StoryEditor

„Záver zájazdu bol ako z hororu“

10.07.2014, 18:06
Z Bulharska sa vrátili do Popradu klienti skrachovanej cestovky Darne. Od poisťovne si môžu nárokovať celkovo asi 2 500 eur za zaplatené letenky.

Celý zájazd bol vynikajúci, ale ten záver bol ako z hororu. Ani delegáti do poslednej chvíle nevedeli, čo sa deje. Nastal úplný chaos.“ Takto opísala pre HN dramatické chvíle na konci dovolenky v Bulharsku Darina Fedorová, klientka skrachovanej popradskej cestovnej kancelárie Darne.

Fedorová bola medzi dovolenkármi, ktorí sa po utorňajšom krachu cestovky vrátili do Popradu autobusom. A to aj napriek tomu, že mali zaplatený návrat lietadlom.

Rozdiel ceny medzi spiatočnou letenkou a autobusovou prepravou si teraz klienti cestovky môžu pýtať späť od poisťovne. Odhadom by malo ísť o celkovú sumu 2 500 eur.

Návrat domov

Návrat autobusom však nebola jediná nepríjemnosť dovolenkárov. V najťažších chvíľach sa cestovka, v ktorej malo 55 Slovákov zájazd zakúpený, obrátila svojim klientom chrbtom. Opakovane sa pokúsili skontaktovať s majiteľkou Darne Máriou Demečkovou, aby im aspoň poradila, čo majú robiť.

Od Demečkovej dostali hneď na začiatku problémov v utorok ráno iba ospravedlňujúcu SMS správu: „Vážený klient, s ľútosťou Vám oznamujeme, že Darne cestovná kancelária s. r. o. sa dostala do úpadku a nie je schopná ďalej vykonávať svoju činnosť. Váš návrat Vám zabezpečí poisťovňa Allianz, v ktorej máme uzatvorenú zmluvu proti úpadku.“

Skupina turistov spod Tatier si najskôr myslela, že ide o vtip. Celú dovolenku totiž absolvovali bez problémov a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa nevrátili domov podľa plánu. Medzi nimi boli viacerí, ktorí posledné roky trávili dovolenky s Darne v Bulharsku a radi sa sem vracali.

Napokon im náhodne pomohli Slováci, ktorí sa v rezorte na Slnečnom pobreží rekreovali. Nachádzala sa medzi nimi delegátka inej cestovnej kancelárie. „Tá nám prakticky všetko vybavila a vysvetlila, čo máme robiť,“ hovorí ďalšia klientka Darne Jana Hanulová. Pomocnú ruku im podal aj majiteľ hotela.

Predtuchy pred odletom

Návrat domov bol pre 36 Popradčanov šok – namiesto pohodlného dvojhodinového letu museli stráviť náročných 23 hodín v autobuse. Hodinu pred poludním ich pred budovu popradského letiska priviezol autobus, ktorý zabezpečila poisťovňa Allianz.
Cestovať takmer celý jeden deň v autobuse odmietli 14 klienti, ktorí sa rozhodli z Burgasu odletieť. Letenka do Košíc ich stála 230 eur. Zvyšní piati uprednostnili predĺženie pobytu pri Čiernom mori za vlastné peniaze. Klienti Darne pritom za zájazd zaplatili od 350 do 600 eur za osobu vrátane spiatočnej leteckej dopravy.

Určité predtuchy zlého konca mali pritom dovolenkári už pri odlete z Popradu 28. júna. Podľa ich slov po nich neprišlo lietadlo, ktoré im v Darne sľubovali. V 150-miestnom stroji ich napokon sedelo iba 55.

Upokojila ich aspoň skutočnosť, že sa s nimi v odletovej hale popradského letiska majiteľka cestovky osobne lúčila. „Aj pri kúpe zájazdu nás ubezpečovala, že Bulharsko sa dobre predáva,“ dodáva Fedorová. Podľa zistení HN mala Darne predať v rozbehnutej letnej sezóne iba okolo 100 zájazdov. Rodiny Fedorovcov i Hanulovcov si zájazd u Darne kúpili po predchádzajúcich dobrých skúsenostiach. Majiteľov cestovky, manželov Demečkovcov, dokonca osobne poznajú.

Problémy aj v Chorvátsku
Okrem 55 klientov v Bulharsku nechala cestovka Darne ďalších šiestich v Chorvátsku. Tí mali mať problémy s ubytovaním. „Aj o týchto klientov po skrachovanej cestovke sa postarala naša asistenčná služba,“ uviedol riaditeľ asistenčnej služby Allianz Assistance Miroslav Doležal.

 

 

01 - Modified: 2006-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únik ropy v Rusku vyplašil trhy
01 - Modified: 2022-05-03 08:07:01 - Feat.: - Title: V požičovniach áut prakticky nikto nechce elektromobily. Ignorujú ich dokonca aj Nemci 02 - Modified: 2022-02-22 14:44:37 - Feat.: - Title: Raj bez rúšok, nádherné pláže a život v duchu hakuna matata: Bude Zanzibar novým Chorvátskom? 03 - Modified: 2022-01-10 05:31:33 - Feat.: - Title: Cestovateľ: Aké miesta nám svet môže závidieť, ktoré za to nestoja a prečo sú Tatry otrasné na dovolenku? 04 - Modified: 2022-01-04 09:21:13 - Feat.: - Title: Fico mlčí o svojom sviatočnom úniku do zahraničia. Kritizuje prezidentku, že sa nezastala oligarchu Výboha 05 - Modified: 2021-12-27 16:28:04 - Feat.: - Title: Veľký prehľad sviatkov a prázdnin v roku 2022. Koľko voľna nám prinesie nový rok?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:59