StoryEditor

Finančníci presúvajú biznis z Česka do Šariša

06.03.2014, 23:00
Deväť miliónov eur a zhruba dve desiatky nových pracovných miest.

Také sú parametre novej investície, s ktorou do regiónu s vysokou nezamestnanosťou prichádzajú známi košickí finančníci Juraj Kamarás a Ladislav Krajňák. V Šarišských Michaľanoch neďaleko Prešova plánujú vybudovať novú výrobnú halu v tamojšom sídle ich farmaceutickej spoločnosti Imuna Pharm.

Dvojica miliardárov, ktorí sa v 90. rokoch podieľali na privatizácii papierenského gigantu SCP Ružomberok a neskôr v Česku založili investičnú skupinu CTY Group, presúva farmaceutickú výrobu na východ Slovenska od našich západných susedov. Dôvodom je snaha ušetriť.

„Prípravok Immodin v súčasnosti vyrábame v prenajatých priestoroch v Česku. Z dôvodu racionalizácie nákladov sme sa rozhodli postaviť nový výrobný objekt v areáli v Šarišských Michaľanoch,“ tvrdí firma v zámere, ktorý predložila na schválenie slovenským úradom. Ak všetko pôjde podľa plánu, výroba by sa mohla spustiť už na budúci rok.

Výrobnú halu chce Imuna Pharm začať stavať už v auguste. Kolaudovať by sa mala o rok. Prvé balenia preparátu by tak z výrobných liniek mohli zísť v druhej polovici budúceho roka.

Okrem šetrenia nákladov má byť ďalším dôvodom presunu výroby z Česka k nám aj zvyšujúci sa dopyt po liečive na Slovensku. „Nedávno sa objavil problém s dodávkami a pacientom sme nemohli vyhovieť. Je možné, že firma investíciou sleduje aj vyriešenie týchto výpadkov,“ hovorí farmaceutička Mária Juríková z lekárne Lomnica v Tatranskej Lomnici.

Dôležité investície

Každá nová investícia je pritom pre región Šariša veľmi dôležitá. Prešovský kraj totiž s takmer 20-percentou nezamestnanosťou vedie aktuálny rebríček slovenských regiónov v počte ľudí bez práce.

Dôležitosť nových investícií do regiónu pripomína aj starosta Šarišských Michalian Vincent Leššo. Od nového projektu očakáva ďalší rozvoj farmaceutického priemyslu v oblasti. „Znamená to vytváranie nových pracovných miest pre ľudí,“ pripomína Leššo.

Spolupráca s vedcami

Imuna Pharm chce tiež spolupracovať so Slovenskou akadémiou vied, ktorá sa hneď vedľa chystá postaviť vedecké centrum za 25 miliónov eur. „Zástupcovia firmy aj akadémie tvrdia, že práve tu by mohlo nastať želané prepojenie výskumu s aplikačnou praxou. Teda výroba liečiv a preparátov, ktoré vyvinú slovenskí vedci v centre,“ zdôrazňuje starosta.(toti)

„Večná dvojica“ v biznise

Juraj Karamáš a Ladislav Krajňák zarobili prvé väčšie peniaze s firmou VSŽ Metal Trade. Tá pre štátne VSŽ dovážala rudu a predávala plechy. K lukratívnym zákazkám mal údajne mladíkom pomôcť Krajňákov otec Ľudovít cez svoje vtedajšie kontakty. V roku 1994 sa obaja dostali do prezídia Fondu národného majetku. Krajňák údajne ako nominant ľavicovej SDĽ a Karamáš pravicovej Demokratickej únie. V roku 1996 s Milanom Fiľom sprivatizovali papierenský gigant SCP Ružomberok za 1,1 miliardy korún. Účtovne vtedy fabriku odborná tlač oceňovala na tri miliardy. Karamás v médiách netajil, že k získaniu papierničky im mohol pomôcť post v prezídiu. Vďaka nemu sa mali dostať k lepším informáciám, než väčšina podnikateľov. Neskôr dvojica zakladá v Česku investičnú skupinu CTY Group. Po rozbehu im však niekoľko projektov nevyšlo. Vlani museli poslať do konkurzu dve tlačiarenske spoločnosti Česká Unigrafie a BohemiaPrint. Na Slovensku zase skrachovala drevárska Smrečina Hofatex. Prosperujúcou sa naopak ukazuje výrobca potrubí pre energetiku Modřany Power. Ťahajú ju zákazky stavieb nových elektrární vo východnej Európe. MP preto majetkovo vstúpila do bieloruskej fabriky Bezimp. Niektoré biznisy robia i samostatne. Krajňák napríklad vlastní polovicu golfového rezortu vo Veľkej Lomnici Black Stork. Kamarás zase cez spoločnosť Chateau Viničky pri Trebišove pestuje a dorába tokajské víno.

01 - Modified: 2006-02-17 07:44:09 - Feat.: 0 - Title: Sympatický výkon přinesl Slavii výhru
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:06