StoryEditor

Ako štát reguluje nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy v zahraničí

23.04.2014, 00:00
Autor:
red, turred, tur

Francúzsko

Trh s poľnohospodárskou pôdou je rozhodujúcim spôsobom ovplyvnený organizáciou SAFER – tú tvoria zástupcovia poľnohospodárskych organizácií a regionálnych článkov obcí. Jej činnosť kontroluje štát. Jej hlavnou úlohou je podpora transparentného a funkčného trhu s poľnohospodárskou pôdou.

Každý predaj pôdy treba hlásiť notárovi, ktorý pre SAFER spíše návrh kúpnej zmluvy. Potom má SAFER dva mesiace na rozhodnutie o prijatí alebo odmietnutí návrhu zmluvy. Ak nejde o špekulatívny účel nákupu pôdy, prevod sa akceptuje. V opačnom prípade sa zmluva odmietne.

Maďarsko

V Maďarsku zákon o obchodovaní s poľnohospodárskou a lesnou pôdou obsahuje ustanovenia týkajúce sa úradného povolenia na nadobudnutie vlastníckeho a užívacieho práva k pôde. Na nadobudnutie vlastníckeho práva je potrebné predbežné úradné povolenie správneho orgánu. Maďarskému štátu prináleží na poľnohospodársku a lesnú pôdu predkupné právo pred každým iným záujemcom. V súčasnosti musia mať cudzinci, ktorí prejavujú záujem o kúpu pôdy v krajine, najmenej trojročný pobyt na príslušnom území s tým, že na tejto pôde zároveň aj podnikajú.

Nemecko

Predaj poľnohospodárskej a lesnej pôdy možno v zmysle sídelného zákona obmedziť alebo odmietnuť záujemcom, ktorí nespĺňajú základné predpoklady. Medzi ne patrí napríklad pobyt kupujúceho v obci, kde sa pôda nachádza, či dodanie záruk o jej riadnom obhospodarovaní. Zároveň nesmie predaj pôdy spôsobiť drobenie pozemkov – ten musí mať minimálne jeden hektár. V Nemecku právne pomery k pôde okrem spomínaného sídelného zákona upravuje aj Občiansky zákonník a zákon o predaji poľnohospodárskej pôdy.

Rakúsko

Poľnohospodári tam majú prednostné právo pri nákupe pôdy. Jedným z cieľov regulácie vlastníctva pôdy je aj obmedzenie možnosti jej získania cudzincami, ktorými sa na tieto účely rozumejú občania nečlenských štátov Európskej únie. Právo na získanie povolenia na predaj pôdy cudzincom možno udeliť len v prípade, ak nie sú dotknuté štátno-politické záujmy, ak získanie pôdy zodpovedá hospodárskym záujmom krajiny alebo ak má nadobúdateľ pôdy v Rakúsku trvalé bydlisko najmenej desať rokov.

01 - Modified: 2006-04-18 11:50:15 - Feat.: 0 - Title: Stavbári sa tešia na obnovu sídlisk
01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 03 - Modified: 2024-03-11 14:54:46 - Feat.: - Title: Spor o poľnohospodárske produkty. Naše výrobky nie sú pre poľský trh hrozbou, tvrdí ukrajinský vicepremiér 04 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 05 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:04