StoryEditor

Nemci z Volkswagenu nám dali investíciu. Prácu nájde sto ľudí

22.11.2013, 14:49
Nemci z Volkswagenu nám dali investíciu. Nová lisovňa za 90 miliónov eur vytvorí sto pracovných miest.

Projekt za 90 miliónov eur, ktorý vytvorí sto nových pracovných miest. Toto do Bratislavy priniesla nová lisovňa, ktorej výrobu dnes odštartovala európska jednotka v predaji automobilov Volkswagen. „Budú sa tu lisovať oceľové a hliníkové diely,“ vyhlásil Hubert Waltl, člen predstavenstva značky Volkswagen pre výrobu a logistiku. Ako ďalej dodal, nová lisovňa je jednou z najmodernejších svojho druhu nie len v nemeckom koncerne, ale v celom automobilovom sektore. „Jej realizácia je prejavom vysokej dôvery v tím a produkty Volkswagen Slovakia,“ doplnil Waltl. Mimochodom, lisovňa je nie len najmodernejšia, ale aj najväčšia v rámci celého koncernu.

 

Autá budú viac slovenské

Výroba sa tu spustila po dvoch rokoch stavebných prác. Táto investícia znamená okrem iného i to, že autá, ktoré dnes odchádzajú z bratislavského závodu Volkswagenu, budú viac slovenské „Vybudovanie lisovne prinieslo na Slovensko know-how a najinovatívnejšie technológie v oblasti lisovania dielov pre automobily. Ide zároveň o prvý lis v krajine, ktorý bude lisovať oceľové aj hliníkové plechy,“ tvrdí Albrecht Reimold, predseda predstavenstva fabriky, ktorá aktuálne zamestnáva 9 400 ľudí.

 

Výstavba trvala dva roky

Podľa Tomáša Malatinského, ktorý novú lisovňu dnes v Devínskej Novej Vsi dnes spoluotváral, závod potvrdzuje pozíciu jedného z najväčších exportérov na Slovensku. Najväčší lis koncernu využíva technológie ako napríklad servomotory. Tie zabezpečujú výrazne tichší chod a eliminujúce vibrácie. Tiež vylisované diely budú z linky odoberané automaticky robotmi. Zabezpečí to nielen stabilne vysokú kvalitu, ale zároveň odľahčí pracovníkov. Okrem toho si tento lis nevyžaduje používanie ochrany sluchu.

Lisovňa sa rozprestiera na ploche 19 242 metrov štvorcových. Jej výstavba začala v roku 2011. K najzložitejším prácam patrila príprava a betónovanie základovej dosky pod lisovacie zariadenia. Produkčná kapacita lisovne je 13 tisíc zdvihov za deň. Vyrábať sa tu budú bočné diely, predná a zadná kapota, strecha, blatníky, či dvere karosérie pre vozidlá SUV. Produkcia odštartuje lisovaním dielov pre automobil Audi Q7. Ten aj spolu s luxusným modelom Touareg a karosériami Porsche Cayene vyrába Bratislava exkluzívne. Ako jediní taktiež produkujeme malé rodinné autá New Small Family, a to Seat Mii, Škodu Citigo a Volkswagen up!, ako aj jeho elektrickú verziu e-up!. Volkswagen Slovakia zamestnáva ľudí aj v Martine, kde sa vyrábajú komponenty pre podvozky a prevodovky. V Košiciach zas pripravuje vozidlá na export do Ruska.

 

 

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:27