StoryEditor

Stredoslováci chcú to, čo východ dvakrát odmietol

30.03.2015, 00:00
Po tom, čo španielska zlievareň Funderia Condals dostala pri Prešove dvakrát košom, začala hľadať inde.

Španieli už na Slovensku pôsobia. Z materskej zlievarne v Manrese pri Barcelone vozia odliatky na opracovanie do svojej prevádzky v Ličartovciach. Domáci závod však potrebuje odľahčiť a firma chce znížiť i náklady na dopravu polotovarov. Rodinná spoločnosť Funderia Condals preto už roky avizuje expanziu na Slovensko. Chce tu totiž postaviť modernú zlievareň za 20 miliónov eur, ktorá dá prácu 450 ľuďom. Ohlásenú investíciu roka však vlani v lete na východe Slovenska dvakrát odmietli. Východniari proti nej bojovali viacerými petíciami. Čo nechceli na východe, po novom môžu využiť Stredoslováci.

Španieli si stále vyberajú

Investor na Slovákov nezanevrel, práve naopak. Stále hľadá vhodnú lokalitu. Svoje zorné pole rozšíril z okolia Prešova na celé Slovensko. Pomocou štátnej agentúry SARIO si firma vytypovala až 12 vhodných lokalít, ktoré jej zástupcovia i navštívili. V druhom kole hľadania svoj výber zúžila na tri miesta. Podľa zistení HN patrí medzi horúcich kandidátov na získanie investície mesto Hnúšťa a jeho priemyselná zóna. „Prebehli už viaceré rokovania, ale španielska spoločnosť sa pre konečné umiestnenie svojho závodu zatiaľ nerozhodla. Čakáme na jej rozhodnutie,“ potvrdila pre HN prednostka Mestského úradu Hnúšťa Oľga Maciaková. Hnúšťu si Španieli poriadne preklepli. Právnici spoločnosti podrobili región Novohradu prísnemu auditu. „Už čoskoro sa rozhodneme. O výbere lokality budeme informovať,“ hovorí pre HN Josep Maria Noguera, konateľ dcérskej spoločnosti SKC Foundry španielskej zlievarne Funderia Condals.

Nadviazali by na hutnícku tradíciu

Do Hnúšte by Španieli priniesli stovky pracovných miest. V prvej etape by ich malo byť 70, v ďalšej fáze 170 a vo finále 300. Okrem priamej zamestnanosti má vzniknúť približne 150 nových pracovných miest v subdodávateľskom reťazci. Firma medzičasom akceptovala i cenovú ponuku mesta a spoločnosti SLZ na pozemky pod budúcu zlievareň. „Investorovi sme dali ponuku a čakáme na jeho rozhodnutie. Investíciu sme pripravení prijať,“ konštatuje Miroslav Porubiak, konateľ Mestskej investičnej spoločnosti Hnúšťa. Jasno má byť o niekoľko týždňov. V Hnúšti zapustila hutnícka výroba svoje korene ešte v roku 1881. Najväčší bansko-hutnícky koncern v Uhorsku s 12-tisíc zamestnancami v časti Likier vybudoval prvú koksovú vysokú pec na Slovensku. Fabrika bola v tých časoch najväčšou výrobňou surového železa na Slovensku. V prospech Hnúšte tak hovorí nielen bohatá priemyselná história, ale najmä vyhovujúca technická infraštruktúra miestneho priemyselného parku a možnosť získať štátnu pomoc pre projekt výstavby zlievarne.

Alarmujúca nezamestnanosť

V okrese s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku by príchod nových pracovných miest znamenal novú nádej pre stovky obyvateľov.

Rimavská Sobota drží smutný slovenský rekord. S 30-percentným podielom ľudí bez práce je totiž okresom s najvyššou nezamestnanosťou na Slovensku. Bez práce je tu 12-tisíc ľudí. „Ľudia u nás čakajú na pracovné príležitosti. Výstavbu nového závodu by sme brali všetkými desiatimi,“ dodáva prednostka Mestského úradu Hnúšťa Oľga Maciaková. Hnúštiansky priemyselný areál po skrachovaných chemických závodoch sa postupne zapĺňa.

V závere minulého roka tu rozbehla výrobu elektráreň na biomasu firmy Bio Con 1, ktorá vytvorila 20 pracovných miest priamo a tri desiatky nepriamo. Nové výrobné priestory dokončuje i spoločnosť Versaco z Rimavskej Soboty. Poľská firma vyrába kryty kolies pre automobilový priemysel a v neďalekom okresnom meste jej bolo tesno. Po presťahovaní sa do Hnúšte pribudne k jej štyridsiatim zamestnancom ďalších 60 nových pracovných miest.

01 - Modified: 2007-04-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chevrolety sa montujú už aj v Kazachstane
01 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje 02 - Modified: 2024-05-05 13:21:26 - Feat.: - Title: Čistý zisk investičného konglomerátu miliardára Buffetta prudko klesol, prevádzkový však zaznamenal rekord 03 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 04 - Modified: 2024-05-03 09:59:25 - Feat.: - Title: Veľký vaječný biznis finančníkov zo Sandberg Capital má pokračovanie. V hre sú milióny eur 05 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 03:25