StoryEditor

Slováci fandia technológiám. Aj preto sme lídri

24.04.2015, 00:00
Slovensko patrí medzi lídrov v rámci nového trendu pri bezkontaktných platbách.

Vďaka novým reguláciám medzibankových poplatkov sa čoskoro dočkáme rozšírených možností používania platobných kariet, hovorí pre HN predseda Združenia pre bankové karty Ivan Kubaš.

Slovensko patrí medzi lídrov v rámci nového trendu pri bezkontaktných platbách. Čím je to podľa vás spôsobené?

Slováci radi vyhľadávajú technologické novinky a rýchlo si na ne zvykajú. Vďaka tomu začali byť mobilné a bezkontaktné platby viac využívané a medzi zákazníkmi obľúbené. Mobilné telefóny a smartfóny ponúkajú viac než len bežné telefonovanie a dnes dokážu dokonca nahradiť peňaženku a platobnú kartu. Penetrácia smartfónov na Slovensku sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 46 až 47 percent s odhadovaným medziročným nárastom v poslednom roku približne o 53 percent. Tento trend vo využívaní mobilných technológií rýchlo narastá, pretože pre klienta to predstavuje pohodlný a bezpečný prístup k účtu a platbám kedykoľvek a kdekoľvek na svete.

Vedeli by ste odhadnúť, kam sa bude trh s kartami vyvíjať ďalej?

Kartové schémy v spolupráci s bankami a dodávateľmi prinášajú na trh novinky, ktoré zvyšujú pohodlie a bezpečnosť platieb. Napríklad, donedávna sme mobilný telefón používali len na telefonovanie, a dnes v ňom máme množstvo užitočných aplikácií, ako napríklad mobilná peňaženka, ktoré nám zjednodušujú každodenný život. Dnes asi málokto vie predpovedať, ako budeme platiť o ďalších 5 či 10 rokov. V blízkej budúcnosti však môžeme určite počítať s nárastom mobilných a bezkontaktných platieb a so zavedením biometrických prvkov pri platbách.


Chcete sa viac dozvedieť o Základoch kartového biznisu? Prihláste sa na našu konferenciu.


Odborný seminár sa bude venovať základom kartového biznisu. S tým sa však spájajú aj najrôznejšie riziká. Ako proti nim bojovať?

Kartové schémy, banky a dodávatelia neustále vyvíjajú nové riešenia, ktoré zvyšujú bezpečnosť platobných kariet. Platobné karty sú už od svojho vzniku oveľa bezpečnejším nástrojom platenia než hotovosť. Dôležitou prevenciou pred zneužitím je v prvom rade edukácia držiteľa karty, aby sa naučil s platobnou kartou zaobchádzať rovnako obozretne ako s hotovosťou.

Cieľom odborného seminára je získať ucelený prehľad o platobných kartách od histórie až po súčasnosť. Poukázať na ich využitie, formy platenia, výhody a hlavne bezpečnosť. Odborný seminár ponúka príležitosť získať komplexný prehľad v oblasti platobných kariet priamo od znalcov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v kartovom biznise.

Na seminári sa budete venovať aj clearingu. Je niečo nové vo vzájomnom započítavaní bezhotovostných operácií, respektíve čomu presne sa pri tejto téme plánujete venovať?

Zúčtovanie transakcií platobnými kartami funguje úplne inak ako prevody z účtu cez platobný styk. Pri platbe kartou nedochádza k priamemu prevodu medzi účtom klienta a účtom obchodníka. Na Slovensku vydávajú všetky banky karty pod značkou niektorej kartovej spoločnosti a celý clearing a zúčtovanie zabezpečuje kartová spoločnosť alebo asociácia, teda napríklad VISA, MasterCard a podobne. A na seminári sa budeme podrobnejšie venovať samotným procesom či už pri clearingu alebo settlemente.

Mnoho ľudí určite zaujíma vývoj v oblasti SEPA platieb. Na čo konkrétne sa môžu účastníci konferencie pri tejto téme tešiť?

Pre platobné karty boli v rámci SEPA prijaté podmienky, aby klienti používali karty v zahraničí na platby a výbery v eurách za rovnakých podmienok ako pre domáce platby. To znamená, že všetky karty vydávané bankami na Slovensku sú medzinárodne akceptovateľné a pre transakcie v eurách sa uplatňujú rovnaké poplatky ako pre domáce transakcie. K zvýšeniu bezpečnosti platieb v Európe prispel aj prechod na čipové karty a používanie PIN pri platbe. Čoskoro bude publikovaná už schválená regulácia medzibankových poplatkov v rámci platieb kartami, ktorá prispeje k zníženiu poplatkov, ktoré platí obchodník banke za akceptáciu kariet. Predpokladáme, že obchodníci, ktorí odmietali kvôli bankovým poplatkom akceptovať karty, ich už začnú akceptovať.

Veľkou témou pri kartách sú aj rôzne podvody či ich zneužitia. Ako sa dá pri podvodoch brániť, respektíve ako im môžeme predchádzať?

Najdôležitejšou prevenciou pred zneužitím je bezpečná manipulácia s platobnou kartou. Dôležité je v prvom rade platobnú kartu nikomu nepožičiavať a chrániť si svoj PIN, nikdy neotvárať e-maily od neznámych adresátov, podozrivé prílohy ani priložené odkazy na webové stránky. Veľmi citlivé sú v súčasnosti aj zariadenia ako počítač, smartfón alebo tablet, ktoré je potrebné zabezpečiť antivírusovým programom. Klienti by si určite mali osvojiť zlaté pravidlo, že pri zadávaní PIN čísla treba druhou rukou dôsledne zakryť klávesnicu, aby kód nedokázala nasnímať prípadná skrytá kamera. Určite odporúčam aj pravidelne kontrolovať obraty na svojom účte, všímať si podozrivé transakcie a stratu karty čo najrýchlejšie nahlásiť vydávateľovi, ktorý ju okamžite zablokuje, čím sa predíde jej zneužitiu.

01 - Modified: 2007-05-17 12:03:00 - Feat.: 0 - Title: Rumunsko by mohlo podľa guvernéra centrálnej banky prijať euro skôr
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí 03 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 05 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:09