StoryEditor

Fico predstavil, čo dá ľuďom. Tu sú všetky opatrenia

Vláda Roberta Fica predstavila druhý sociálny balíček pre ľudí, ktorý štát vyjde na vyše 250 miliónov eur.

  • na dnešnom sneme Smeru predstavila vláda Roberta Fica druhý sociálny balíček
  • ten zahŕňa spolu 15 opatrení, ktoré majú ľuďom zlepšiť život
  • Druhý sociálny balíček vyjde štát na vyše 250 miliónov eur
  • Premiér na sneme rovno informoval o tom že vláda už v súčasnosti pripravuje ďalší, v poradí už tretí balíček.

Pozrite si fotogalériu zo snemu Smeru:


Prečítajte si aj: Fico pripravil sociálny balíček. Pozrite si, čo chce dať Slovákom
                           Matovič strpčil Ficovi život. Protestoval pred hotelom, kde bol snem Smeru


Fico predstavil, čo dá ľuďom. Tu sú všetky opatrenia 14:22 Peter Tkačenko: 15 mlynských kameňov na krk štátu Áno, väčšina z dnes zverejnených sľubov Ficovho druhého sociálneho úplatku voličov je v poriadku a príčetná sociálno-demokratická vláda by sa hanbila, že sa nimi potrebuje vystatovať. Napríklad radikálna ambícia opraviť záchody v nemocniciach šliape na päty včerajšej pyšnej správe bratislavského magistrátu, ktorý v spolupráci so starostom Starého mesta dokázal na Obchodnej ulici osadiť 7 (sedem) smetných košov. To isté platí pre zvýšenie materskej z 230 na 280 eur či veľkolepý sľub rozšíriť kapacity materských škôl. Celý komentár Petra Tkačenka nájdete TU. 13:34 Fico: Je hrôza sa pozerať na opozíciu Parlamentné voľby v roku 2016 budú aj o tom, či zvíťazí solidarita alebo bezbrehý individualizmus. Povedal to dnes predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico na straníckom Sneme v Bratislave. Zopakoval, že jeho strana je najstabilnejšia na Slovensku a stabilitu chce ponúknuť aj vo voľbách. Zdôraznil, že z jeho strany poslanci neodchádzajú, ani v rámci Smeru-SD nevznikajú žiadne platformy. Narážal pritom na dianie v opozícii, ktorá sa drobí a podľa Fica je stále rozhádaná. "Je hrôza sa na nich pozerať," skonštatoval na tlačovej konferencii po Sneme. Odmietol aj vulgarizmus opozície, zopakoval, že pravicový zlepenec nemá žiadny program. Opozícii vyčíta aj to, že do parlamentu priniesla kultúru vulgarizmov. Smer-SD chystá ešte podľa Fica nejaké výmeny funkcionárov v strane, ale hovoriť o nich nemieni. "Nebudeme otravovať verejnosť našim vnútorným životom," vyhlásil Fico. 12:59 Fico chce pomôcť aj startupom Pre startupy chceme zaviesť jednoduchú akciovú spoločnosť, aby mohli podnikatelia ľahšie a efektívne podnikať, povedal Robert Fico Detaily prezradí premiér až po rokovaní vlády.

Čo sa týka zníženia DPH na základné potraviny, desať percent má byť podľa predsedu Smeru automaticky viditeľných na cenách potravín, akými sú napríklad maslo, chlieb, mäso či mlieko. Koľko z celkového objemu vyčlenených 200 miliónov eur sa bude týkať práve tohto opatrenia známe ešte nie je.
Je potrebné sa totiž podľa Fica dohodnúť na tom, napríklad konkrétne ktorého mlieka sa bude opatrenie dotýkať, či plnotučného, nízkotučného alebo všetkých druhov, rovnako aj pri pečive. "Bude nás to stáť do sto miliónov eur, " sľúbil však Fico.
12:51 Fico už hovorí o treťom sociálnom balíčku Vláda Roberta Fica (Smer–SD) nezaháľa. Nielenže na dnešnom sneme, ktorý sa konal v Bratislave, ohlásila opatrenie druhého sociálneho balíčka. Premiér na sneme rovno informoval o tom že vláda už v súčasnosti pripravuje ďalší, v poradí už tretí balíček. „Už teraz môžem povedať, že začiatkom roka 2016 chceme predstaviť tretí sociálny balíček,“ povedal. Balík by mal byť súčasťou programového vyhlásenia vlády. „Ak Smer–SD bude súčasťou novej vlády,“ povedal Fico. Čo sa týka opatrení, už v súčasnosti má vláda náčrt  noviniek, ktoré by mohol balík obsahovať. Podobne tak má vládna strana jasno aj v tom, koľko by nový balík mohol stáť. „Mohli by sme hovoriť až o sume 400 miliónov eur,“ povedal Fico. 12:49 Fico kritizoval privatizáciu Slovak Telekomu za Dzurindovej vlády Fico zdôraznil, že privatizácia Slovak Telekomu počas Dzurindovej vlády bola urobená zle, pretože 49 percentný podiel v Slovak Telekome bol vláde na nič. "Preto došlo k dohode, že sa zbavujeme aktív, ktoré sú nám na nič a zaobsatrávame si aktíva, ktoré pre nás majú hodnotu," povedal Fico. Peniaze - 900 miliónov eur, za predaj zbytočných akcií Slovak Telekomu použijeme na znižovanie verejného dlhu a nákup ďalších štátnych aktív, ktoré považujeme za správne, predstavil filozofiu premiér. 12:47 Fico odmieta klamstvá na adresu Smeru, Fico odmieta klamstvá na adresu Smeru, ktoré sa majú týkať napríklad financovania druhého sociálneho balíčka v spojitosti s odchodom z druhého piliera. Opatrenia sa majú podľa Ficových slov začať od dnes do marca 2016. Ku koncu roka chce premiér predstaviť tretí sociálny balíček, ktorý by sa mohol stať aj volebným programom strany do parlamentných volieb.

"Čo iné môže opozícia tvrdiť. Opozícia je rozhádaná a nemá žiaden program, iba kriminalizuje Smer," povedal Fico na margo toho, že opozícia považuje opatrenia za 200 miliónov eur iba za odrobinky, ktorými si má vládna strana kupovať ľudí pred voľbami, nakoľko mecenášom Smeru sa majú dávať oveľa vyššie sumy na rôzne projekty.
12:26 Fico informuje na tlačovke Začala sa tlačová konferencia. Predseda Smeru Robert Fico vyhodnotil, že strana Smer má jasný pohľad na to, akou cestou ísť nasledujúce mesiace. Vyzdvihol stabilitu strany a jasný cieľ. "Pozitívne balíčky nie sú sociálnym riešením, ale systémovým prvkom našej práce," povedal Fico. Medzi úspechy strany, bez zadlžovania krajiny a predávania štátneho majetku, menuje deficit pod tromi percentami, dlh pod 55 percentami, klesajúcu nezamestnanosť, efektívne vyberanie daní, účinný boj proti daňovým únikom a reformy štátnej správy. Po úspešných opatreniach prvého sociálneho balíčka sa preto rozhodli prísť s ďalšími opatreniami na pomoc Slovákom. Premiér opäť vymenúva nové opatrenia. 12:18 KDH: Druhý sociálny balíček je pre ľudí sklamaním Druhý sociálny balíček z dielne Smeru-SD je podľa podpredsedu KDH pre ľudí sklamaním, pretože naň vláda vyčlenila len 200 miliónov eur. Ako povedal Moravčík, je to nielenže menej ako výška prvého balíčka, ale hlavne je to len odrobinka zo zvýšených príjmov vlády z daní a odvodov. Nominálne daňovo-odvodové zaťaženie totiž narástlo až o 3,5 mld. eur ročne. Ako ukazujú posledné prieskumy, tak si ľudia začínajú uvedomovať, že vláda Smeru im oveľa viac berie ako dáva. Preto preferencie Smeru postupne klesajú. Je to dobrá správa pre Slovensko, pretože ak by vláda neožobračovala ľudí, tak by dnes nemusela predstavovať sociálne balíčky,“ vyhlásil Moravčík. 12:17 Prišlo aj na Ódu na radosť Snem Smeru sa skončil piesňou Óda na radosť, ktorá je oficiálnou eurohymnou. 12:14 Program snemu sa skončil Oficiálny program snemu Smeru sa skončil. Nasleduje tlačová konferencia pre novinárov. 12:12 Fico ďakoval a ohlásil ešte jeden snem Straníci jednohlasne odhlasovali návrh uznesenia snemu. Fico ďakuje za účasť a organizáciu. Tento rok sa vraj stretnú ešte na jednom sneme, ktorý bude odprezentovaný ako štart kampane volieb v roku 2016. Na sneme s vysokou pravdepodobnosťou predstavia tretí sociálny balíček, ktorý by následne zaradili do volebného programu strany. 12:03 Rozhovor s Petrom Kažimírom Minister financií Peter Kažimír (Smer–SD) odpovedá na otázky novinárov: Premiér ohlásil druhý sociálny balíček za niekoľko miliónov eur. Zvládne to náš rozpočet?
Je to balíček cez 250 miliónov eur v priebehu dvoch rokov. Niektoré opatrenia sa v menšej miere ukážu už v tomto roku. V žiadnom prípade nekoriguje fiškálne ciele, ostali zachované v roku 2015 aj v roku 2016. Financované je to najmä z boja proti daňovým únikom. Myslím, že sme to dokázali. Od roku 2013 je to 1,6 miliardy eur.
Čo z balíčka bude stáť štátny rozpočet najviac?
Najviac z tohto druhého balíčka by malo stáť zníženie dane z pridanej hodnoty na niektoré potraviny.
O akej sume hovoríme?
Odhad je 60 miliónov eur, ale tieto čísla berte zatiaľ ako predbežné. Aj ďalšie vymenované položky sú zatiaľ naširoko formované. Teraz nás čakajú rokovania s výrobcami. Je asi prirodzené, aby sme zatiahli najmä ten druh výrobkov, ktoré sa vyrábajú najmä na Slovensku.
12:00 Bugár kritizoval Fica Ďalší sociálny balíček vlády je podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára len potvrdením toho, že za viac ako tri roky doterajšieho vládnutia Smer nedokázal systémovými opatreniami zlepšiť životnú úroveň ľudí. 11:59 Paška ukončil diskusiu Pavol Paška ukončil diskusiu. Monika Smolková prednáša návrh uznesenia pracovného snemu strany Smer.
 
11:58 Nebuďme pod tlakom krikľúňov, vyzval Fico na sneme Smeru "Prepáčte, nerobím to, ale v tomto prípade by som chcel urobiť pár poznámok k vystúpeniam diskutujúcich," povedal Fico. Hovorí sa o rušení škôl v rôznych okresoch, ale bez toho to nejde. Dom hrôzy vytvorila z parlamentu opozícia. Sme jediná strana, ktorá sa nerozpadla. Ostatní sa porozchádzali krížom krážom. Naša obrovská výhoda je stabilita. "Nemusím sa obávať toho, či mi niekto bodne nožom pod rebrá, ale môžeme sa venovať skutočným opatreniam," povedal Fico. My musíme vyhrať voľby, dodáva rýchlo. "Máme potenciál a vytýčený cieľ. Nebuďme pod tlakom krikľúňov, aj keď bz ste niektorým dali radi facku, musíme však ukázať to, že sme schopní vyvodzovať zodpovednosť. Ťaháme už16. rok, vyhrali sme tretie voľby za sebou a bojujeme ďalej," povzbudzuje svojich straníkov Fico. 11:55 Počiatek nevie verdikt sudkyne nad Váhostavom Okrem Kažimíra odišiel už aj minister vnútra Robert Kaliňák a aj minister dopravy Ján Počiatek. Počiatka sa HN pýtali na rozhodnutie súdu o Váhostave, povedal ale, že nevie ako súd rozhodol a nevie ani to, kedy by mohlo byť rozhodnutie známe. 11:53 Matovič protestoval pred hotelom, kde bol snem Smeru Druhý sociálny balíček, ktorý dnes predstavuje vládny Smer-SD na svojom pracovnom sneme v Bratislave, nenechal chladným opozičného poslanca Igora Matoviča z OĽaNO. Svoj odmietavý postoj prišiel povedať pred hotel, v ktorom sa zišlo viac ako 250 delegátov Smeru-SD. VIAC ČÍTAJTE TU
Snímka: HN/Ivo Kokinda
11:43 Diskusia na sneme začala Začína sa diskusia. Ako prvá sa prihlásila o slovo Renáta Zmajkovičová. Ďakuje za zanietenie Roberta Fica, ktorý sa snaží prispieť k lepšiemu životu na Slovensku. Bude sa snažiť prispieť tiež a stretávať sa s reálnymi ľuďmi, ktorých je potrebné počúvať, aby vedeli na čo a kde sa treba zameriavať. "Spolu to dokážeme," ukončila svoj výstup.
Snímka: HN/Pavol Funtál
11:33 Toto dnes predstavil Robert Fico - kompletný prehľad Druhý sociálny balíček za 250 miliónov eur

1. Od prvého januára 2016 DPH na základné potraviny ako je  mlieko, mäso, maslo, chlieb, pečivo znížime zo súčasných 20 na 10 percent.
2. Zvýšenie minimálnej mzdy. Od prvého januára 2016 míľovými krokmi priblížila ku hranici 400 eur. "Bol by som rád, keby to bolo 400 eur, ale to sa musíme ešte dohodnúť,“ povedal Fico.
3. Špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou mierou nezamestnanosti. Ako napríklad budovanie infraštruktúry, projekty zamestnávanie.
Pôjde o niekoľko okresov, Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Veľký Krtíš, Trebišov, Sobrance, Poltár...
"Ak tam príde investor, bude mať iné podmienky. Ak zamestná dlhodobo nezamestnaného nebude mať odvodovú úľavu rok, ale napríklad až tri roky. "
4. Zvýšenie materskej dávky zo 65 na 70 percent príjmu. 75 percent ak na to budeme mať v budúcom roku.
5. Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do troch rokov. Aby z neho bolo možné preplatiť jasle a lebo škôlku.  Z 230 na 280 eur mesačne.
6. Rozšírenie kapacít materských škôl. Pokračovanie projektu z prvého balíčka.
7. Výstavba základných škôl modulového typu. "Nejde o žiadne kontajneri, ale stavajú sa veľmi rýchlo. Táto výstavba začala už v roku 2013. Pripravených na tento rok 14 kapacít na tieto škôlky. Najmä tam, kde sa ľudia sťahujú do miest, ale nie sú prispôsobené Senec
8. Príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Poskytne príspevok na časti poplatky na tieto kurzy. Štát tak točne podporí 120-tisíc žiakov.  Na pobyt  piatakov, ale aj na pobyt siedmakov to bude 150 eur a rovnako to bude aj pri podpore ôsmakov. 1. alebo 2 ročníku stredných škôl. Má to podporiť cestovný ruch v sume 600-tisíc eur.
9. Pobyty pre sociálne štátne rodiny zadarmo. Má ísť o 20-tisíc ľudí.
10. Zníženie dopadu na lieky pre deti a dôchodcov.  U dôchodcov z 42 na 25 eur štvrťročne. Deti do 6 rokov budú mať strop 8 eur štvrťročne.
11. Obnova spoločných priestorov štátnych nemocníc.
12. Príspevok na zatepľovanie domov a energetické prístroje v bytovkách.
Štát bude odpúšťať 30 percent nákladov na zeteplenie. Najviac však do výšky 6–tisíc eur.
Fond rozvoja bývanie podporí zateplenie v bytových domoch. Na jeden bude úľava 15 percent z istiny úveru rekonštrukcie nových domov. Mesačne by sa tak mohla znížiť znížila splátka o 100 eur.
13. príspevok na ekologické zdroje energie pre domácnosti. Príspevok na časti ceny týchto technológií. Malé zariadenia fotovoltické panely, veterné turbínky, slnečné kolektory, tepelné čerpadlá.
Ľudia budú dostáva poukážky, ktoré pokryjú časť nákladov.
14. Lacný bankový účet pre každého. Slovenské banky by to podľa Fica malo stáť 70 miliónov eur. Každý občan bude mať nárok na jeden bankový účet s výhodnými podmienkami a za výhodnú cenu. Cena účtu bude maximálne 3 eurá mesačne.
15.  Posledným opatrením je fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve. DPH odvedie štátu až posledná firma v reťazci. Zamedzí sa tak nadmerným odpočtom firiem v celom procese.
11:30 Nový člen rozhodcovskej komisie "Jednomyseľne sme schválili, že novým členom rozhodcovskej komisie je Marek Ílleš," povedal Paška po hlasovaní členov vládnej strany. 11:26 Paška ďakuje Ficovi Sálou sa ozýva dlhý potlesk. Pavol Paška ďakuje Ficovi za opatrenia, ktoré pomôžu Slovensku. Ďalej sa na sneme zaoberajú voľbou člena Rozhodcovskej komisie strany Smer. 11:21 Posledné opatrenie Trináste opatrenie - príspevok na ekologické zdroje energie pre domácnosti. Príspevok bude na časti ceny týchto technológií. Malé zariadenia fotovoltické panely, veterné turbínky, slnečné kolektory či tepelné čerpadlá. Ľudia budú dostávať poukážky, ktoré pokryjú časť nákladov. Štrnástym opatrením je lacný bankový účet. Slovenské banky bude stáť 70 miliónov eur. Každý občan bude mať nárok na jeden takýto účet, ktorý bude možné zriadiť na základe smernice Európskej komisie. Nízkopríjmoví ľudia budú mať účet zadarmo, ostatní za jeho vedenie zaplatí tri eurá. Využívať sa má najmä na platenie inkasa, trvalých príkayov, výbery z bankomatu, vkladyči  výbery. Posledným opatrením je fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve. DPH odvedie štátu až posledná firma v reťazci. Zamedzí sa tak nadmerným odpočtom firiem v celom procese. 11:17 Príspevok na zatepľovanie Dvanáste opatrenie Ficovej vlády - Príspevok na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách. Čo sa týka rodinných domov, má ísť o zateplenie celého domu od strechy po múry, najviac však štát poskytne na zateplenie domu dotáciu 6-tisíc eur. Má sa tak pomôcť aj stavebným firmám. Čo sa týka bytoviek, znížiť sa má mesačná splátka úverov. 11:12 Príde aj na pomoc nemocniciam ôsme opatrenie - Príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Vláda poskytne príspevok na časti poplatkov na tieto kurzy.
Na pobyt  piatakov, ale aj na pobyt siedmakov to bude 150 eur a rovnako to bude aj pri podpore ôsmakov. Štát tak točne podporí 120-tisíc žiakov.

Deviatym opatrením sú pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach zadarmo. Ministerstvo obrany a vnútra chcú zo svojich rezortov ročne vybrať okolo 20-tisíc ľudí, ktorým ponúknu zadarmo rekreačné pobyty.

Desiatym opatrením je zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov. Maximálny cenový strop pre dôchodcov nad 65 rokov bude namiesto 42 eur

Jedenástym opatrením je obnova spoločných priestorov nemocníc. Štát vyčlení peniaze na rekonštrukciu 13 nemocniciach. "Ide nám o humanizáciu nemocničného prostredia," hovorí Fico.
11:11 Vláda plánuje zvýhodnenie verejných aj súkromných investícií Tretím bodom je špeciálny program pomoci regiónom s mierou nezamestnanosti nad 20 percent. Vláda plánuje zvýhodnenie verejných aj súkromných investícií v týchto regiónich, umiestňovanie inštitúcií  v nich a tak aj väčšiu možnosť zamestnať sa v daných regiónoch. Pôjde napríklad o Rimavskú Sobotu, Kežmarok, Poltár, Sabinov, Trebišov, Sobrance či napríklad Veľký Krtíš.
 
11:09 Fico predstavuje ďalšie opatrenia Štvrtým opatrením je zvýšenie materskej dávky. "Nemôžeme si dovoliť vysoký skok, ale podiel z platu matky na materskej dovolenky zvýšime zo 65 percent na 70 percent a budúci rok možno na 75 percent," uviedol Fico, Chce tak Slovensko priblížiť západným krajinám.

Piatym opatrením je zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa. Príspevok by mal slúžiť na preplatenie jaslí či opatrovateľky pre dieťa. Z 230 eur sa zvýši na 280 eur mesačne. Podľa Fica sa týmto opatrením podporí zamestnanosť matiek.

Šieste opatrenie sa týka rozšírenia kapacít materských škôl. Máme ambíciu uspokojiť všetky ambície materských škôl. Vytvoria sa nové pracovné miesta, a príležitosť dostanú aj malé stavebné firmy, ktoré sa budú môcť realizovať.

Opatrenie číslo sedem - výstavba základných škôl modulového typu. Postaviť ich chcú najmä v obciach pri veľkých mestách, kam sa často sťahujú ľudia a dochádzajú do miest za prácou. Ako príklad uviedol premiér Senec.
11:04 Zvýšenie minimálnej mzdy Ako druhé opatrenie Fico predstavuje zvýšenie minimálnej mzdy. "Od januára 2016 by mala stúpnuť tak, aby sa míľovými krokmi priblížila k hranici 400 eur." povedal Fico. Potrebné sú síce ešte rokovania so zamestnávateľmi, chcú sa však k spomínanej sume čo najviac priblížiť. 11:02 Fico predstavuje sociálny balíček 11:02 Fico začal najočakávanejším opatrením Fico začal predstavovať opatrenia z druhého sociálneho balíčka. Začal s najočakávanejším opatrením - znížením DPH na základné potraviny. Z 20 percent DPH sa má daň znížiť o polovicu - na 10 percent. Fico sa následne vysmieva médiám, ktoré odhadovali, že daň z pridanej hodnoty sa zníži iba o jedno percento. Teší sa, že sa im podarilo úspešne utajiť opatrenie a dnes ho vo veľkom verejnosti predstaviť. 11:01 Tretí sociálny balíček bude začiatkom budúceho roka Na druhý balíček plánuje vláda vyčleniť 200 miliónov eur. Na ďalších 15 opatrení. Fico má záujem predstaviť na začiatku roka 2016 tretí sociálny balíček. Súčasťou by bol programového vyhlasenia vlád 10:53 Ficove sľuby Fico sľubuje, že všetky zvyšné opatrenia z prvého balíčka budú splnené. Znížila sa cena plynu od začiatku tohto roka o viac ako jedno percento. Čakáme zníženie ešte tento rok (na jeseň). Potom matka SPP pristúpi ku vratkám. Celková zľava na plyn by tak mala byť minimálne desať percent. Cez vratky nám tak ostane vrátiť 7 alebo 8 percent. Peniaze sa budú vracať v priebehu januára a februára.
 
10:51 Postreh komentátora HN Petra Tkačenka Fico sa posťažoval, že opozícia pri kritike Smeru „stratila všetky právne aj ľudské zábrany“, a pasovala sa za samozvaných vyšetrovateľov aj sudcov. Áno, to povedal ten pán, ktorý v parlamente poslancom opozície vykrikuje, že môžu byť radi, keď nie sú vo väzení, exministrom ako nevychovaný výrastok vymýšľa hanlivé prezývky a jeho koalícia parlamentným uznesením (!) konštatovala porušenie zákona. 10:49 250 miliónov eur 12 z 15 opatrení sme zrealizovali a zvyšným trom nestojí nič v ceste, pokračuje Fico. Prvý balíček vyšiel podľa neho vládu na 250 miliónov eur. Fico však prízvukuje, že peniaze vynaložené na opatrenia nespôsobili zadĺženie štátu či zvýšenie deficitu. Za uskutočnenie opatrení z prvého balíčka v´dačia efektívnejšiemu výberu daní. Na výbere DPH od roku 2013 totiž vláda vybrali okolo  1,6 miliardy eur.
Snímka: HN/Michaela Kušnírová
 

 
10:46 Fico menuje opatrenia Fico menuje opatrenia, ktoré vláda v rámci prvého sociálneho balíčka urobila. Vo všeobecnosti konštatuje, že ide o veľký úspech, čo sa im podarilo na Slovensku urobiť. Straníci mu za to poslušne tlieskajú. 10:45 Čertovské fúzy Opozičníci majú podľa Fica síce apoštolské brady, ale čertovské fúzy. "Nič im nie je sväté. Svedčí o tom aj to, že  všetci okrem jedného odignorovali 70. výročie od skončenia druhej svetovej vojny," povedal Fico. Myslí si, že je to neslušné. Sálou sa ozýva potlesk. 10:37 Fico: Opozícia kriminalizuje vládu Opozícia nemá podľa Fica žiadnu alternatívu a žiaden ucelený program, ktorým by vedeli vládnej strane v nasledujúcich voľbách konkurovať. Jedinou agendou opozície sa stalo podľa premiéra kriminalizovanie vlády. "Opozícia sratila právne aj ľudské zábrany," povedal Fico. Často má ísť podľa neho o vulgárne vyjadrenia na stranu vládnej strany a médiá podľa neho opozícii poskytujú oveľa väčší priestor ako predstaviteľom Smeru. 10:35 Postreh komentátora HN Petra Tkačenka Pán premiér sa pochválil úspechmi: Slovensko bolo vyradené z procedúry nadmerného deficitu, teda z tzv. trestnej lavice eurozóny, pretože klesol pod tri percentá HDP, požičiavame si za historicky najnižšie úroky a verejný dlh je len 55 percent výkonu ekonomiky. Všetko je pravda. Zabudol však povedať, kto nás na trestnú lavicu katastrofálnymi deficitmi v rokoch 2009-2010 dostal, že vláda nedokáže plniť vlastné plány znižovania deficitu, že o nízke úroky sa pričinila ECB vykupovaním dlhopisov. Že za sedem rokov vlády Smeru sa verejný dlh takmer zdvojnásobil, tiež taktne pomlčal. 10:33 Koho máme ešte predbehnúť? pýta sa premiér Fico pokračuje. Slovenská ekonomika za prvé tri mesiace tohto roka sa zrýchlila o 3,1 percenta, je to najrýchlejší rast v celej eurozóne. "Koho máme ešte predbehnúť, keď sa ukázalo, že sme boli v eurozóne najrýchlejší?," pýta sa Fico, za čo si opätovne vyslúžil potlesk od svojich straníkov.
 
10:31 Pohľad na opozíciu je podľa Fica žalostný Strana Smer podľa neho prináša do volieb v roku 2016 ako jediná strana u nás konsolidáciu verejných financií, plánuje podporiť hospodárstvo, znížiť nezamestnanosť najmä mladých ľudí a zmierniť dopady krízy. Pohľad na opozíciu je podľa neho žalostný. Strana Smer podľa Ficových slov vyvrátila demagógiu, že ľavicová strana nevie hospodáriť. Vyslúžil si za to spontánny potlesk straníkov. Fico ďalej ako dôkaz úspechu strany Smer, že deficiit verejných financií dosiahol  2,89 percenta HDP. 10:26 Fico hovorí o sociálnom balíčku Prejav Fico začal so slovami, že druhý sociálny balíček sa im podarilo vo veľkej miere úspešne do dnešného dňa ukryť a to, čo médiá doteraz publikovali vraj nie je veľmi pravdivé. 10:22 Fico si vyzliekol sako Fico si pred prejavom vyzliekol sako so slovami "Predpokladám, že bude teplo." 10:21 Na Paškovi sa zhodli Fico začal zhurta. Po hymne povedal, že ide o pracovný snem, tak nech mu dovolia, aby začal hneď pracovať. Členovia strany hlasovali o tom, či bude snem viesť Pavol Paška. Zhodli sa. Medzi novinárov do press centra prišiel hovorca premiéra Erik Tomáš a aj hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Hudáková.
 
10:20 Postreh komentátora HN Petra Tkačenka Je to potvrdené, Pavol Paška bude riadiť snem. Potvrdzuje sa tak, že Smer skutočne poskytuje ľuďom istoty – v tomto prípade svojim komplicom a spolupáchateľom, že ich nehodí cez palubu, ani keď nimi bude opovrhovať už takmer každý. 10:17 Snem sa začal hymnou Robert Fico zožal potlesk od svojich straníckych kolegov, po ktorom ich vyzval, aby povstali a vypočuli si hymnu.
 
10:10 Fico je tu. Zožal krátky a tichý potlesk Väčšina členov je už v rokovacej sále, jediný, kto sa prechádza v hale pred ňou je minister vnútra Robert Kaliňák.
Práve došiel už aj predseda vlády - Robert Fico. Zožal krátky a tichý potlesk.
 
10:05 Čakanie na Fica Na snem prišli už takmer všetci vysoko postavení členovia vládnej strany, napríklad minister financií Peter Kažimír či predseda parlamentu Peter Pellegrini. Čaká sa ešte na šéfa strany - Roberta Fica. 10:02 Na povel hala stíchla Členovia vládnej strany sa družne rozprávali v rozhovoroch pred sálou, kým gong päť minút pred začatím snemu neohlásil časomieru. Akoby na povel hala stíchla a všetci sa začali húfne presúvať do rokovacej sály. O chvíľu to vypukne. 09:57 Už len chvíľa. Odpočítavanie sa začalo 09:50 Takmer všetci Smeráci Opatrenia z balíka majú podporiť niektoré oblasti slovenského hospodárstva, napríklad cestovný ruch či mladé rodiny. Po bezplatnom cestovaní vlakom má premiér predstaviť aj lacnejšie cestovné v autobusoch a zníženú DPH na základné potraviny. Zdá sa, že na snem prišli takmer všetci členovia kabinetu Roberta Fica. 09:48 História Smeru Ficová vláda predstaví sociálny balíček. Prečítajte si históriu Smeru 09:38 Čo chystá Ficova vláda Vládny Smer chce predstaviť nové opatrenia. Dotknú sa viacerých oblastí. Čo by malo byť obsahom sociálneho balíčka, sa dozviete TU. 09:36 Smeráci sa už zbiehajú Novinári sa už zbiehajú. Členovia strany Smer takisto. Zástupcov médií nahnali do malej miestnosti a všetci čakajú na úvodný príhovor premiéra Roberta Fica. 09:34 Dobrý deň. O chvíľu sa začína v Bratislave pracovný snem Smeru. Ficova vláda má dnes predstaviť sociálny balíček pre ľudí.
01 - Modified: 2007-06-07 23:19:00 - Feat.: 0 - Title: Akcionári Tatra banky prejavili absolútnu spokojnosť
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:18