StoryEditor

Bývanie je z krízy vonku. Na trh mieria stovky bytov

02.01.2014, 23:00
Reality. Developeri sa po piatich rokoch opäť púšťajú do práce. Nové bývanie pribudne hlavne v Bratislave.

Hoci rok 2013 v mnohých odvetviach nepriniesol zlepšenie, pre slovenské realitky a developerov znamenal oživenie. Bratislava sa môže tešiť na viac ako tisíc nových bytov, a to už v priebehu najbližších dvoch rokov. Pribudnú aj kancelárie Dôvody? Očistenie trhu, realistickejšia výstavba a oživenie skrachovaných plánov. „Veľa projektov, ktoré boli v roku 2009 založené do, šuplíka', sa dnes začína objavovať či už v pôvodnej podobe alebo upravené pre súčasné potreby trhu,“ hovorí o pozitívnych signáloch trhu Daniel Bilý, generálny riaditeľ realitnej siete Century 21. ?>

Oživili „fiasko“ projekty

Spolu s oživenou výstavbou rastie podľa realitných odborníkov aj záujem o bývanie. Vďaka väčšej ochote bánk, ale aj developerov. „Dnes si developeri viac vážia platiaceho klienta. Predtým neboli ochotní diskutovať nad podmienkami a klientskymi zmenami,“ spresňuje Daniel Bilý chyby, ktoré v minulosti developeri robili. Problémom bolo aj prirýchle tempo a výstavba bez rešpektovania reálnych zákazníckych potrieb. Dôsledkom horúčkovitého plánovania bolo množstvo projektov realizovaných v tom istom čase a s prehnanými nákladmi. Očakávania, najmä zahraničných developerských skupín, boli často prehnané a končili sa krachom. Príkladom môžu byť projekty Trinity či Dúbravka 200.

 

Prídu byty a kancelárie

Napríklad bratislavský projekt Trinity však v budúcom roku čaká oživenie. Ďalšie byty prinesie Hamilton Group, ktorá spustí predaj prvých bytov z celkového počtu 373 v Mlynskej doline, či Finep, ktorý bude predávať štvrtú etapu Jégého aleje v bratislavskej mestskej časti Ružinov. „Plánujeme pokračovať vo výstavbe druhej etapy projektu Slnečnice – Južné mesto, ktorý obsahuje zhruba 600 bytových jednotiek,“ hovorí Ján Krnáč, obchodný riaditeľ Cresco Group.

Novým projektom je ajNewStein, kde na mieste bývalého bratislavského pivovaru stavia YIT Reding spolu s Dreamfield Property komplex bytov a kancelárií. „Ak všetko pôjde podľa plánu, vlastná realizácia stavby by sa mala začať v roku 2014. Celkový počet bytov a apartmánov by mal byť do 400,“ hovorí Ladislav Veršovský, generálny riaditeľ YIT Reding. Najväčším ohláseným projektom je Panorama City z dielne J&T Real Estate. V megaprojekte sa ráta so 606 bytovými jednotkami.

Namiesto kapitálu kvalita

Podľa realiťákov uplynulá kríza trhu s bývaním paradoxne prospela. Projekty zastrešované finančnými skupinami nejasného pôvodu totiž skrachovali a vytvorili priestor pre realizátorov, ktorí majú v odbore väčšiu prax. „Trh sa očistil od investorov, ktorí mali peniaze, ale nie know-how. Ostali na ňom len tí silnejší a tí, ktorí svoju prácu vedia robiť,“ hovorí Ľubomír Kardoš, člen Dozornej rady Národnej asociácie realitných kancelárii Slovenska a zároveň developer.

V budúcom roku očakáva aj zlepšenie cenovej dostupnosti štartovacieho bývania. Veľké množstvo nových bytov totiž predbehne tendencie dopytu a ceny nového bývania zatlačí mierne nižšie. Niektorí odborníci však varujú, že počet bytov nie je všetko. Novostavby by sa mali od starších stavieb odlíšiť aj charakterovo. „Napríklad architektúrou, vyhotovením, povrchovou úpravou či dizajnom. Rozdiely medzi súčasnými sú veľmi malé,“ dodáva maklér realitnej agentúry Directreal Slavomír Smolko.

Mimo Bratislavy zdochol pes

Najdrahšie byty, ale aj najväčšia kúpyschopnosť. Preto Bratislava z developerského hľadiska bujnie. Hoci sú ceny nového bývania aj po kríze stále vysoko nad priemerom zvyšku Slovenska, práve tu sa stavia najviac. Môže za to veľký záujem ľudí o život v hlavnom meste, a to, že majú oproti iným Slovákom plné peňaženky.

Z ďalších slovenských miest možno akú-takú aktivitu výstavby badať ešte v Košiciach. Penta tam práve finišuje so 116 bytmi projektu Nová Terasa a chce pokračovať aj druhou. Okrem toho bol v poslednom roku aktívny ešte 70-bytový projekt Šafránová záhrada developera Safran Slovakia. Zvyšok projektov sú najmä rodinné domy v okolí Košíc. Nízke ceny a blízkosť veľkého mesta lákajú záujemcov napríklad do projektu Panoráma, v rámci ktorého stavia developer MM Development 150 domov. Omnoho horšia situácia je na strednom Slovensku. Banská Bystrica či Žilina neregistrujú žiadne významnejšie developerské plány.

01 - Modified: 2005-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia bude mať čierny zoznam aerolínií
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 04 - Modified: 2024-03-12 08:30:44 - Feat.: - Title: Realitná kríza v Nemecku stiahla spoločnosť TAG Immobilien do straty 05 - Modified: 2024-02-29 22:52:10 - Feat.: - Title: Očakávaný predaj domov v USA sa v januári prekvapujúco znížil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:16