StoryEditor

Krúpovi zachutil biznis najbohatšieho Čecha

17.08.2015, 00:00
Šéf skupiny Arca Capital zarába na obchodovaní s podielmi impéria najbohatšieho Čecha Petra Kellnera milióny eur.

Československej finančnej skupine Arca Capital rastie investičný apetít. Najnovšie sa s veľkou chuťou vrhla do obchodovania na českej burze a skupuje podiely vo firme najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Horúcim tovarom sa pre slovenského investora Pavla Krúpu stali cenné papiere telekomunikačného operátora O2. „Stále dokupujeme tieto akcie, pretože vytvorený zisk splnil naše očakávania. Do ich nákupu sa chystáme naliať ďalšie desiatky miliónov eur,“ hovorí pre HN biznismen Pavol Krúpa. Celkový investičný limit si pritom finančníci z Arca Capital a fondu Arca Opportunity stanovili na takmer 38 miliónov eur.

Cena spadla na minimum

Do pozornosti nášho finančníka sa prvýkrát cenné papiere operátora dostali tesne pred jeho rozdelením na dve časti v júni tohto roka. Novovzniknuté spoločnosti si následne rozdelili doterajšie podnikanie pôvodnej firmy O2.

Impulzom na nákup podielov v nerozdelenej spoločnosti sa stal fakt, že jej akcie boli podhodnotené. Neistota okolo ďalších zámerov majoritného vlastníka skupiny PPF Petra Kellnera ich zrazila na historické dno.

Kvôli rozčleneniu firmy boli akcie O2 vyradené z prestížneho indexu, ktorým sa riadia viacerí investori. Podielov sa preto začali narýchlo zbavovať a ich hodnota sa prepadla na dlhodobé minimá. „Akcie v posledných dňoch pred rozdelením klesli na úroveň, ktorá pre investorov s väčšou odvahou riskovať mohla predstavovať atraktívnu investičnú príležitosť,“ spresňuje Krúpa.

Arca tak za pár dní nakúpila takmer dva milióny akcií česko-slovenskej telekomunikačnej spoločnosti. Za získanie približne 0,6-percentného podielu vo firme vtedy zaplatila viac ako 13 miliónov eur.

Zarobené milióny

Každý investor, ktorý vlastnil ku dňu rozdelenia akciu O2, k nej dostal navyše jednu akciu novej spoločnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN). Táto firma na seba prevzala správu telekomunikačnej infraštruktúry. Obchodné aktivity operátora sa združili pod hlavičku O2. „Účelom rozdelenia bolo dosiahnuť to, aby nové spoločnosti fungovali ako dve zo všetkých stránok nezávislé a samostatné hospodárske jednotky schopné samostatne rozvíjať svoj unikátny trhový potenciál,“ vysvetlil dôvody odluky Tomáš Budník, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ O2.

Cenné papiere operátora sa po rozdelení začali obchodovať za referenčnú cenu necelých 1,90 eura, ale ich hodnota okamžite vystrelila k hranici troch eur. Po započítaní trhovej ceny akcie CETIN vo výške viac ako päť eur zhodnotenie investície skupiny Arca v tom čase dosiahlo celú štvrtinu.

Spoločnosť Pavla Krúpu tak na špekulatívnom obchode zarobila približne 3,5 milióna eur. Kellnerova investičná skupina PPF následne ponúkla akcionárom telekomunikačnej spoločnosti a z nej oddelenej firmy CETIN za obe akcie dokopy 9,40 eura. Ponuková cena je tak v rámci dobrovoľného odkúpenia o viac ako tri eurá vyššia, než za koľko sa akcie O2 obchodovali na pražskej burze pred jej rozdelením.

Ponuka od Kellnera

Za jednu akciu operátora PPF ponúka necelých 2,90 eura, za kus cenného papiera správcu sietí CETIN až 6,50 eura. „Rozumieme, že niektorí akcionári sú nervózni z cenových výkyvov akcií na verejnom trhu. Nie je však v silách PPF zabezpečiť, aby k nim nedochádzalo,“ odôvodnila ponuku predsedníčka Predstavenstva PPF Kateřina Jirásková.

Lehota pre jej akceptovanie sa akcionárom skončila v polovici júla. Na základe tohto oznámenia majoritného vlastníka oboch firiem zhodnotil fond Arca Opportunity svoju počiatočnú investíciu do akcií až o 41,5 percenta.

Finančný holding PPF drží v operátorovi necelých 85 percent. Kellnerova skupina zároveň potvrdila svoje zámery neusilovať sa o získanie 90-percentnej väčšiny umožňujúcej vytlačenie malých akcionárov. Naďalej bude podporovať obchodovanie s akciami O2 na burze.

V rámci dobrovoľného verejného návrhu na kúpu akcií CETIN však Kellnerovo impérium magickú hranicu potrebnú pre nútený prechod vlastníctva dosiahlo. Zároveň nevylučuje stiahnutie tohto titulu z trhu. „Skupina PPF bude naďalej zvažovať realizáciu vytlačenia, ale vzhľadom na transakčnú a finančnú náročnosť celého procesu o tomto kroku zatiaľ rozhodnuté nebolo,“ vraví hovorca PPF Radek Stavěl.

Pavol Krúpa považuje ponúkanú cenu za podiel v spoločnosti CETIN za férovú ponuku. Akcie O2 si však Arca podrží v očakávaní budúcich dividendových výnosov firmy a rastu ich hodnoty. Pred tromi rokmi sa totiž kurz pohyboval na úrovni takmer 15 eur za kus a firma akcionárom posielala štedré dividendy.

Investičná chuť

Keď v januári 2014 PPF kupovala majoritný podiel 65,9 percenta od španielskej Telefóniky, zaplatila za jednu akciu viac ako 11 eur. Ďalšie akcie O2 získal Petr Kellner v rámci povinného odkúpenia i skupovaním podielov od významných minoritných a drobných akcionárov.

Arca Capital a fond Arca Opportunity vo veľkom skupujú i akcie čiernouhoľnej ťažobnej spoločnosti NWR Zdeňka Bakalu či ukrajinského producenta železnej rudy a peliet Ferrexpo.

01 - Modified: 2007-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od januára fajčíme drahšie
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:06