StoryEditor

Slovenské automobilky už majú to najlepšie za sebou

09.08.2013, 14:07
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Slovenskému priemyslu sa darí, no rast automobiliek je minimálny.

Priemyselná produkcia na Slovensku aj v júni pokračovala v medziročnom raste, keď podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR dosiahla úroveň 2,7 percenta. Bola tak veľmi blízko májovej hranice 2,6 percenta. "Dynamika priemyselnej produkcie rastie už tretí mesiac za sebou. Tento výsledok zapadá do kontextu stále pozitívnejších správ prichádzajúcich z Európy ako napríklad prekvapujúco vysoký rast nemeckej priemyselnej produkcie," skonštatoval ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Podľa štatistikov celkový rast produkcie v júni súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,3 percenta, výrobe elektrických zariadení o 27,8 percenta, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 23 percent, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 2,9 percenta a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 1 percento. Produkcia naopak klesla hlavne v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,2 percenta a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,5 percenta.

Podľa odborníkov má najsilnejšie obdobie za sebou automobilový priemysel. "Ten bol motorom priemyslu a ekonomiky minulý rok a rastové obdobie má definitívne za sebou. Vďaka silnej porovnávacej báze z minulého roka sa medziročný rast tohto odvetvia dostal na minimálnu úroveň," skonštatoval Fojtík. V júni tak priemyselnú výrobu na Slovensku potiahla najmä výroba kovov a kovových konštrukcií.

"V najbližších mesiacoch budú slovenské dáta priemyselnej výroby ovplyvnené najmä načasovaním celozávodných dovoleniek. Zdá sa, že automobilky majú o niečo dlhšiu dovolenku ako vlani, takže očakávame spomalenie výroby najmä v júli," predpokladá analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Podľa jeho slov by v nasledujúcich mesiacoch mala priemyselná produkcia rásť rádovo na úrovni jedného percenta.


Zdroj: Slovenská sporiteľňa

01 - Modified: 2004-11-23 06:06:03 - Feat.: 0 - Title: Peter Lispuch: Kalamitné drevo by sa malo spracovať doma 02 - Modified: 2004-11-22 23:03:16 - Feat.: 0 - Title: Súkromníci zatiaľ bez podpory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:54