StoryEditor

Vyšší level auditu odstráni aj korupciu v štátnej správe

02.10.2013, 23:58
Michal Kurfirst, konzultant v spoločnosti Plain Management, ktorá spolu s EY štartuje revolúciu v internom audite.

Interný audit analyzuje, kde sa vo firme nachádza problém, no nerieši ho. Po novom sa to zmení a audítori budú prichádzať s riešením problémov. Pre aké typy podnikov je určený?

Z interného auditu, ktorý sa v našom svete označuje aj ako 1.0, sme prešli na novú víziu. Tú sme nazvali Interný audit 2.0, keďže ide o akýsi nadstupeň bežného auditu, ktorý bude sledovať biznis firmy a prospievať mu. Interný audit 2.0 dnes veľmi dobre funguje vo veľkých podnikoch, ktoré majú súkromného vlastníka. Dnes je súčasťou firiem ako Agrofert Holding (jediný majiteľ je Andrej Babiš, ktorý ovláda aj vydavateľstvo HN Ecopress – pozn. HN) či v skupine PPF (patrí najbohatšiemu Čechovi Petrovi Kellnerovi – pozn. HN). Skvelo fungovať môže aj v štátnych podnikoch so silným manažmentom.

To je všetko?

Samozrejme, nie. Interný audit 2.0 by mohol byť veľmi dobrým liekom na situáciu, ktorá sužuje Česko a Slovensko. Hovorím o veľkej korupcii, či malej zodpovednosti. Interný audit, ktorý je postavený na tom, že sa najskôr zistia problémy a okamžite sa začne robiť na ich odstránení, môže veľmi dobre fungovať aj v štátnej správe.

Je šanca presadiť interný audit 2.0 aj do štátnej správy v Česku i na Slovensku?

Máme takú ambíciu.

Rokujete už s kompetentnými?

Áno. Musím sa dotknúť toho, že v komunite interného auditu táto iniciatíva vyvolala u polovice ľudí nadšenie, u polovice zdesenie. Konzervatívnejšia je tá časť, ktorá pôsobí v štátnej správe, kde to ide všetko pomalšie. Tu zavedenie interného auditu 2.0 bude určitý čas trvať, v súkromných firmách je to o krôčik ďalej.

Takže na Slovensku vôľu v štátnej správe nevidíte?

Zatiaľ o tom diskutujeme len v Česku. Tu sme už diskutovali s rezortom financií, so zástupcami českých interných audítorov. Na Slovensku otvárame túto diskusiu v týchto dňoch.

Aj tu sa budete baviť s ministerstvom financií?

Postup bude rovnaký ako v Česku. Pôjdeme na ministerstvo, následne do inštitútu interných audítorov.

 

Ako na vyšší level auditu reagujú samotné firmy?

Má to dva rozmery. Tým prvým je, že manažment je interným auditom unavený a nemá záujem sa ním zaoberať. V okamihu, keď získame priestor a čas sa s manažmentom spoločností baviť, pochopia jednoduchú vec. A to, že za rovnaké peniaze môžu mať oveľa užitočnejšiu službu a získať niekoho, kto im pomáha a manažérsky život zjednoduší.

Bude jednoduché prispôsobiť sa situácii, že z audítorov sa stanú audítori – poradcovia?

Nebude to jednoduché, ale je to žiaduce a potrebné. Pre túto profesiu je to jediná cesta, ako neupadnúť do zatratenia a ako sa môže stať rešpektovanou službou.

01 - Modified: 2005-07-04 13:03:11 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič zažaloval Zajaca
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 05 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:57