StoryEditor

Fico sa zviezol na lacnej rope

11.08.2015, 00:00
Nízke ceny čierneho zlata pomôžu slovenskej ekonomike a vláde k lepšiemu výberu daní

Lacná ropa hýbe celou slovenskou ekonomikou. Naše hospodárstvo ženie k lepším výsledkom a z dobrých čísel môže ťažiť aj vláda Roberta Fica – tak, že do rozpočtu pritečie na daniach viac peňazí.

Irán zamieša karty

Cena ropy už viac ako rok kontinuálne klesá. Čierne zlato Brent zlacnelo medziročne o 53,7 percenta. Krajiny vyvážajúce ropu na nízku cenu doplácajú. Slovensku, ktoré ju dováža, pomáha hnať ekonomiku. Trh s ropou momentálne charakterizuje vysoká ponuka a nízky dopyt. Nie je preto dôvod, prečo by mala cena výrazne stúpať. „K poklesu cien prispela aj dohoda s Iránom, ktorú ak krajina implementuje, tak na svetové trhy môže v budúcom roku prísť až 1,5 milióna barelov denne,“ povedal analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Nižšiu cenu komodity očakáva v druhom polroku aj analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Lacná ropa, vyšší rast

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok ráta s tým, že vďaka lacnejúcej rope stúpne ekonomika v eurozóne o 0,2 až 0,8 percenta. Podľa prognóz ministerského Inštitútu finančnej politiky (IFP) pomohla tento rok lacná ropa k rastu slovenského hospodárstva takmer 0,2 percenta. Aj keď ropa klesala už dlhšie, účinky sme pocítili až tento rok. Je to preto, že ceny benzínov reagujú na lacnú ropu až s niekoľkotýždňovým meškaním. Na budúci rok vláda očakáva mohutný hospodársky rast vo výške 3,7 percenta výkonu ekonomiky. Národná banka je s 3,8-percentnou prognózou ešte o čosi optimistickejšia. Ak však bude cena ropy naďalej klesať, podľa Branislava Žúdelu z IFP hospodárstvo porastie ešte o 0,1 percenta.

 

Viac spotrebovaného paliva

Lacné palivá znamenajú aj nižší výber na dani z pridanej hodnoty na najazdený kilometer. Avšak podľa Žúdelu nižšie ceny motivujú motoristov jazdiť viac. Iná vec sú spotrebné dane, ktoré sa vyberajú ako fixná sadzba na množstvo paliva uvoľneného do obehu. S poklesom ceny paliva sa teda výnos spotrebnej dane na najazdený kilometer nezmení. „Ale keďže pri nízkych cenách motoristi jazdia v priemere viac, tak výber zo spotrebnej dane oproti predchádzajúcim očakávaniam pravdepodobne mierne vzrastie,“ vysvetľuje Žúdela.

 

Vyššia produkcia, nižšia inflácia

Nízka ceny ropy podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej znižuje firmám produkčné náklady a zvyšuje ľudom reálny príjem cez znížené palivá a energie. Podľa najnovších údajov Slovnaftu sa celkový predaj motorových palív na pumpách v druhom štvrťroku tohto roku zvýšil o 11,9 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. „Predaj benzínu sa zvýšil o 2,9, predaj nafty stúpol o 17,1 percenta,“ povedal hovorca spoločnosti Anton Molnár s tým, že nárast spotreby nafty bol spôsobený najmä vyšším dopytom v dôsledku vyššej ekonomickej aktivity.

Avšak lacné palivo má aj isté nevýhody. Negatívne ovplyvňuje infláciu. Na Slovensku je inflácia stále mierne záporná a vzdialená od cieľa Európskej centrálnej banky, podľa ktorého by mali ceny stúpať o niečo menej než dvojpercentným tempom. „Očakávame, že nízka cena ropy bude aj naďalej negatívne ovplyvňovať rast spotrebiteľských cien na Slovensku, ako aj v celej eurozóne,“ povedala Muchová. Ďalším rizikom je, že aj keď ešte ceny čierneho zlata zamieria nadol, už medziročne nepôjde o také číslo, akého sme boli svedkami v tomto roku. Podľa analytika Sberbank Vladimíra Vaňa v roku 2016 už medziročné porovnanie ceny ropy nebude ani zďaleka také priaznivé ako v prvom polroku 2015.„Veľká časť efektu medziročného zlacnenia sa v druhom polroku tohto roka bude postupne vytrácať,“ uzatvára Vaňo.

01 - Modified: 2007-08-17 09:22:00 - Feat.: 0 - Title: Pekinské dejisko OH 2008 priťahuje blesky
01 - Modified: 2024-05-04 04:26:05 - Feat.: - Title: Vyhliadky Slovenska sa zlepšili, no experti varujú: Vidíme nebezpečné trecie plochy, hrozia straty (anketa HN) 02 - Modified: 2024-05-05 20:55:07 - Feat.: - Title: Revízie rastu 03 - Modified: 2024-04-29 14:03:53 - Feat.: - Title: Pozitívna nálada Slovákov sa zlepšila, dobré správy prichádzajú aj z Nemecka či zo zvyšku eurozóny 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-11 14:19:13 - Feat.: - Title: Drahé úroky gniavia ľudí, názorová jednota ECB má trhliny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:42