StoryEditor

Novinka pri pohovoroch. Toto sa vám môže stať pri hľadaní novej práce

25.04.2015, 13:21
Autor:
redred
Situácia na trhu práce sa neustále mení a zamestnávatelia sa rýchlo prispôsobujú týmto zmenám. Nové trendy sú aj v oblasti pracovných pohovorov.

Článok vznikol v spolupráci s istp.sk. Aktuálne pracovné ponuky nájdete TU.

V jednej miestnosti už nie ste len vy a personalista. Novinkou je skupinový pohovor. Ak ste sa doteraz nestretli s touto formou pracovného pohovoru a stále hľadáte prácu, buďte pripravený aj na tento variant. Skupinový pohovor v súčasnosti využíva čoraz viac zamestnávateľov.

Je to niečo nové

Keď prídete na pracovný pohovor, okrem vás a personalistu sa pohovoru zúčastnia viacerí manažéri úsekov a zamestnanci, ktorí dostali možnosť hodnotiť vás a iných uchádzačov o pracovnú pozíciu v rovnakých situáciách a podmienkach.

Priebeh pohovoru býva vopred pripravený. Kým vám jeden manažér bude klásť otázky, ostatní hodnotitelia budú mať priestor pozorovať vás a robiť si pracovné poznámky do vopred pripraveného formulára. Zároveň využijú hodnotiacu škálu, kde obodujú jednotlivé kompetencie podľa vlastného úsudku.

Na záver pohovoru hodnotitelia vyhodnotia formuláre, ktoré vzájomne porovnajú a hneď si vydiskutujú odlišné hodnotenia a pohľad na uchádzačov. Kompletizácia bodov na hodnotiacej škále rýchlo určí užší výber kandidátov a následne rozhodne manažér, na ktorého úsek sa záujemca vyberá.

Iná forma pohovoru

Pre profesionálov z biznisu ide o efektívnu formu výberu zamestnancov, ktorá šetrí zamestnávateľom čas a odbúrava množstvo individuálnych pohovorov. Veľké organizácie ju využívajú hlavne pri výbere na manažérske pozície, kde sa hodnotenia zúčastňujú aj budúci podriadení zamestnanci.

Firmy tým zabezpečia aj lepšie začlenenie nového zamestnanca do pracovného kolektívu, nakoľko nielen manažéri, ale aj zamestnanci mali možnosť byť súčasťou rozhodovania pri pracovnom pohovore. Tento silný psychologický efekt prispieva k vyššej angažovanosti zamestnancov.

Takisto sa v týmto spôsobom vyvolá automatický stres pre uchádzača, pretože väčšina zamestnávateľov dopredu neupozorní na túto formu pohovoru. Chce totiž zistiť, ako je záujemca odolný, spontánny a či vie dostatočne pohotovo reagovať a argumentovať pred širšou skupinou ľudí.


Rada profesionálov:
Pokúste sa vopred zistiť informácie o priebehu pracovného pohovoru. Ak sa dozviete, že na pohovore bude viac hodnotiteľov, snažte sa byť pokojný a sústredený. Myslite na to, že svojimi odpoveďami máte zaujať aj ostatných hodnotiteľov a nezabudnite udržiavať očný kontakt.

01 - Modified: 2007-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Porota hn
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:12