoločnosti IDC Karine Paoli.

Výrazný nárast dopytu po nových operačných systémoch potvrdil aj predajca výpočtovej techniky Qcomp, ktorý má okrem online obchodu predajne v Poprade a Košiciach. „Máme nárast približne o 30 percent. Určite to spôsobil koniec Windowsu XP,“ potvrdil pre HN riaditeľ spoločnosti František Hrabánek výsledky za posledné týždne.

Nárast záujmu zo strany bežných používateľov a domácností však podľa neho zrejme pokračovať nebude. „Títo zákazníci reagujú relatívne rýchlo. V budúcnosti sa dá predpokladať zvýšený dopyt zo strany veľkých firiem, kde ešte prežíva Windows XP,“ dodáva Hrabánek.

Nejasné vyhliadky

V otázke budúceho vývoja na trhu má presnejšiu predstavu internetový obchod Alza. sk. „V najbližších mesiacoch očakávame zhruba tretinový nárast predaja operačných systémov,“ odhaduje Šárka Jakoubková, PR manažérka Alza. sk.

Za posledné tri mesiace podľa nej taktiež zaznamenali 30-percentný medziročný rast predaja. Stúpajúcu krivku očakáva aj spoločnosť Agem, a to hlavne na konci školského roka. Do budúcnosti sa však pozerá opatrne. „Trh je už presýtený niekoľko rokov, predaje počítačov sú veľmi stabilné a vidíme hlavne nárast predaja tabletov,“ odkázala nám marketingová manažérka spoločnosti Mariana Ondricová.

Zaujímavosťou, ktorú pre HN potvrdilo niekoľko predajcov, je, že ľudia majú väčší záujem o starší Windows 7 než o novinku Windows 8.

Náplasť za vlaňajšok

Slová o presýtení trhu na Slovenku potvrdzujú aj štatistiky. Kým v roku 2012 sa podľa spoločnosti Gartner na Slovensku predalo takmer 350-tisíc počítačov vrátane notebookov, vlani to bolo bezmála o desatinu menej. Práve obnova „počítačového parku“ v domácnostiach a firmách však môže v tomto roku podľa analytikov spoločnosti IDC zvrátiť negatívny trend z vlaňajška.

Slovenskí obchodníci tak majú podľa analytikov nádej na zlepšenie situácie po vlaňajšom prepade. Už v budúcom roku však podľa odborníkov príde ďalší prepad v predaji tradičných počítačov, ktoré budú z trhu vytláčať tablety.

Prudký rast v Česku

Obchodníci v Česku hlásia ešte dramatickejší rast predaja ako u nás. Predaj nových operačných systémov sa podľa tamojších médií v posledných týždňoch dokonca strojnásobil. Popritom výrazne vzrástol aj dopyt po nových počítačoch. Najväčší záujem je o notebooky a ultrabooky do 800 eur.

V Česku aj na Slovensku si však Windows XP stále drží silnú pozíciu. V oboch krajinách je nainštalovaný v približne pätine všetkých počítačov.

01 - Modified: 2006-04-19 16:29:38 - Feat.: 0 - Title: Rozhlas získal na vymáhaní dlžných koncesií zatiaľ 18 miliónov
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:38