StoryEditor

Utopenec, úrazy, požiare. Žilinu máta „strašidelný hrad“

21.03.2014, 23:00
V piatej časti seriálu Realitné opachy sa pozeráme na históriu nedostavaného obchoďáku v Žiline, ktorý mesto nevie dostavať ani zbúrať.

Písal sa rok 1997 a na žilinskom sídlisku Solinky 14. júla na chvíľu zastal čas. V priestoroch nedostavaného obchodného domu zomiera sedemročný chlapec. Utopil sa v zaplavenej pivnici. Nešťastie akoby naznačovalo osud stavby, ktorá bude trápiť Žilinčanov celé desaťročia. Pokusy o samovraždu, potýčky bezdomovcov a pravidelné požiare. A aby toho nebolo málo, aj čudné obchody v pozadí. Stavba bežného obchodného domu sa premenila na zlý sen a opachu sídliska. Opachu, ktorej miestni nepovedia inak ako „strašidelný hrad“.

Socializmus mieni...
Do každého krajského mesta poriadny obchoďák. A nie jeden. Aj takáto poučka platila pred rokom 1989. Žilina a jej sídlisko Solinky neboli výnimkou. V osemdesiatych rokoch tu Jednota začala stavať obchodný dom. Ničím výnimočná stavba mala rozšíriť občiansku vybavenosť dnes už 20-tisícového sídliska. Potraviny, menšie obchodíky či služby.
Zmena režimu však priniesla škrt všetkým plánom. Podobne ako pri desiatkach podobných stavieb došlo k prehodnoteniu financovania. Projekt, ktorý patril štátnej Jednote, prevzalo mesto. A tu sa začali problémy, ktoré nie sú vyriešené do dnešného dňa. Prispel k tomu aj exprimátor mesta Ján Slota. Práve pod jeho vedením sa mesto rozhodlo rozostavanú stavbu predať. Projekt mala dokončiť žilinská spoločnosť Uniflex, za ktorou stál podnikateľ Dušan Kulla.

... realita  mení
Cena transakcie sa podľa vtedajšieho primátora pohybovala na úrovni približne 30 miliónov slovenských korún. Pre Žilinu to však nebol až taký dobrý biznis. Mesto totiž novému majiteľovi ručilo za pôžičku v banke do výšky 50 miliónov korún. A to nebola práve šťastná voľba. Prebiehali divoké deväťdesiate roky a „na prekvapenie“ všetkých nový majiteľ v stavbe nepokračoval.


Obchoďák čakal na stavbárov a pustol. V tomto období došlo k tragédii, keď v nezabezpečenej stavbe zahynul chlapec. Práve táto tragédia vyvolala proti stavbe vlnu nevôle. „Ak sa so stavbou do konca augusta nič neurobí, zoberieme jej osud do vlastných rúk,“ vyhrážal sa na miestnom zastupiteľstve podľa denníka Sme otec chlapca. Mesto na čele s Jánom Slotom pomoc sľubovalo. „Keď sa primátor vráti z dovolenky, vypočuje vás,“ ubezpečoval nespokojných Mikuláš Hrabovec z mestského úradu.

Ručenie mesta
Zostalo však len pri sľuboch. Stavbu síce oplotili, problémom však nezabránili. Nedostavaný obchoďák sa stal centrom bezdomovcov, narkomanov a samovrahov. Darmo sa miestni obyvatelia búrili, protestovali či spisovali petície, nepomohlo to. Mesto však v tejto súvislosti nemuselo riešiť len sťažnosti obyvateľov, ale aj nepochopiteľné obchody bývalého vedenia.
Žilina sa totiž pri preberaní stavby v roku 1993 zaviazala, že v prípade predaja nehnuteľnosti zaplatí COOP Jednote náklady, ktoré do nej vložila. Počas úradovania Jána Slotu sa to však nestalo, aj preto tento problém skončil na súde. Obchodná sieť žalovala mesto za nenaplnenie zmluvy. „Vybuchla nám obrovská mína z minulosti, ktorú sme my už v nijakom prípade nevedeli ovplyvniť,“ reagoval pre médiá žilinský primátor Ivan Harman. Súdy rozhodli, že mesto má Jednote zaplatiť takmer 700-tisíc eur.

Úspech na súde
Žiline tak v roku 2008 pre „strašidelný hrad“ reálne hrozila nútená správa. K tejto sume sa totiž pripočítalo aj ručenie, ktoré podpísalo mesto pod vedením Jána Slotu. V roku 2008 sa tak celkové pohľadávky vyšplhali do výšky 4,3 milióna eur. „Nútená správa je absolútne hypotetická otázka. Sme presvedčení, že súd vyhráme, preto nemá zmysel túto tému rozoberať. Opierame sa o to, že ručiteľská zmluva bola podpísaná v rozpore s platnou legislatívou,“ vysvetľoval pre magazín Život primátor Harman.
Najvyšší súd dal nakoniec Žiline za pravdu. V roku 2009 rozhodol, že ručiteľské listiny boli neplatné. Stavba medzitým niekoľkokrát menila majiteľa. Od spoločnosti Uniflex sa dostala k firmám so sídlom v daňových rajoch, aby sa nakoniec dostala do vlastníctva spoločnosti Drevona Holding. Tá ju vlastní dodnes.

Patová situácia
Výstrah spojených s nedokončenou stavbou pribúdalo. Nepovolené skládky, znásilnenie či požiare. Ten posledný zažila opacha v septembri minulého roka. Aj keď sa nikomu nič nestalo, hlasy volajúce po jej zbúraní silneli. „Mesto Žilina v tejto veci intenzívne koná. Zámer je jasný, buď sa táto nedostavaná budova zbúra, alebo sa z nej vybuduje zmysluplný objekt. Majiteľa budovy už niekoľkokrát mesto riadne vyzvalo, aby na stavenisku zabezpečil a udržiaval poriadok. Nerešpektovanie výzvy bude mať za následok finančnú sankciu,“ presviedčal Žilinský večerník hovorca Žiliny Pavol Čorba.
Majiteľ budovy aj mesto sa dostali do patovej situácie. Mesto si dalo vypracovať analýzu a ponúkalo Drevone za odkúpenie stavby 400-tisíc eur. Majiteľ túto ponuku odmietol. Na jednej strane pýtal 830-tisíc eur, na strane druhej nemal dosť prostriedkov, aby stavbu dokončil.

Novinky na ceste
Obe strany aktuálne presviedčajú, že situáciu stále riešia. „Definitívne riešenie nedostavanej budovy na Jaseňovej ulici v Žiline sa stále hľadá. Chápeme snahu pána primátora vyriešiť tento dlhodobý problém, ktorý obyvateľom sídliska znehodnocuje životné prostredie,“ odpovedá na otázky HN vedenie Drevony. Tá má stále na Solinkách pôvodné ambície. „Stále platí, že objekt chceme dostavať, na druhej strane, ak by sa do dostavby objavila seriózna ponuka na kúpu objektu s istotou, že ho dostavia iný investor, pripúšťame aj takéto riešenie,“ vysvetľuje spoločnosť.
Mesto prezentovalo záujem stavbu, ktorá má údajne poškodenú statiku, zbúrať a postaviť na jej mieste parkovací dom. S tým však majiteľ budovy nesúhlasí. „Odpoveď na otázku dostavby sme hľadali aj formou prieskumu medzi občanmi, tí však o platený parkovací dom neprejavili záujem,“ vysvetľuje svoje stanovisko Drevona.
Ubehlo štvrťstoročie, „strašidelný hrad“ však na dokončenie (prípadne zbúranie) čaká. Mesto pre HN potvrdilo rokovania, bližšie ich zatiaľ nešpecifikovalo. „Keďže v období krízy nebolo možné nájsť dostatok finančných prostriedkov na dostavbu objektu, neostáva nám nič iné, iba požiadať obyvateľov v okolí o trpezlivosť a zhovievavosť,“ uzatvára majiteľ „hradu“.

Ak máte vo svojom okolí REALITNÚ OPACHU, pošlite nám svoj tip na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

01 - Modified: 2006-03-08 11:57:24 - Feat.: 0 - Title: Írán pohrozil revizí ropné politiky
01 - Modified: 2017-12-11 19:39:53 - Feat.: - Title: Z najmodernejšej stavby ruina. Vstup do Schenghenu spečatil osud colnice 02 - Modified: 2017-12-02 12:32:34 - Feat.: - Title: Otvorili nový úsek diaľnice pri Žiline. Cesta vedie nad priehradou a tunelom 03 - Modified: 2017-11-27 17:11:02 - Feat.: - Title: Nástup komunizmu pochoval na Slovensku historický skvost 04 - Modified: 2017-11-21 14:30:22 - Feat.: - Title: Najstarší cukrovar Európy stál na Slovensku. Dnes sú z neho iba ruiny 05 - Modified: 2017-11-14 16:12:03 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:22