StoryEditor

Lídri prišli do Davosu. Poukázať na svoje problémy

22.01.2014, 23:00
Autor:
jmjm
Kam smeruje svet. Nezamestnanosť, kríza aj extrémizmus. To s hlavné témy lídrov.

Nezamestnanosť mladých ohrozuje dôchodcov

„Je kríza skutočne za nami, keď nezamestnanosť mladých dosahuje vysoké dvojciferné čísla, blíži sa k 50 percentám v Grécku a Španielsku?“ Takto začala svoje vystúpenie šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Politici aj biznismeni sa na fóre zhodli, že vysoké percento mladých ľudí bez práce je „nášľapnou mínou“ do budúcnosti. Niektorí hovorili o celej „stratenej“ generácii, a to v tom najmenej vhodnom čase. Množstvo vyspelých ekonomík, ktoré majú problém s nezamestnanosťou mladých, bojuje aj na opačnom fronte. Riešia dosahy starnutia populácie, ktoré je čoraz aktuálnejšie. Udržať terajší sociálny systém pri takej vysokej miere nezamestnanosti mladých mnohí považujú za nemožné.

„Klub vyvolených“ prichádza o člena

Európu by bolo treba vyradiť z klubu vyspelých krajín a označiť ju za rozvíjajúcu sa ekonomiku. S takýmto „návrhom“ prišiel včera v Davose šéf francúzskej energetickej spoločnosti Total. „Neberte to ako provokáciu, ale myslím si, že krajina by mala byť prekvalifikovaná,“ vyhlásil. Starý kontinent musí podľa neho začať budovať svoju hospodársku politiku pekne „od podlahy“. Inak neprekoná „dvojité zlo“, ktoré na kontinent číha v podobe rekordne vysokej nezamestnanosti a ekonomickej stagnácie. Napriek tomu, že niektoré ekonomické indikátory už naznačujú oživovanie európskej ekonomiky, v Davose sa skepsou nešetrilo. „Napriek oživovaniu určite nie je dôvod na radosť,“ povedal Axel Weber. Náznaky zlepšenia totiž zďaleka nestačia na zníženie nezamestnanosti a rast konkurencieschopnosti. Naopak, Európa podľa odborníkov čoraz viac stráca svoje pozície na globálnych trhoch.

Optimizmus biznisu sa znásobil

Výskum spoločnosti PwC tesne pred začiatkom stretnutia v Davose ukázal, že lídri svetového biznisu sú podstatne optimistickejší, ako to bolo vlani. Až 44 percent šéfov si myslí, že v najbližších 12 mesiacoch dôjde k podstatnému zlepšeniu vo svetovej ekonomike. Vlani malo tento názor len 22 percent opýtaných. Posun nastal aj medzi pesimistami. Kým minulý rok si 28 percent biznismenov myslelo, že svet čakajú ťažké mesiace, tento rok to bolo „iba“ sedem percent. „Optimizmus niektorých riaditeľov pramení z úľavy, ktorá prišla po odvrátení veľkých rizík, napríklad rozpadnutia eurozóny. Nejde tak o skutočné presvedčenie, že ekonomika sa reálne zlepší,“ napísala PwC v správe.

Európu „strašia“ parlamentné voľby

Kým centrálne banky sveta, vrátane Európskej centrálnej banky, robili rýchle opatrenia na odvrátenie najhorších scenárov po vypuknutí krízy, politici boli často kritizovaní za nečinnosť. Guvernér ECB Mario Draghi opakovane vyzýva európskych lídrov, aby si „vyčistili domácnosti“ a priložili ruku k definitívnemu riešeniu krízy. Bývalý šéf nemeckej centrálnej banky Axel Weber sa však obáva, že nasadenie politikov hlavne na európskej úrovni je v ohrození. „Tento rok budú veľmi dôležité voľby do európskeho parlamentu. Bude problém, ak prevážia protieurópski politici,“ povedal Weber v diskusii na Svetovom ekonomickom fóre. Prehĺbenie integrácie Európskej únie má byť základom na prekonanie krízy či nastolenie ekonomického rastu. Treba však čím skôr presadiť legislatívne zmeny na európskej úrovni. Práve to môže výrazne spomaliť či zabrzdiť „protieurópsky“ Európsky parlament.

Zo záchrancu sa stáva hrozba

Ešte pred dvoma rokmi velebili lídri v Davose Čínu a jej rýchly ekonomický rast, ktorý „vytiahol“ celý svet z recesie. Teraz sa na najľudnatejšiu krajinu pozerajú s obavami. Vlani dosiahla najnižší ekonomický rast od roku 1999. Zdá sa pritom, že trend spomaľovania bude pokračovať. Podľa rečníkov zo stretnutia Svetového ekonomického fóra je to hrozba hlavne pre „krehké“ oživenie európskej ekonomiky. Pesimizmus však môže schladiť India. Tamojšia ministerka financií Palaniappan Chidambaram včera v Davose ohlásila, že jej krajina chystá prekvapenie v podobe vyššieho rastu, ako sa všeobecne očakáva. Tento rok by mala indická ekonomika „podrásť“ o šesť percent a v najbližších rokoch zrýchliť až na osempercentný rast.

01 - Modified: 2005-12-15 09:03:00 - Feat.: 0 - Title: Parlament opätovne schválil novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám 02 - Modified: 2005-12-15 09:33:00 - Feat.: 0 - Title: Palko potrestal policajta s transparentom 03 - Modified: 2005-12-15 09:51:00 - Feat.: 0 - Title: Box: Slováci sa rozlúčili so sezónou triumfom nad Maďarskom
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 05 - Modified: 2024-03-18 19:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov sťažuje lákanie investorov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:49