StoryEditor

Zo zelenej lúky lyžiarsky magnet. Na Liptove kreslia stredisko za milióny

26.03.2015, 23:00
Na slovenskej lyžiarskej mape sa objaví dedinka Huty. Nové stredisko za 50 miliónov eur v Liptove postaví slovensko-švajčiarske konzorcium.

Klimatické zmeny či veľkí hráči. Tieto dôvody stoja najčastejšie za zánikom lyžiarskych stredísk na Slovensku. Karta sa však obracia. Na hranici Liptova a Oravy pri dedinke Huty v Chočských vrchoch pribudne na slovenskú lyžiarsku mapu nové stredisko za 50 miliónov eur. Postaviť ho chce slovensko-švajčiarske konzorcium firiem na čele so žilinskou spoločnosťou Enpora. Za ňou stojí ďalšia spoločnosť zo Žiliny Erpos, ktorá pôsobí v stavebníctve. „Naším konceptom strediska zakomponovaného do prírody sa chceme výrazne odlíšiť od okolitých centier plných betónu a rušivých momentov ako v Jasnej alebo vo Vrátnej doline,“ hovorí zástupca Enpory Jaroslav Zábrodský. Firma nedávno ukončila náročný proces s vysporiadaním pozemkov, ktorý jej zámer pozastavil na niekoľko rokov.                                                                                                                  

Cestovný ruch objavil Huty

Projekt na zelenej lúke počíta až s deviatimi zjazdovkami s celkovou dĺžkou takmer sedem kilometrov. Lyžiarov budú pod vrchol Holice voziť celkovo štyri lanovky a vleky. Súčasťou obrovskej investície budú parkoviská s kapacitou 600 stojísk, ubytovacie a stravovacie zariadenia. So stavbou sa podľa plánov začne v septembri budúceho roka a prvý lyžiar sa na svahu spustí o tri roky v decembri. Starosta obce Huty Juraj Staš nápad víta. Cestovný ruch sa totiž v mikroregióne Svorad začal prebúdzať k životu. „Posledné roky sa rozvíja čoraz intenzívnejšie. Nové stredisko obci pomôže a dodá jej dynamiku. Na druhej strane existujú obavy zo zásahu do prírody,“ myslí si Staš. V dedinke s kopaničiarskym rázom už dnes funguje viacero stravovacích a ubytovacích zariadení. Po dobudovaní nového strediska sa predpokladá, že ubytovacie kapacity v Hutách narastú až na 2500 lôžok. Tie môže ešte viac zvýšiť hotel, ktorého stavbu nateraz Enpora odložila do šuplíka.

                                                                                                                                     SNÍMKA: SPOLOČNOSŤ

Veľká konkurencia

V stredisku nájde prácu 50 ľudí priamo a ďalších až 300 pracovných miest na seba investícia nadviaže. Stredisko sa pritom nebude spoliehať iba na zimnú sezónu. Ako pripomína Zábrodský, zarábať si na seba musí počas celého roka. Postarať sa o to má napríklad vyhliadková veža na vrchu Horelica, viac ako dva kilometre dlhá bobová dráha či dráha pre horské minikáry. Ťažiť má z výhodnej geografickej polohy na pomedzí Oravy a Liptova.

„Zastavia sa u nás ľudia z oboch smerov,“ predpokladá Zábrodský. Výkonný riaditeľ Klastra Orava Jozef Kaščák si myslí, že sieť lyžiarskych stredísk na oravskej i liptovskej strane je pomerne hustá. „Do hlavy lyžiarov však nikto nevidí. Vždy budú skúšať nové kopce a hľadať adrenalín. Nájdu si cestu i do nového strediska,“ vraví Kaščák.

Poliaci chodia za lepšími službami

Prvé husle dnes v lyžovaní na Orave hrajú top hráči ako Kubínska Hoľa, Zverovka-Spálená a Hruštín. Menšie vleky sa však dajú nájsť na takmer každom väčšom kopci v regióne. Zaujímavosťou strediska Huty budú originálne architektonické riešenia. Napríklad cesta medzi Liptovskými Matiašovcami a Zubercom sa ukryje do tunela. Ponad ňu totiž povedú zjazdovky. Ďalšou netradičnou vychytávkou budú podzemné garáže pre techniku či budovy zapustené do okolitého terénu. Na poľskej strane hranice Slovákom konkuruje neďaleké stredisko Szczyrk v rukách gigantu Tatry Mountain Resorts a najlepšia lyžovačka celého Poľska v Zakopanom. Napriek tomu Poliaci tvoria po Slovákoch druhú najväčšiu skupinu lyžiarov na Orave. „Láka ich sem neporovnateľne vyššia úroveň služieb, ktoré sú v Poľsku buď drahšie, alebo ich vôbec neposkytujú,“ dodáva Kaščák.

Za projektom stoja stavbári

Za projektom celoročného strediska rekreácie Huty stojí žilinská spoločnosť Enpora, ktorá bola na tento účel založená ešte v roku 2004. V súčasnosti v Žiline prevádzkuje súkromnú materskú školu s výučbou anglického a talianskeho jazyka. Cez osobu majiteľa Enpory Ľubomíra Gašpereca je prepojená na stavebnú spoločnosť Erpos.

Tá sa okrem stavebníctva venuje predaju stavebných materiálov, výrobe betónu či ťažbe kameňa vo vlastnom lome. Skupina slovenských firiem je predbežne dohodnutá s investorom zo Švajčiarska a ďalšie financie chce získať z cudzích zdrojov. „So stavbou chceme začať čo najskôr. Momentálne je najvhodnejšie obdobie na podobné investície, úroky sa pohybujú na minime,“ dôvodí zástupca Enpory Jaroslav Zábrodský.

01 - Modified: 2007-04-24 08:14:27 - Feat.: 0 - Title: Francúzov čaká kráľovský súboj
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:14