StoryEditor

Zmena. Slováci prekonali Škodu

16.03.2014, 23:00
Mzdy. Priemerný plat v bratislavskej fabrike nemeckého automobilového giganta je o desiatky eur vyšší ako v Mladej Boleslavi.

Napriek tomu, že platy v Česku sú vyššie ako na Slovensku, neplatí to v prípade automobiliek. Priemerná mzda v bratislavskej fabrike Volkswagen je 1540 eur, kým v mladoboleslavskej Škode Auto je asi 40-tisíc českých korún. To je v prepočte 1464 eur. „O tejto situácii vieme,“ povedal šéf odborov Volkswagenu Slovakia Zoroslav Smolinský s tým, že mzdy ovplyvňujú vyplácané odmeny a do určitej miery i vývoj kurzu koruny a eura. Len na spresnenie – aj Škodovka patrí do portfólia nemeckého automobilového gigantu.

Hra s číslami

To, že Česi zarábajú viac, potvrdzujú aj posledné štatistiky priemernej mzdy. Kým v poslednom štvrťroku 2013 bol priemerný plat na Slovensku 887 eur, v Česku 26637 korún (asi 973 eur). Avšak kým u nás platy medziročne stúpli, v Česku došlo k poklesu. No ako uvádza denník MF Dnes, napriek nepekne vyzerajúcim číslam Českého štatistického úradu nie je panika namieste.

 

Do výsledkov totiž prehovoril fakt, že firmy v závere roka 2012 vyplácali manažérom, obchodníkom a kvalifikovaným pracovníkom celoročné bonusy s predstihom, keďže sa firmy chceli vyhnúť zvýšeniu dane z príjmu fyzických osôb v podobe zavedenia solidárnej prirážky od minulého roku. Priemerná mzda tak Čechom v závere roka 2012 prudko vyskočila a vlani spôsobila prudký medziročný prepad. V Českej republike sú vyššie platy i napriek tomu, že Slovensko má vyššiu produktivitu práce. Ovplyvnené je to predovšetkým nezamestnanosťou. „Keď sa na jedno pracovné miesto hlási v niektorých prípadoch niekoľko desiatok ľudí, zamestnávateľ môže platové podmienky znížiť,“ vraví analytik Capital Markets Ivor Lehoťan.

Historická zmena

Zamestnanci Volkswagenu Slovakia nezarábali vždy lepšie. K zvratu došlo v poslednom období, keď bratislavská fabrika pod tlakom odborom zvyšovala platy medziročne viac ako v Česku. Ako pre HN povedal hovorca závodu Vladimír Machalík, minulý rok ich zvýšili o 4,8 percenta. „Minulý rok sme zvýšili platy zamestnancom o tri percentá,“ reagovala Jana Bohníková z komunikačného oddelenia Škoda Auto. Rozdiel zrejme bol i vo vyplácaných celoročných bonusoch, ktoré tvoria priemernú mzdu. Vo Volkswagene v roku 2013 predstavovali 1350 eur. Bohníková výšku minuloročnej odmeny pre HN neuviedla, v roku 2012 však bolo tisíckam zamestnancov vyplatených zhruba 20-tisíc českých korún, v prepočte približne 700 eur. V oboch fabrikách aktuálne prebiehajú vyjednávania o nových kolektívnych zmluvách. Hoci obaja hovorcovia ich priebeh nemohli komentovať, o Volkswagene Slovakia je známe, že vedenie fabriky nechce pristúpiť na nárast platov. Aj preto odborári a vedenie pristúpili k rokovaniam cez sprostredkovateľa.

Rokovania pokračujú

O platoch rozhodnú aj rokovania práve s odborármi.

Podľa Ivora Lehoťana platí, že ak sa krajina nachádza v deflácii, vyjednávacia sila zamestnancov sa priamo úmerne tomu znižuje. A Slovensko v deflácii aktuálne je, Česko je na hrane. „Ďalším problémom je i relatívne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, čo taktiež neprospieva rastu platov,“ dodal Lehoťan. Faktorov, ktoré ovplyvňujú vývoj miezd, je viacero. „Jedným z najdôležitejších je zamestnanosť, respektíve nezamestnanosť,“ vraví analytik Tatra banky Boris Fojtík. Ako ďalej dopĺňa – v oboch indikátoroch sú na tom Česi výrazne lepšie ako Slováci. Kým u nás je zamestnaných necelých 60 percent ľudí vo veku 15 až 64 rokov, v Česku je to okolo 66 percent. Ďalším faktorom, ktorý pôsobí aj na vývoj miezd, je cenová hladina, ktorá je v Česku v porovnaní so Slovenskom o niečo vyššie.

01 - Modified: 2006-03-01 15:21:00 - Feat.: 0 - Title: Beňová vyzýva vládu neuzatvárať rokovania o čerpaní eurofondov
01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:34