StoryEditor

Česi chystajú precedens. Boja sa lacného ovocia z Poľska

01.09.2014, 19:30
Autor:
idnes.czidnes.cz
Koniec dovozu potravín za dumpingové ceny. Tak by mohlo Česko zareagovať, ak "svojim" potravinárom a farmárom nepomôže EÚ.

Českí poľnohospodári a potravinári sa obávajú, že hlavne farmári z okolitých krajín sa kvôli výpadku predaja do Ruska budú teraz snažiť predať tovar aj za cenu, ktorá je pod výrobnými nákladmi. Minister poľnohospodárstva Marin Jurečka (KDU-ČSL) im chce vyjsť v ústrety. Možno tak zakáže dovoz dotovaných potravín.

Ministerstvo už skôr uviedlo, že českí vývozcovia poľnohospodárskych komodít a potravín kvôli sankciám na vývoz do Ruska prídu do konca roka na tržbách o 250 až 300 miliónov korún. Najviac embargo dopadne na mliekarne. Poľnohospodári a potravinári sa však viac boja druhotných vplyvov spôsobených prílišným nasýtením spoločného únijného trhu a následného prepadu cien. Podľa hovorkyne Agrárnej a Potravinárskej komory Dany Večeřovej môžu škody v dôsledku poklesu cien komodít byť pre českých producentov až miliardové.

"Ak nám Európska komisia nepredstaví funkčné nástroje s dostatočnou finančnou alokáciou, tak my potom budeme musieť siahnuť k opatreniam, že budeme intenzívne sledovať nielen kvalitu, ale aj objem dovážaného tovaru a komodít, a zároveň aj ich cenu," odpovedal dnes Jurečka na otázku, či jeho úrad vypočuje výzvu Potravinárskej komory, aby sprísnilo kontroly dovážaných potravín.

Ak ministerstvo zistí, že ceny niektorých dovážaných potravín alebo poľnohospodárskych komodít sú naozaj dumpingové, tak podľa Jurečka zasiahne. "Budeme musieť použiť bezprecedentný krok, ktorý sa na jednotnom trhu EÚ ešte nikdy nepoužil, že budeme asi nútení pre niektoré komodity náš trh zatvoriť. Je to až ten najneskorší krok a bol by som nerád, keby sme k nemu došli," upozornil minister.

Jeho zámer vítajú českí ovocinári. Práve dovozu ovocia za ceny pod hranicou nákladov z Poľska či Talianska sa obávajú najviac. Pravidlá EÚ podobné obmedzenia v prípade dumpingového dovozu pripúšťajú, procedúra preukázania dotovaných cien je ale podľa Jurečka značne zložitá a zdĺhavá.

Česlá agrorezort očakáva, že Komisia v najbližších dňoch zverejní návrh na pomoc výrobcom mliečnych a mäsových výrobkov v EÚ, poškodených ruským embargom. Ako o možných formách pomoci potravinárom sa podľa Jurečka diskutuje o vývozných subvenciách, podpore skladovania či o finančných náhradách strát.

Moskva začiatkom augusta zakázala všetok dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z EÚ, USA a z niekoľkých ďalších západných krajín. Reagovala tak na západné sankcie uvalené kvôli kríze na Ukrajine na vybrané ruské spoločnosti, predstaviteľov a niektoré odvetvia ruskej ekonomiky.

Európska komisia na konci augusta mimoriadne uvoľnila približne 125 miliónov eur na pomoc pestovateľom ovocia a zeleniny v EÚ. Podporí tak pestovateľov takmer 20 druhov ovocia a zeleniny, ktoré podliehajú skaze. Ide teda napríklad o pestovateľov mrkvy, paradajok, kapusty, papriky, karfiolu, uhoriek, húb, jabĺk, hrušiek, bobuľovitých plodov, hrozna alebo kivi.

01 - Modified: 2006-10-03 21:34:39 - Feat.: 0 - Title: Zajac ako záruka
01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:39