StoryEditor

Lobing vláde vyšiel. Kiska prikývol na otvorenie druhého piliera

19.02.2015, 09:51

Je to definitívne. Druhý pilier sa znovu otvorí. Stane sa tak už štvrtýkrát. Prezident Andrej Kiska totiž podpísal zmenu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá ľuďom opätovne umožní vystúpiť z druhého piliera.

Richter loboval. A uspel
„Rozhodol som sa, že nebudem vrátením novely zákona do parlamentu túto debatu predlžovať. Pretože len prekrýva a odďaľuje inú, podstatnejšiu tému,“ objasnil svoje rozhodnutie Kiska. Za podpis zákona sa tento týždeň u prezidenta prihováral aj minister práce Ján Richter (Smer–SD). Lobovať za – nie – bola u Kisku zase opozícia.


Prezident Andrej Kiska s ministrom práce Jánom Richterom. Snímka: SITA/Ján Slovák

Téma ďalšieho otvorenia piliera hýbe spoločnosťou už niekoľko týždňov. S týmto nápadom prišla vláda Roberta Fica (Smer–SD) potom, ako životné poisťovne zverejnili prvé prepočty súkromných dôchodkov.

Ponúkané sumy boli v porovnaní s prepočtami vládnych analytikov prinízke. Preto sa Ficova vláda rozhodla, že dá ľuďom možnosť zo systému vystúpiť. Túto možnosť budú mať od polovice marca do polovice júna.

„Želám si, aby zodpovedné inštitúcie využili tieto tri mesiace do 15. júna, dokedy budú môcť ľudia vystúpiť z 2. piliera, na férové a zrozumiteľné informovanie o tom, aké možnosti majú, aby sa dokázali rozhodnúť správne a vo svoj prospech,“ dodal Kiska.

Podmienky pre vystúpenie
Z druhého piliera budú môcť vystúpiť všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku či predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), prípadne tí, ktorí si s ňou dohodli vyplácanie výnosu z investovania.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z 2. piliera, podľa ministerstva práce musí Sociálnej poisťovni (SP) doručiť písomné oznámenie s prejavom vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa následne o tom informuje sporiteľovu DSS, ktorá prevedie jeho nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov, vrátane výnosu z nich, na účet SP v Štátnej pokladnici.

Ak si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov, vrátane výnosu, mu bude vyplatená.

 

 

01 - Modified: 2007-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cepit začnú stavať možno tento rok
01 - Modified: 2024-04-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne odísť do penzie? HN vám prinášajú tabuľku, podľa ktorej zistíte, kedy môžete 02 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 03 - Modified: 2023-12-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Dôchodkové piliere: čo je to, ako sa do nich dá dostať a komu sa oplatia? (prehľad) 04 - Modified: 2023-12-22 16:46:19 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky zatriasli aj riadnymi penziami. Zavalená Sociálna poisťovňa vydala upozornenie 05 - Modified: 2024-01-18 11:45:06 - Feat.: - Title: Odchod do dôchodku: aké máte možnosti a čo ak pracujte v zahraničí? (prehľad)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:08