StoryEditor

Kúpiť, ozdraviť a predať. To je recept k miliónom

26.03.2014, 23:01
Profil Igora Faita

Nájsť zaujímavú firmu, ktorá však má existenčné problémy. Vykúpiť ju za lacný peniaz, ozdraviť a predať so zaujímavým ziskom. To je za úspechom českého finančníka Igora Faita a jeho skupiny Jet Investment, ktorá podobne naložila s už viac ako pätnástimi firmami. Výsledok? Ročný zisk skupiny pred zdanením vysoko presahuje sto miliónov eur. Igor Fait si na rozbeh podnikania zarobil ako maklér. Prvé veľké peniaze totiž dostal za predaj podielu v spoločnosti Brno Broker Group, ktorá neskôr skončila v rukách J&T. A potom začal nakupovať.

 

Biznis aj na Slovensku

Zo začiatku ho zaujímali najmä české strojárske firmy. Niekoľkonásobok zarobil napríklad na ozdravení vinárskej spoločnosti Vinium z Veľkých Pavlovíc, či na českých Zběrných surovinách. Podobný postup použil aj pri zadlženej moravskej skupine Kord. V rámci tej kúpil aj jej slovenskú dcéru Texiplast z Ivanky pri Nitre. Tú po ozdravení predal za 19 miliónov britskej firme Low & Bonar. Práve český Kord, veľkovýrobca kordov do pneumatík, je aj podstatou pôsobenia Jet Invest na Slovensku. Práve kvôli nej totiž Fait z konkurzu vykúpil aj senickú firmu Slovkord, ku ktorej pripadol aj veľký pozemok bývalého Slovenského hodvábu. Nedostavaný Slovkord skupina dokončila a o dva mesiace by mala spustiť ostrú prevádzku. Pozemky chce zobchodovať.

Svoje aktivity však český investor ďalej rozvíja aj v Česku a chystá sa aj do ďalších krajín. Doma minulý rok kúpil insolventnú spoločnosť MSV Metal Studénka , ktorá je popredným európskym výrobcom komponentov pre železnice s tržbami takmer jednej miliardy českých korún (asi 36,5 milióna eur – pozn. HN). Aj kvôli tejto investícii má firma povesť popredného investora v oblasti reštrukturalizácií priemyselných spoločností.

 

Už aj developer

Meno Igora Faita sa v poslednom čase spája najmä so známym výstaviskom v Brne, ktoré je jeho rodným mestom. O výstavisko viackrát prejavil vážny záujem a v tomto roku by ho za istých okolností mohol kúpiť.

Igor Fait je však v prvom rade považovaný za chladnokrvného investora, ale aj za patriota a vášnivého športového fanúšika. „Skutočne ma zaujíma iba to, za koľko firmu kúpim a za koľko ju predám,“ povedal Fait v minulosti českým HN. Sám však firmy neozdravuje, na to má manažérov. Stará sa skôr o hľadanie investičných príležitostí a okrem toho sa venuje aj podpore umenia. Okrem toho, že renovoval niekoľko funkcionalistických budov, otvoril v Brne aj vlastnú galériu.

Hoci Jet Invest nie je developerskou firmou, v blízkej budúcnosti ju zrejme čakajú minimálne dva veľké projekty aj v tejto oblasti. Okrem senického sa totiž skupina chystá vybudovať pri Brne rezidenčnú oblasť na šiestich hektároch pôdy.

01 - Modified: 2006-03-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zjazdár Walchhofer obhájil malý glóbus
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 03 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 04 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy 05 - Modified: 2024-01-05 11:57:29 - Feat.: - Title: Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:42