StoryEditor

Aukcia roka priniesla štvrtého operátora. Swan

08.01.2014, 22:59
Telekomunikácie. Dražba voľných frekvencií priniesla nového hráča na trhu aj dobrý zárobok pre štát.

Najviac frekvencií získal Slovak Telekom. Časti pásiem si však odchytil každý z operátorov a na slovenskom trhu pribudne nový hráč. To sú hlavné výsledky, ktoré priniesla dražba voľných telekomunikačných frekvencií. „Príjemným prekvapením je vstup štvrtého operátora, čo by sa malo prejaviť v rýchlom nasadení nových technológií a v cenovo dostupných službách pre občanov,“ povedal Ladislav Mikuš, poverený predseda Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Na tom, že aukcia dopadla dobre, sa zhodujú tak odborníci, ako aj samotné firmy. Žiadna z nich sa proti výsledkom neodvolala. Štátny regulátor získal aukciou 163,9 milióna eur.

 

Víťazstvo zákazníka

Je to zhruba o desať percent viac ako telekomunikačný úrad očakával pri vypisovaní aukcie pred štyrmi mesiacmi. Najväčšie pozitíva však pocíti samotný zákazník. Nové pracovné miesta, kamenné predajne a hlavne služby. Tie prinesie nový operátor Swan. „Budeme plnohodnotným operátorom. Zameriame sa na doteraz zanedbávané služby, ale aj klasické, ako napríklad predaj telefónov,“ povedal Miroslav Strečanský, generálny riaditeľ Swanu. Vo frekvenčnom pásme, ktoré Swan získal, bol jediným záujemcom. Nepotvrdili sa tak informácie o viacerých hráčoch v ringu.

 

Osvedčené mená

Potvrdzujú to aj ďalšie výsledky. Frekvencie si okrem Swanu odchytili iba osvedčené mená. Slovak Telekom získal päť voľných frekvencií. Sľubuje si od toho najmä rozšírenie siete 4 G internetu. „S výsledkom aukcie sme spokojní. Vďaka novému spektru začneme okamžite pokrývať Bratislavu a Košice sieťou LTE s plnou rýchlosťou a naši zákazníci tak budú môcť lepšie využiť plný potenciál svojich smartfónov a tabletov,“ uviedol Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Telekom.

 

Všetci sú spokojní

To, že nové frekvencie poslúžia najmä pre sieť 4 G, je jasné aj u iných operátorov. „4G siete na nových frekvenciách prinesú podstatné zvýšenie rýchlostí a kapacity v porovnaní s možnosťami a obmedzeniami, s ktorými sa súčasné provizórne LTE siete poskytované na starých frekvenciách stretávajú,“ uvádza v tlačovej správe hovorkyňa Orange Alexandra Piskunová. Rozšírenie vysokorýchlostného internetu označuje za jednoznačnú prioritu aj operátor O2, ktorého čoskoro prevezme najbohatší Čech Petr Kellner. Vedenie firmy je s dražbou frekvencií spokojné.

Telefónica Slovakia teraz vlastní aj pásmo 800 MHz, ktoré je hodnotnejšie ako ostatné frekvencie pre 4 G sieť. Umožňuje nám vybudovať novú celoštátnu sieť,“ uviedol Ramiro Lafagra, generálny riaditeľ Telefónicy Slovakia.

01 - Modified: 2005-11-25 13:55:00 - Feat.: 0 - Title: Lemieux nechce hrať v Turíne len za zásluhy,radšej by pustil miesto Crosbymu
01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2024-01-19 10:07:37 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy ôsmy deň nefungujú telekomunikácie, ide o najdlhší výpadok od októbra 03 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Bol to náročný, ale v telekomunikáciách zaujímavý rok. Čaká nás ďalší 04 - Modified: 2024-01-12 12:24:56 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad schválil prevzatie spoločnosti Swan 05 - Modified: 2023-11-16 09:29:21 - Feat.: - Title: Mobilní operátori majú po prvýkrát spoločnú asociáciu ASMOS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:55