StoryEditor

Samsung na nás poslal špiónov, tvrdí Apple

10.11.2013, 23:00
Kórejský gigant mal konkurentovi ukradnúť patentové tajomstvo.

Nahliadli do tajných spisov konkurencie a ukradli patentové tajomstvo pre vývoj svojich vlastných produktov. Z týchto nepoctivých praktík najnovšie obvinila americká spoločnosť Apple svojho najväčšieho konkurenta, kórejský Samsung.

Dlhodobý spor medzi dvoma top gigantmi o prvenstvo vo svete najmodernejších technológií sa tak ešte vyostril. „Podobné konkurenčné špionáže sú čoraz častejším javom medzi súčasnými technologickými lídrami. Ukazuje sa, že za úspechom v dnešnom svete stoja predovšetkým práva na licencie a patenty. A vedieť o tom, kto má aké licenčné dohody dohodnuté, má cenu zlata,“ tvrdí pre HN Ondrej Macko, šéfredaktor PC Revue.

Zneužitý verdikt

Kórejská firma mala podľa Applu zneužiť prístup k tajným patentovým licenciám. Apple ich mal podľa rozhodnutia súdu ukázať konkurenčnému Samsungu, ktorý tak mohol študovať patentové dohody americkej firmy so spoločnosťami Nokia, Ericsson, Sharp a Philips. Povolenie na skúmanie spisov však podľa súdneho nariadenia mala iba úzka skupina právnikov, zastupujúcich Samsung v konkurenčnom spore.

Kórejská spoločnosť podľa Applu toto nariadenie porušila. Tajné spisy, v ktorých boli vykreslené napríklad dizajny produktov vyrobených na mieru partnerských firiem, videlo viac než 90 pracovníkov a 120 právnikov Samsungu.

Kórejčania mali podľa Applu informácie zo spisov zneužívať pre vývoj vlastných produktov. Obvinenia voči Samsungu pritvrdili aj svedectvá partnerských firiem amerického Applu. „Získané údaje zneužívali ako výhodu vo vyjednávaniach s Nokiou,“ citovali svetové agentúry popredného manažéra Nokie Paula Melina.

Kľúčových svedkov konfliktu teraz predvoláva sudca Paul Grewal. „Po preštudovaní dokumentov je zrejmé, že žiadosti o potrestanie spoločnosti Samsung sú oprávnené,“ hovorí Grewal.

 

Chcú odškodné

Samsung únik tajných dokumentov nepopiera. Podľa generálneho riaditeľa Kwon Oh-Hyuna bol však únik tajných informácií medzi zamestnancami neúmyselný. Americkej firme sa už Samsung verejne ospravedlnil. Apple však rovnako ako Nokia od súdu žiada, aby Samsung zaplatil odškodné. „Predpokladám, že tento spor sa skončí finančnou pokutou pre Samsung. Nie je to nič neobvyklé, svetové firmy vedú kontinuálne súdne spory, majú celý tím právnikov a s prípadnými prehrami sa počíta už pri stanovovaní ich rozpočtov,“ uzavrel šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko.

Spor Applu a Samsungu:

– Apple vlani obvinil Samsung, že ukradol ichdizajnérske riešenia

– Samsung vzápätí vrátil údertým istým obvinenímvoči Američanom

– Apple žiadal, aby savýrobky Samsungu nepredávalina území USA, v čom súd nevyhovel

– americký súd prikázal Samsungu zaplatiťpokutu miliardu dolárov

01 - Modified: 2005-09-05 10:17:00 - Feat.: 0 - Title: Taktika je jasná - na víťazstvo, tvrdí Galis
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:49