StoryEditor

Európske peniaze rozhýbali úverovanie našich firiem

26.02.2014, 23:03
bankovníctvo

Stovky miliónov eur a nenávratné granty. O lacné peniaze z Európskej únie je medzi slovenskými podnikateľmi záujem. „Na financovanie nákupu nových technológií sme využili aj prostriedky z EÚ Investičného úveru, ktorý sme získali na jar 2013,“ hovorí Štefan Vrábel, majiteľ a konateľ firmy Kanal M. P. S, ktorá sa špecializuje na monitorovanie a opravu kanalizačných systémov.

„Euroúvery“ rastú

Výhodné úvery pre malé a stredné podniky sa na Slovensko dostali vďaka Európskej investičnej banke (EIB) a Európskej banke pre obnovu a rozvoj (EBRD). Najväčšie banky na Slovensku s nimi podpísali úverové linky, cez ktoré prinášajú peniaze pre naše podniky. V prípade spoločnosti Kanal M. P. S. sprostredkovala úver ČSOB. Banka pritom hlási nárast záujmu o peniaze z únie. „Vlani sme poskytli o 37 percent viac úverov v počte a o 30 percent v objeme v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Najväčší záujem bol zo strany podnikateľov v Poprade, Banskej Bystrici a Žiline,“ hovorí o úveroch pre malé a stredné podniky z európskych peňazí hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. Výška úverov sa pritom pohybovala v desiatkach tisíc eur, strop je 165-tisíc.

„Firmy majú možnosť získať potrebný investičný či prevádzkový kapitál za nižšiu úrokovú sadzbu, pričom využitie týchto zdrojov je veľmi široké,“ povedal o úveroch z nadnárodných inštitúcií hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Podľa jeho slov už banka takto preinvestovala 80 miliónov eur.

Ušetríš? Neplatíš

Podobné pôžičky pritom poskytujú všetky väčšie finančné domy na Slovensku. „Úverové linky od nadnárodných bánk podporili úverovanie klientov z oblasti malých a stredných podnikov vďaka finančným výhodám, ktoré klientom prinášajú. Reálne bolo na rôzne projekty použitých viac ako 100 miliónov eur,“ povedala za VÚB banku jej hovorkyňa Alena Walterová. Okrem EIB a EBRD spolupracuje banka aj s parížskym CEB. Podľa Walterovej však nejde iba o pôžičky. V prípade projektov, ktoré prispievajú k efektívnejšiemu hospodáreniu s energiami, má podnik možnosť získať aj nenávratný grant. Momentálne má VÚB k dispozícii na podporu malých a stredných podnikov 72,7 milióna eur. Zelenú majú „zelené“ projekty, ale aj investície do technológií, telekomunikácií či verejnej dopravy.

Tatra banka podporuje z európskych peňazí hlavne stavebný sektor a zatepľovanie bytových domov. „Úverové linky samy osebe nie sú priamym impulzom na realizáciu investície, ale rozhodne je to jeden z argumentov, za‘, keď sa klient rozhoduje, či svoj projekt realizovať alebo nie,“ odkázala nám hovorkyňa banky Marína Masárová.

Majú limity

Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank na Slovensku pripomína, že zdroje z EIB sú určené pre firmy so sídlom na Slovensku, s obratom do 50 miliónov eur ročne a počtom zamestnancov nižším ako 250 ľudí. Úverové linky z nadnárodných inštitúcií sú podľa nej dobrá cesta, ako pomôcť slovenskému hospodárstvu či zamestnanosti. Nehovoriac o oživení európskej ekonomiky.

01 - Modified: 2006-02-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Projekt berlínskeho letiska prenasledujú omyly
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:35