StoryEditor

Vlaky z Košíc do Prahy zlacnejú, prepravcovia budú lákať aj lyžovačkou

18.08.2014, 19:05
Autor:
Jan SůraJan Sůra

Na konkurenčnom boji troch železničných dopravcov na linke z Prahy do Košíc zarobia hlavne cestujúci. K Českým dráham (ČD), ktoré doteraz priamo do Košíc jazdia raz cez deň a trikrát cez noc, pribudne budúci rok RegioJet s jedným párom vlakov do Košíc, rovnaký rozsah bude ponúkať aj Leo Express.

Dopravcovia zatiaľ taja, za koľko budú do Košíc jazdiť po začiatku plného konkurenčného boja. Skúsenosti z trasy medzi Prahou a Ostravou ale ukázali, že ceny spadli najmenej o tretinu. Dá sa navyše čakať rozšírenie ďalších zliav pre cestujúcich. "Ak tam budeme traja, dá sa pokles cien čakať," hovorí šéf RegioJetu Radim Jančura.

Zatiaľ stojí najlacnejší včasný lístok z Prahy do Košíc u ČD 616 českých korún (22 eur), za podobnú cenu jazdí aj väčšina autobusov medzi oboma mestami. Tretinový pokles podobne ako v prípade trasy do Ostravy by znamenal zníženie ceny približne ku 15 eurám za jednu cestu.

Dopravcovia sa budú snažiť nalákať navyše na zľavy kombinované so sprievodnými aktivitami na Slovensku. Zvlášť atraktívne je lyžovanie. "Máme dlhodobý program ČD Ski, v ktorom sú zapojení aj partneri zo Slovenska," povedal hovorca ČD Petr Šťáhlavský. S cestovným lístkom majú ľudia permanentku o dvadsať percent lacnejšiu.

Podobný systém chystá Leo Express, ktorý už v Česku spustil možnosť kúpiť pri nákupe cestovného lístka priamo vstupenky na turistické atrakcie za zvýhodnené ceny. "To sa bude týkať aj linky do Košíc, kde budeme tieto a ďalšie kombinované služby postupne zavádzať," potvrdila hovorkyňa firmy Petra Valentová.

Železniční dopravcovia majú šancu odlákať cestujúcich predovšetkým autobusom, ktorých jazdí medzi Prahou a Košicami podstatne viac než vlakov, aj keď s menšou kapacitou. Každý deň vyráža medzi oboma mestami až 14 liniek, ďalšie s východným Slovenskom spájajú iné české mestá.

"Veľa ľudí nechce jazdiť cez noc vlakom, v autobuse sa cítia bezpečne," vysvetľuje popularitu autobusov majiteľ Student Agency a RegioJetu Radim Jančura. Firma plánuje, že s nástupom vlakov zruší dva z piatich autobusov, ktoré z Prahy do Košíc denne vypravuje.

Medzi dopravcami to začína iskriť už teraz. Leo Expressu sa nepáči najmä posledný krok Českých dráh, ktoré sa rozhodli nahradiť svoj ​​dlhoročný tradičný expres Košičan s odchodom ráno z Prahy pendolinom.

Košičan pritom úplne nezrušia, vypravia ho len v piatok na Slovensko a v nedeľu späť - pár desiatok minút pred plánovaným spojom Leo Expressu. "Je zbytočné, aby vlaky do Košíc išli tak krátko po sebe. Ich postup sa nám javí ako snaha zlikvidovať súkromného konkurenta," uviedla hovorkyňa Leo Expressu Petra Valentová.

Dráhy pendolino do Košíc stále zvažujú, definitívne sa rozhodnú na začiatku septembra po testovacej jazde. "Konečná podoba cestovného poriadku z Čiech na východ Slovenska by mala byť známa asi za mesiac. Dovtedy sú všetko len špekulácie," dodal Šťáhlavský.

01 - Modified: 2006-09-20 13:34:31 - Feat.: 0 - Title: Kongres USA sa teraz imigračným témam vyhýba
01 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 02 - Modified: 2024-03-30 10:29:00 - Feat.: - Title: Tragédia na koľajniciach. Polícia preveruje okolnosti nehody, pri ktorej vlak zachytil ženu v Kremnici 03 - Modified: 2024-03-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Z Česka vyrazí volebný vlak. Vďaka nemu sa budú môcť zadarmo zúčastniť druhého kola prezidentských volieb stovky Slovákov 04 - Modified: 2024-02-16 18:30:00 - Feat.: - Title: Česi šetria vďaka súkromníkom na trati milióny eur, u nás tendre viaznu. Dôvodom má byť medzinárodná linka 05 - Modified: 2024-02-12 10:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Na odstavenom železničnom moste zaparkovali starý osobný vlak. Teraz je z neho luxusný hotel s bazénom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:44