StoryEditor

Tatranci sa sťažujú: Sme najdrahší na svete

05.03.2015, 23:00
Podnikatelia kritizujú ceny skipasov. V prepočte na kilometer patria medzi najnedostupnejšie nielen v Európe.

Tatranci sa pustili do kritiky skipasov v najväčších tatranských strediskách. Nepáči sa im totiž cenová politika top prevádzkovateľa horských stredísk v strednej a vo východnej Európe – spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) z portfólia finančnej skupiny J&T. TMR tu cenami tvrdí muziku na zjazdovkách v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese a v Starom Smokovci. Z cenového porovnania skipasov v lyžiarskych strediskách po celom svete pritom ťahajú Tatry za kratší koniec. „Štrbské Pleso z analýzy vychádza ako najdrahšia lyžovačka v Európe i na svete,“ hovorí pre HN miestny poslanec a podnikateľ Gabriel Jamnický z J. M. G. Travel Agency – Ski School.

Za cenami lyžiarskych lístkov v Tatrách treba podľa predsedu Predstavenstva TMR Bohuša Hlavatého hľadať investície spoločnosti do skvalitňovania samotných stredísk. „Existujú síce lacnejšie strediská, do ktorých však majitelia neinvestovali a nezdvihli ich kvalitu. Porovnanie ceny a kvality tak môže v lacnejších strediskách vyjsť horšie,“ vysvetľuje Hlavatý.

Ako na kolotoči

Ak by sme porovnali cenníky našich a zahraničných stredísk, výsledok vyznieva v náš neprospech. Dôvod je pritom jednoduchý. Top strediská v zahraničí ponúkajú na jeden skipas aj vyše 100 kilometrov zjazdoviek. Cena je potom oveľa nižšia ako v našich strediskách. Napríklad legendárny Kitzbühel ponúka za 49 eur až 170 kilometrov zjazdoviek. Tri lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách ponúkajú za 31 eur „len“24 kilometrov tratí. TMR poukazuje na to, že pri cenotvorbe vychádzali z rovnice, do ktorej vstupuje kvalita produktu, dopyt po ňom a ochota klientov za neho zaplatiť. „V našich strediskách vidíme nárast počtu klientov, asi by nechodili, ak by bola kvalita horšia,“ pokračuje Hlavatý.

Tatranský mestský poslanec a predseda komisie cestovného ruchu, medzinárodných vzťahov a životného prostredia vo Vysokých Tatrách Gabriel Jamnický argumentuje prepočtom ceny lyžiarskeho lístka na počet kilometrov tatranských zjazdoviek. Podľa Jamnického najdlhšia zjazdovka na Štrbskom Plese meria 2,5 kilometra, celkovo tu majú lyžiari k dispozícii deväť kilometrov tratí a za jeden kilometer zjazdovky tak lyžiari zaplatia 3,40 eura:„Ak si chce niekto zalyžovať, musí sa na lanovke voziť ako na kolotoči.“

Nie cez kilometre

Za pôžitkom z tatranskej lyžovačky však Hlavatý nevidí počet kilometrov:„Nelyžujeme na dĺžke, ale na ploche, čiže ide o šírku tratí. Rozhodujúca je i kvalita snehu. Naše investície potvrdili, že kvalita služieb je v našich strediskách akceptovateľná.“

Ceny skipasov sú pritom vo všetkých troch tatranských strediskách rovnaké a dospelý lyžiar za celodennú lyžovačku v pokladnici utratí 31 eur. „Ceny sú nadnesené a premrštené, nezodpovedajú dĺžke tratí. Ľudia z Tatier potom pre vysoké ceny skipasov utekajú do okolitých stredísk a do Poľska,“ zdôrazňuje Jamnický.

Čím menšie, tým nevýhodnejšie

Faktom však je, že ak by sme postupovali podľa rovnice cena/kilometer zjazdoviek, malé lyžiarske strediská by museli ponúkať lyžovačku takmer zadarmo. Napríklad malé stredisko Medvedie na severovýchode Slovenska predáva celodenný skipas za 12 eur. Ponúka pritom len 600 metrov 1,2 kilometra tratí. Za kilometer trate tak platíte až 10 eur. Ak by sa chceli dorovnať už spomínanému stredisku Kitzbühel, celodenný lístok by musel stáť 34 centov.

Chcú hodinové skipasy

Najlepšiu lyžovačku v Tatrách s 12 kilometrami zjazdoviek ponúka Tatranská Lomnica. Ako pripomína Jamnický, trať z Lomnického sedla na Štart sa smelo dá porovnávať s najlepšími lyžovačkami na svete. „Cestovný ruch sa stavia

predovšetkým na domácej klientele. Ústretovým krokom by mohli byť poldenné skipasy či lístky na jednu, dve alebo

tri hodiny,“ uzatvára Jamnický. Inštruktor lyžovania Emil Blaško z Tatranskej Lomnice sa tiež domnieva, že tento ťah by na svahoch zvýšil návštevnosť. „Lacnejšia lyžovačka by pritiahla rodiny s deťmi a ľudí s nižšími zárobkami. Ťažili by z toho i okolité hotely, penzióny a stravovacie zariadenia,“ myslí si Blaško.

01 - Modified: 2007-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liverpool začne stavať
01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:23