StoryEditor

Dobrý rok pre Slovákov: Zarábame viac, ceny klesajú

21.12.2014, 23:00
Rekordne lacné úvery, nízke ceny nehnuteľností a mierny nárast platov spôsobili napríklad zvýšený záujem ľudí o úvery.

Kým v minulom roku sme zarábali v priemere 827 eur, v tomto roku sa náš priemerný príjem zvýšil asi o 33 eur. Na rozdiel od iných rokov sa nám tieto peniaze nestratili vo vyšších cenách tovarov a služieb. V tomto roku sa totiž slovenská ekonomika ocitla v deflácii. Ceny položiek, ktoré nakupujeme najčastejšie, teda nerástli, ale klesali. V priemere o 0,1 percenta. „Práve reálny rast miezd znamená, že vyššie sumy peňazí vidíme nielen na svojich výplatných páskach, ale zo svojho zárobku si môžeme aj dovoliť kúpiť viac tovarov či služieb,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Ako ďalej dodáva, v tomto roku sme aj preto nakupovali viac ako vlani. Rekordne lacné úvery, nízke ceny nehnuteľností a mierny nárast platov spôsobil napríklad zvýšený záujem ľudí o úvery. Nízke úroky na vkladových produktoch zas mali za následok, že sme si menej sporili.

PRÍJMY A VÝDAVKY SLOVÁKOV V TOMTO ROKU

4%

o toľko mohli podľa analytického tímu Poštovej banky vzrásť reálne mzdy Slovákov v roku 2014. Priemerná mzda by tak mala vyskočiť na 860 eur.

10%

až o toľko medziročne narástli podľa analýzy Sberbank Slovensko príjmy mladých Slovákov do 30 rokov. Na účet v tejto banke im prišlo v priemere 1185 eur. „Je to prirodzené, keďže práve mladí ľudia zažívajú rýchle kariérne zmeny po štúdiu – ak sa im podarí získať dobrú prácu, skúsenosti naberajú rýchlo,“ hovorí vedúca tímu Customer Value Management Sberbank Slovensko Blanka Končírová.

Košický kraj

v tejto lokalite zaznamenala Sberbank Slovensko u svojich klientov najrýchlejší, až 13-percentný, medziročný nárast mesačných príjmov. Košice sa v posledných rokoch stávajú mekkou dobre plateného IT biznisu na Slovensku. „Zaujímavé je, že Košičania svoju zvyšujúcu sa výplatu nevyužívajú na väčšie míňanie, ale skôr na postupné vytvorenie väčšej rezervy,“ hovorí vedúca tímu Customer Value Management Sberbank Slovensko Blanka Končírová.

Deflácia

Rast cien na Slovensku sa v tomto roku zastavil. Začiatkom tohto roka sa Slovensko dostalo do deflácie, keď ceny medziročne klesli o jednu desatinu percenta. Príčinou tohto stavu bol najmä vývoj cien potravín

a energií. V letných mesiacoch klesli napríklad ceny potravín takmer o dve percentá. Na konci roka zas rast cien spomalili podstatne nižšie ceny pohonných látok. To súviselo s medziročným poklesom cien ropy na

svetových trhoch o 20 percent. Rástli naopak ceny služieb. Aj ich zdražovanie však bolo koncom roka pribrzdené – zavedením bezplatného cestovného vo vlakoch pre študentov a dôchodcov.

Domáci dopyt

Rast slovenskej ekonomiky v roku 2014 neťahal prioritne zahraničný obchod, ale domáci dopyt. To je podľa analytikov dobrá správa. Je totiž dôkazom toho, že po dlhej dobe a hlbokom predchádzajúcom poklese

sa na Slovensku podarilo oživiť investície. „Konečne sa podarilo zastaviť prepad a odraziť od dna,“ hovorí analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. Domáci dopyt vzrástol v treťom kvartáli medziročne o 2,8 percenta. Rozhodujúcim faktorom rastu domáceho dopytu boli práve investície – tvorba hrubého kapitálu sa v spomínanom období zvýšila o 5,3 percenta..

11,2%

o toľko sa v tomto roku zvýšil stav bankových úverov obyvateľstva oproti koncu roka 2013. Ide o najsilnejší rast retailových vkladov od roku 2010.

3,6%

len o takéto percento vzrástli vklady obyvateľstva v bankách. Ide o druhý najpomalší rast od roku 2009. Jedným z dôvodov tohto stavu môže byť zníženie úrokových sadzieb na vkladových produktoch. Keďže bol však rast cien v tomto roku záporný, ľudia mohli podľa hlavného analytika Sberbank Europe Vladimíra Vaňa reálne zarobiť viac ako v minulom roku.

+++++++++++++++++++++++++++

SKOKANI ROKA

+

Rebríček profesií s najvyšším medziročným nárastom platov má prekvapujúceho víťaza.Spracovateľov mäsa a rýb. Ich platy vzrástli podľa analýzy spoločnosti Trexima v priemere až o 22 percent. Kým pred rokom zarábali 516, dnes už 630 eur. „Pod rast sa podpísali najmä nepriaznivé pracovné podmienky a nízky záujem o vykonávanie tohto zamestnania a celkovo nízka mzda,“ tvrdí analytik spoločnosti Trexima Jozef Krabáč. Rast platov a nízky záujem o túto profesiu potvrdzuje aj riaditeľ spoločnosti Púchovský mäsový priemysel Milan Fabuš. „Teraz nedávno som potreboval dvadsať ľudí, horko-ťažko som našiel desať,“ hovorí. Voľné pozície preto musí už dlhodobo obsadzovať ľuďmi z Rumunska či zo Srbska. Nebol to však nezáujem ľudí o túto prácu, ktorý ho viedol k tomu, že v tomto roku zvyšoval mzdy svojim zamestnancov priemerne o 15 percent. „Zvyšovali sa nám objemy objednávok a tržby,“ hovorí Fabuš. Záujem o naše výrobky bol najmä z Chorvátska.

Prepadák roka

Na druhom konci rebríčka skokanov roka, teda medzi profesiami s najnižšími príjmami, sa ocitlibarmani. Ich platy medziročne klesli priemerne o desať percent. Napriek tomu sa aj v minulom roku našli bary a kaviarne, kde bol vývoj opačný. Príkladom je kaviareň Caffe Barrique v Michalovciach. Jej riaditeľ Marek Čarný sa rozhodol, že barmanom zvýši platy o desať percent. „Nie však kvôli lichotivej ekonomickej situácii, ale čisto len z dôvodu udržania si kvalifikovanej pracovnej sily, ktorú priebežne školíme a takto si vlastne vychovávame čo najstabilnejšie personálne zázemie,“ hovorí Čarný.

 

01 - Modified: 2007-01-29 11:48:19 - Feat.: 0 - Title: Ani česť, ani sláva
01 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 02 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 04 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 05 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:06