StoryEditor

Štyri scenáre, prečo mohlo dôjsť k tragédii vo Francúzsku

24.03.2015, 23:00
Letecké havárie majú viacero príčin. Nie vždy zlyháva len technika. HN vám prinášajú štyri najčastejšie dôvody leteckých nehôd.

Zlyhanie človeka, techniky, vrtochy počasia či terorizmus. Každá nehoda má inú príčinu, ale prieskumy a vyšetrovania dokazujú, že ľudský faktor, ktorý zlyhal, je spoločným menovateľom väčšiny z nich.

1. Zlyhanie ľudského faktora

Za pádom lietadiel, či už s fatálnymi, alebo len materiálnymi následkami, je práve zlyhanie človeka najčastejšou príčinou. Ľudský faktor stojí za približne deväťdesiatimi percentami leteckých nehôd. Zlyhať nemusia len piloti, ale aj mechanici spoločností, ktoré lietadlá prevádzkujú. Vyskytli sa dokonca aj prípady zlyhania dispečerov, ktorí pohyb lietadiel na oblohe riadia. Posádka letu 9525 s dispečermi komunikovala počas počiatočných fáz letu až do tragického pádu. Komunikácia nenasvedčovala, že by piloti mali problémy a nevedeli, čo robia. Kapitán mal podľa hovorcu spoločnosti Germanwings nalietaných na tomto type stroja viac ako 6000 hodín a pre Lufthansu lietal desať rokov. Jedným z ukážkových prípadov, keď zlyhal ľudský faktor, bola nehoda Airbusu spoločnosti Air France 447 v roku 2009. Pri lete z Brazílie do Francúzska piloti nesprávne zhodnotili situáciu a nedôverovali prístrojom. Tragédia si vyžiadala smrť 228 osôb.


Prečítajte si aj: Sledujeme online: Čierna skrinka z Airbusu je poškodená, tvrdia Francúzi


Pravdepodobnosť:50 percent

2. Zlyhanie techniky

Druhou najčastejšie vyskytujúcou sa príčinou nehôd je zlyhanie techniky. To môže byť spôsobené nekvalitnou súčiastkou alebo zanedbanou technickou prehliadkou. Zlyhaniu techniky by mali predchádzať letecké spoločnosti pravidelnou kontrolou. Pri dodržiavaní kontrol a postupov dokáže byť lietadlo v službe aj niekoľko desaťročí. Nie všetky spoločnosti tieto kontroly dodržiavajú. Prudké klesanie však môže svedčiť o náhlej dekompresii, a piloti tak museli prudko klesať. Lietadlo kleslo za šesť minút o viac ako štyri kilometre. Posádka mohla byť vplyvom náhleho podtlaku a nedostatku kyslíka dezorientovaná a nedokázala správne reagovať.

Pravdepodobnosť:60 percent

3. Vplyvy počasia

Moderné lietadlá sú konštruované tak, aby vydržali aj najkomplikovanejšie počasie. Krídla a trup sú konštruované tak, aby prežili let aj v oblastiach, kde sa vyskytujú silné búrky a turbulencie. Moderné lietadlá sú vybavené meteoradarmi, ktoré pilotov na zlé počasie upozornia. Tí tak majú dostatok času, aby sa búrke vyhli a let presmerovali. Počasie v oblasti južného Francúzska však bolo počas včerajšieho dopoludnia pokojné a vyskytovalo sa tam len minimum oblačnosti. Je preto veľmi málo pravdepodobné, že zlé počasie je príčinou pádu nemeckého lietadla.

Pravdepodobnosť:5 percent


Čítajte viac: 

150 mŕtvych. Najväčšia letecká tragédia v Európe za 7 rokov

Odpoveď Lufthansy na lacné lety. Germanwings

Pri nehodách zlyháva najmä človek

Najväčšie letecké nešťastia v Európe v 21. storočí

Tragédia spustila na burze výpredaje

Paradox. Nebo nebolo nikdy také bezpečné

Vek lietadla nezohráva dôležitú úlohu


4. Terorizmus

Ten sa objavil pomerne nedávno. Teroristi buď využívajú lietadlá ako živé bomby a nasmerujú ich na vybraný cieľ. Príkladom boli udalosti z jedenásteho septembra 2001, keď teroristi zo skupiny Al-Kajdá uniesli štyri lietadlá spoločnosti American Airlines a narazili nimi do budov Svetového obchodného centra a Pentagonu. Ďalším zo spôsobov, ako teroristi zničili komerčné lietadlo, je prepašovanie výbušniny na palubu alebo zostrelenie raketou. Dráha letu číslo 9525 však nevykazuje známky únosu. Trajektória ukazuje, že lietadlo začalo po dosiahnutí francúzskych brehov pomerne prudko klesať, ale pritom výrazne nemenilo svoj smer. Okrem toho piloti sa riadiacej veži pravidelne hlásili.

Pravdepodobnosť:1 percento

01 - Modified: 2007-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Voľby sprevádzali výtržnosti
01 - Modified: 2024-02-02 09:50:26 - Feat.: - Title: Malé lietadlo narazilo do mobilného domu na Floride, hlásia niekoľko obetí 02 - Modified: 2024-01-19 21:22:00 - Feat.: - Title: Poľsko plánuje preveriť vyšetrovanie nehody prezidentského špeciálu z roku 2010 03 - Modified: 2023-11-03 06:53:05 - Feat.: - Title: Pri páde malého lietadla v Salzbursku prišli o život štyria ľudia 04 - Modified: 2023-10-26 10:14:07 - Feat.: - Title: Radosť zo splneného sna trvala dve minúty. Nápad pridať autu krídla z lietadla sa skončil tragédiou 05 - Modified: 2023-07-09 12:17:20 - Feat.: - Title: V Kalifornii sa zrútilo malé lietadlo, zomrelo všetkých šesť ľudí na palube
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:04