StoryEditor

Borec plánuje sprístupniť bankroty zadlžených osôb

02.12.2014, 16:50
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR má v pláne na budúci rok venovať sa aj otázkam osobných bankrotov. "Predpokladáme, že koncept novelizovanej právnej úpravy by mohol byť predstavený v nasledujúcom roku," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Poukázala na zahraničné právne úpravy, ktoré spravidla predpokladajú riešenie úpadku fyzických osôb v dvoch režimoch. Prvým je takzvaný "Fresh Start" (FS), kedy sa robí likvidácia majetkovej podstaty dlžníka a "rýchle" oddlženie. V druhom prípade sa robí reštrukturalizácia záväzkov dlžníka podľa splátkového kalendára, označovaný je aj ako "No Fresh Start" (NFS).

"Súčasná právna úprava oddlženia je postavená výlučne na koncepcii FS, a teda každému oddlženiu fyzickej osoby musí predchádzať úplná likvidácia jeho majetkovej podstaty. Túto likvidáciu potom nasleduje ešte trojročné skúšobné obdobie, počas ktorého dlžník v prospech veriteľov odvádza časť svojich príjmov," objasnila Donevová. Okolnosť, že fyzická osoba nemôže reálne dosiahnuť oddlženie inak ako za cenu speňaženia celej jeho majetkovej podstaty, je podľa rezortu spravodlivosti určitým nedostatkom platnej právnej úpravy.

"Každá osoba, od ktorej sa zároveň požaduje odovzdanie celého majetku aj vynaloženie primeraného úsilia na získanie zamestnania, prípadne na začatie podnikania, potrebuje mať zabezpečené aspoň minimálne životné podmienky - to znamená bývanie, pracovné nástroje na to, aby to od osoby bolo možné spravodlivo požadovať. V novej právnej úprave je potrebné preto uvažovať o zavedení oboch konceptov – NFS aj FS," avizovala Donevová.

Nedostatky súčasnej úpravy by sa mali zmierniť tým, že začiatok obdobia, počas ktorého bude dlžník odvádzať časť zo svojich príjmov veriteľom, sa ukotví napríklad do vyhlásenia konkurzu na jeho majetok.

"Zmena by sa mala zamerať aj na odstránenie prekážky iniciovania konania dlžníkom, ktorá spočíva v nevyhnutnosti zložiť preddavok na odmenu a výdavky predbežného správcu. S ohľadom na náklady procesu sa ako vhodné javí také riešenie, pri ktorom by si správcu vyberal sám dlžník, ktorý by si s ním dohodol výšku odmeny," priblížila Donevová, pričom je možné uvažovať o zákonom stanovených rozpätiach. "Pri tomto mechanizme bude potrebné prijať niektoré opatrenia na vylúčenie konfliktu záujmov medzi správcom a dlžníkom a ponechať aj veriteľom možnosť na vlastné trovy správcu vymeniť," doplnila Donevová.

01 - Modified: 2007-01-13 17:47:54 - Feat.: 0 - Title: Kubiš chce koordináciu propagácie SR vo svete
01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 04 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 05 - Modified: 2024-03-06 10:11:12 - Feat.: - Title: Dláždia mu cestu do SIS. Vláda odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:56