StoryEditor

Malatinský zrušil svoj sľub bioplynárom

11.10.2013, 00:06
Rozhodnutie poľnohospodárov, či ísť alebo nejsť do investície, mohol uľahčiť zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie.

Anton Cebo predsedá poľnohospodárskemu družstvu v Hlohovci. Ako jeden z mála agropodnikateľov sa ešte vo veľkom venuje živočíšnej výrobe, ktorá má na Slovensku povesť stratového biznisu. Podobnú skúsenosť má aj on, preto sa rozhodol investovať 2,7 milióna eur do výstavby malej bioplynovej elektrárne, v ktorej by mohol zhodnotiť vyprodukovaný odpad. Vďaka tomu môže do distribučnej siete predávať vyrobenú elektrinu a teplo, ktoré pri jej výrobe vznikne, a použije ho na vykurovanie svojho družstva. Na jednej strane tak ušetrí na teple, na druhej strane zarobí na elektrine, ktorú vyrobí.

Rozhodnutie poľnohospodárov, či ísť alebo nejsť do tejto nákladnej investície, mohol uľahčiť zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) totiž šéfovi agrorezortu Ľubomírovi Jahnátkovi (Smer-SD) prisľúbil, že do zákona sa dostane bod, ktorý bude zaväzovať regulačný úrad na zvýhodnenie ceny elektriny vyrobenej v menších bioplynkách. No nestalo sa tak.

Stopku dal ÚRSO

Táto dohoda sa však nepáčila regulačnému úradu, ktorý Malatinskému tento kompromis vyhovoril. „Ceny sú v kompetencii úradu. Úrad v najnovšej vyhláške o cenách v elektroenergetike nastavil podporu zvýhodnením cien pre menšie výkony. Nie je to potrebné upravovať v zákone,“ zdôvodnil tento krok predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Úrad od budúceho roka bude naozaj podporovať elektrárne s menším výkonom štedrejšie ako tie s vyšším – na druhej strane budú dotácie opäť nižšie ako v tomto roku. V najlepšej situácii tak budú bioplynári s elektrárňou, ktorej výkon nepresahuje 250 kW.

 

Priestor na boom

To sa nepáči bioplynárom, ktorí tvrdia, že takéto ceny sú na hranici rentability. Podľa konateľa spoločnosti Agrotrade Group Róberta Németha by mali byť ceny aspoň o 15 až 20 percent vyššie, aby sa prevádzka bioplynových staníc oplatila. Pokiaľ by vláda nastavila podmienky pre malé bioplynové stanice dostatočne lukratívne, mohlo by to podľa analytika portálu energie-portal. sk Radovana Kazdu spôsobiť rozmach ich výstavby. „Podobný ako v minulosti napríklad v Česku,“ dodáva Kazda. Tam funguje viac ako 400 bioplynových staníc. Na porovnanie, na Slovensku ich bolo ku koncu minulého roka v prevádzke 43. Agrorezort vidí priestor na výstavbu ďalších 280 s priemerným výkonom 350 kW. Kazda však pripomína, že každá podpora obnoviteľných zdrojov energie cez vyššie dotácie zvyšuje ceny elektriny pre firmy a domácnosti.

01 - Modified: 2005-07-15 13:34:00 - Feat.: 0 - Title: V Štúrove za pomoci eurofondov rekonštruujú mestské korzo
01 - Modified: 2022-04-27 14:38:14 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo je v kríze dlhé roky. Takto zle na tom však ešte nebolo 02 - Modified: 2022-04-25 08:46:47 - Feat.: - Title: Firma známeho právnika skončila v konkurze. Je spojená aj s Malatinského skrachovaným projektom 03 - Modified: 2022-03-23 21:13:33 - Feat.: - Title: Zemný plyn brzdí geopolitika, klíme však pomáha viac ako uhlie 04 - Modified: 2022-02-23 20:45:44 - Feat.: - Title: Rozpočet prehlbuje krízu v zdravotníctve 05 - Modified: 2022-02-17 14:37:18 - Feat.: - Title: Bankroty sa nevyhýbajú ani politikom. Firma exministra hospodárstva požiadala o ochranu pred veriteľmi, nepomohlo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:23